top of page

Floransa Gezi Rehberi ve Yeme İçme Notları

Updated: May 30, 2019

Ağustos ayında çıktığımız İtalya Turumuzun Bologna’dan sonraki (Bologna detaylarını kaçırmayın) durağımızdı Floransa. Daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi Ağustos ayı İtalya için yanlış bir tercih. Her yer inanılmaz kalabalık, yerel halk tatilde, hava o kadar sıcak ki yerden ateş atıyor. Günde 5 litre su içmiş olabiliriz, çünkü havanın sıcaklığından su birikintisi şeklinde gezdik. Ama tüm bunlara değdi mi, kesinlikle değdi :)

Floransa


Floransa’daki gezi hayatınızı kolay bir hale getirmek için kişi başı 72€ veriyorsunuz, 72 saat geçerli neredeyse (72 müze) tüm müzeleri hiç sıra beklemeden gezebileceğiniz Firenze Card’ı alıyorsunuz. Pahalı diye düşünmeyin, eğer ki hakkını vererek gezmeyi planlıyorsanız Floransa’yı, normal de girişlerle daha çok para harcayabilirsiniz. Ayrıca bizim gibi kalabalık bir dönemde gidecekseniz, herhangi bir müzeye girmek için normal bilet kuyruğunda 1-2 saatinizi harcayabilirsiniz. Biz bu gezimizde sadece girişin ücretsiz olduğu yerleri gezemedik, bu bahsettiğim kuyruklardan dolayı.


Firenze Card’ınızı ( http://www.firenzecard.it) online veya Floransa’daki sarayların içinden (Palazzo Pitti - Biglietteria centrale vb.) satın alabilirsiniz .


Tüm Floransa’yı hiçbir toplu taşıma kullanmadan yürüyebilirsiniz. Biz öyle yaptık, tabi bir süre sonra en rahat spor ayakkabı bile serçe parmağa vurmaya başlıyor. Bunun da çözümü: parmak korucu silikon bantlar. :)


Floransa’ya nasıl gidilir?

Floransa’ya İstanbul’dan maalesef direkt uçuş yok. Biz Bologna’ya Pegasus ile uçtuk ve bir gün Bologna’yı dolaştık. Diğer gün sabahında ise daha önce almış olduğumuz tren bileti ile Floransa’ya (Florence Santa Maria Novella) geçtik. Tren biletimizi Trenitalia’dan online aldık ve Floransa’ya gidiş için iki kişi toplamda 29,80€ ödedik (dönüş biletimizi daha ucuza almıştık :) ). Yolcuk süresi ise yaklaşık 35 dakika.

Floransa’da nerede kalalım?


Floransa’daki kaldığımız otelin adı: Hotel De Lanzi. Otelin konumu tek kelimeyle harika, direkt Duomo Meydanına çıkıyorsunuz. Otel de “eh fena değil” kıvamında. Biz 4 gece ve kahvaltıya 280€ ödedik. Tabiki daha önceden www.booking.com’dan rezervasyonumuzu yaptırmıştık ve ekonomik odalardan birini kapmıştık. Oda ile ilgili yapacağımız eleştirilerden birisi karanlık olması idi.


Floransa’da nereleri gezelim?

Biz gezimizi düzenlerken iki tane gezi rehberinden yararlandık: Berlitz Cep Rehberi (Floransa) ve Görsel Gezi Rehberi İtalya (Dost Yayınevi).

Floransa’yı gezmeden önce Medici Hanedanı’nı dile getirmek gerekir. Medici kelimesi doktor anlamına gelmektedir (hatta armalarındaki küçük toplar haplardan gelmektedir). Medici ailesi Floransa’da 4 yüzyıl boyunca yaşamış (14 yy. – 17 yy.). Aileden hükümdarlar, Fransa kraliyet mensupları hatta ve hatta Papa’lar çıkmış. Ayrıca sanatın gelişmesinde de büyük katkıları var. Bankacılık sisteminin ilk kuranlar arasında yer alan Mediciler, dönemin yıldız sanatçılarına bir sürü sanatsal çalışma yaptırmıştır ve Floransa’yı sanat merkezi haline getirmiş. Bu sanatçılar bazıları hatta Rönesans’ın da etkili isimlerinden: Leonardo da Vinci, Michalengelo, Raphael, Petrarca, Dante, Machiavelli, Donatello ve Botticelli.


