Roma-