Floransa gezilecek yerlerin haritası aşağıdaki gibi. Dediğimiz gibi her yeri hiçbir araç kullanmadan yürüyerek gezebilirsiniz. :)



Floransa’daki Gezilecek Yerler


Santa Maria del Fiore


Piazza del Duomo’ya doğru yürüdüğünüzde karşınızda dantel gibi işlenmiş Santa Maria del Fiore’yi (Çiçeklerin Azize Rahibesi) göreceksiniz. Buraya Doumo Katedrali de denmektedir. Girişi ücretsizdir. Neo-Gotik katedral 19. yy’da bu halini almıştır. Ayrıca çok gösterişli bir kubbeye sahiptir. 463 basamak çıkarak, tüm Floransa’yı yukarıdan seyredebileceğiniz manzara ile, kubbenin fener kulesinde veya 414 basamak çıkarak çan kulesinde (Campile di Giotto) tanışabilirsiniz.


Biz Campile’yi tercih ettik. Daracık merdivenlerden 414 basamak yukarı çıktık. Sırtımızda da 1.5 litre su vardı, her basamakta o sırtımızdaki su sanki daha da arttı. Merdivenler o kadar dar ki iki kişi yan yana geçemiyorsunuz. Ama göreceğimiz manzaraya değdi. :)


Santa Maria del Fiore


Campile di Giotto

II Battistero


Duomo’nun hemen karşısındaki vaftizhanedir. Floransa’nın ise en eski binasıdır. Kuppesine kafanızı çevirdiğinizde Yaradılış, Vaftizci Yahya’nın Hayatı ve Son Yargı çizimlerini görebilirsiniz.

Museo dell’Opera del Duomo


Duomo’nun tüm kıymetli eserlerinin sergilendiği müzedir. Instagram hesabımızda da paylaştığımız “Cennet Kapısı”, vaftizhanenin orijinal kapısı, burada sergilenmektedir. Ayrıca müzede Donatello’nun Aziz Yahya’sı ve Maddelena’sı, Michelangelo’nun Pieta’sı da sergilenmektedir.

Cennet Kapısı

Plazzo Vecchio

Piazza Della Signoria’da yer alan Plazzo Vecchio, Medici’ler tarafından Palazzo Pitti’ye taşınana kadar konut olarak kullanılmıştır. Binanın yüksekliği 94 (çan kulesi) metredir. Plazzo Vecchio günümüzde belediye binası olarak kullanılmaktadır.


Plazzo Vecchio



Plazzo Vecchio’de yukarıdaki salonu Dan Brown’un Cehennem filmini (ve kitabını) izleyenler bilir. Ayrıca görevlilere sorduk, filmdeki gibi, gizli geçitleri gezdiren belli dönemlerde extra turları varmış.


Plazzo’nun önünde ise Floransa’nın simgesi (marzocco) ile Michelangelo’nun davut heykellerinin replikası yer almaktadır. Burada ayrıca Medusa’nın kesik başını taşıyan bronz heykel Medici Ailesi’nin düşmanlarının sonlarını göstermek için dikilmiştir.



Michelangelo’nun Davut Heykellerinin Replikası

Uffizi


Dünyanın en ünlü, en önemli, en değerli eserlerine sahip müzelerinden biri Uffizi. Buranın da hakkını vererek gezmek istiyorsanız, yarım gününüzden fazlasını harcayabilirsiniz. Müze tarih sırasında göre düzenlenmiştir, eserler ise Medici Ailesi’nin son üyesinin şehirden taşınmaması şartı ile halka armağan ettikleridir. Buradaki ünlü eserlerden bir kaçını özetleyecek olursak: Botticelli’nin Venüs’ün Doğuşu ve La Primaverası, Leonardo Da Vinci’nin Meryem’e Müjde’si ve Müneccim Kralların Tapınması, Michelangelo’nun Doni Tondo’su, Raffaello’nun Madonna del Cardellino’su… vb


Piazza Santa Croce Kilisesi


Neo-Gotik tarzda yapılan bu kilise de 19 yy.’da tamamlanmıştır. Önündeki meydan ise Floransa’nın en önemli toplumsal ayrıca politik meydanlardandı. Ayrıca kilisede Michelangelo, Galileo gibi ünlü sanatçılara adanmış mezarlar ve anıtlar yer almaktadır.


Piazza Santa Croce Kilisesi

Piazza Del Repubblica


19. yy’da inşa edilen bu meydan İtalya devletinin modern başkent simgesi olması için yapılmıştır. Geniş meydanı oluşturmak için etrafındaki ortaçağ yapıtları yıkılmıştır.


Piazza Del Repubblica


Medici Şapeli

Medici ailesi tarafından 21 senede inşa ettirilmiştir. Domatello ve medici ailesinin üyeleri burada gömülüdür. Medici şapellerinin içinde en dikkat çekici eser ise Michelangelo’nun tasarladığı Gece(kadın) Gündüz(erkek) heykelleridir.



Medici Şapeli

Galleria dell’Accademia


Müzenin en ünlü eseri Michelangelo’nun 4,5 metre yükseklikte yaptığı büyüleyici mermer Davud heykelidir. Heykel o kadar gerçekçi ki, incelediğinizde kol kaslarının gerçek olduğunu sanabilirsiniz. :)

Peki Davud kimdir? Davud İncil’de geçen Goliath’ı öldürebilen kahramandır.

Eskiden fotoğraf çekmek yasakmış, şimdi ise aşağıda gördüğünüz gibi istediğiniz kadar fotoğraf çekebiliyorsunuz.



Galleria dell’Accademia ve Davud Heykeli

Yetimler Yurdu

Avrupa’nın ilk yetimler yurdu olan binası günümüzde resim sergilerinin olduğu galeridir. Bina’nın sol tarafında küçük bir kapı yer almaktadır. Eskiden o kapının önüne bebekler terkedikip gidiliyormuş. :(

Santa Maria Novella Kilisesi


Dominiken mimarlar tarafından tasarlanan kilise Gotik mimari eserlerinden biridir Floransa’nın. Bu kilise Medici’lerle alakası olmayan nadir yapıtlardan biridir.

Bulunduğu meydan ile aynı ismi almaktadır. Tren istasyonuna indiğinizde direkt bu meydana çıkacaksınız.


Santa Maria Novella Kilisesi

Ponte Vecchio

İnternette Floransa diye arattığınızda karşınıza en çok çıkan görsellerden biri olabilir kendisi. Floransa’nın en eski köprüsüdür. Üzerinde yürüdüğünüzde sağlı sollu kuyumcular, saatçiler (Rolex vb.) yer almaktadır. Direkt karşıya geçip devam ettiğinizde kendinizi Palazzo Pitti’ye ulaşacaksınız.


Ponte Vecchio

Palazzo Pitti


Luca Pitti tarafından, Medici ailesine güç ve zenginlik göstergesi olarak inşa edilmeyi amaçlanmıştır. Pitti 1472 yılında ölmüştür ve aile iflas etmiştir. Daha sonra Mediciler tarafından satın alınmıştır ve Medici’ler bu saraya taşınmışlardır. Günümüzde ise sanat gallerileri ve müze olarak işletilmektedir.

Boboli Bahçesi

Palazzo Pitti’nin içinden geçip, girebileceğiniz İtalyan tarzına hakim bir bahçedir. Bahçe inanılmaz büyük ve heykeller ile dolu. Bahçenin hepsini gezemedik biz. Ama gezebildiğimiz yerler içinde çok güzel fotoğraflar çektik.



Boboli Bahçesi ve Palazzo Pitti

Piazzale Michelangelo

Burası meşhur gün batımını izleyebileceğiniz, ayrıca Michelangelo’nun Davud heykelinin bir diğer replikasının olduğu tepedir.

Biz buraya çıkarken yanımıza biralarımızı aldık ve merdivenlerine oturduk. Muhteşem Floransa manzarası ile keyif yaptık (siz şarap ve peynirinizi de alıp gidebilirsiniz :) ).



Piazzale Michelangelo

Floransa’da neler yiyelim?


Oitheblog’un tavsiyesi üzerine Fiorentine Steak yemek için Trattoeia Nerone’ye gittik. Restoran’ın dekorasyonu gerçekten ilginç. Burada Steak’i öyle bir porsiyoncuk falan yiyemiyorsunuz. Eti kesiyorlar ve o et ne kadarlık gelirse (galiba bizimki 800 gr falan gelmişti, gram’a göre para ödüyorsunuz), onu pişirip getiriyorlar. Burada biz de ayrıca sarımsaklı ekmek, patates ve ev yapımı kırmızı şaraplarını denedik. Hepsini çok beğendik. Hatta sonrasında yerimizden kalkamadık. :)


Trattoeia Nerone

Dondurmaaaaa… Herhâlde şu birkaç yazımda dondurmaya olan sevgimizi hissetmişsinizdir. Abartısız her gün iki dondurma yediğimiz yer Venchi (İstanbul’da da yeri var). İstediğiniz dondurmayı seçiyorsunuz, üzerine çikolata sosu ekletiyorsunuz, sonrasında da afiyet ile yiyorsunuz :) Sadece dondurma değil, çok güzel hediyelik kutulara koydukları çikolatalarını da alabilirsiniz.


Venchi

Michelangelo Meydanından dönerken Tripadvisor yorumlarını okuyup pizza yediğimiz restoran: I' Pizzacchiere. Oldukça salaş, ekonomik ve lezzetli bir yer. Bira (Poretti) ve pizza için tercihlerinizin arasında yer alabilir.



I' Pizzacchiere


Tesadüfen önünden geçerken içerisini ve menüsünü beğendiğimiz şık restoran: Konnubio.

Bolonez soslu Tagliatella ve Slised Beef yedik. Yanında tabi ki kırmızı şarap. Konnubio’da porsiyonlarınızı yarım olarak da sipariş verebiliyorsunuz ve böylece daha çok lezzet tadıyorsunuz. :)

Bir şeyler içmek için Zoe Bar’ı tercih edebilirsiniz.


Ayrıca Doume Meydanında da akşam takılabilir, değişik kokteyller içebilirsiniz.

Floransa’da alışveriş nasıl?

Dünya markalarının hepsi alışveriş için emrinize amade. Değişik bir şeyler almak isterseniz de isimleri pek bilinmeyen dericilerden çanta, ceket vb. şeyler alabilirsiniz.


Ayrıca, hemen hemen her köşede başında müzelerde görebileceğiniz resimlerin replikalarını sıkı pazarlıkla 5€’da alabilirsiniz (25€’dan başlıyor pazarlığa satıcılar).


Ayrıca burada da TIGER var. Eğer siz de kırtasiye sevenler kulübüne üye iseniz, buradan alacağınız bir sürü kalemler defterlerle başta kendinizi olmak üzere etrafınızdakileri de sevindirebilirsiniz.

  • Tüm gezdiğimiz yerler (Duomo Kilisesi ve Ponte Vecchio hariç) için giriş ücreti ödüyorsunuz veya Firenze Card alıyorsunuz.

  • Her ayın ilk Pazar günü çoğu müzeler ücretsiz. Eğer geziniz bu tarihe geldiyse hemen Uffizi’ye koşun :)

  • İtalya genelinde olduğu gibi Floransa’da da yemek servisi çok yavaş. Tam mideniz kazınmadan gidin :)

  • İşlek sokak üzerindeki take away pizzaları bizce yemeyin, lezzetsiz.

  • Floransa’da gece hayatı yok denilecek kadar az.

  • Sokaklardaki çeşmelerden su içilebiliyor. Tadı biraz buruk, bu sebeple büyük bir market bulup (Doume ile istasyon arasında marketler var), suyunuzu sırt çantanıza atabilirsiniz.

  • Sokak sanatçıları harika, özellikle keman çalanlar. Youtube kanalımızda burada beğendiğimiz sanatçının videosunu paylaştık :)

  • Günü birlik başka yerlere turlar yapabilirsiniz Floransa’dan: Pisa, Sieana, San Gimignano… vb. Biz Pisa ve Siena turunu kendimiz organize ettik. Detaylar Pisa ve Siena yazılarımızda :)

698 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page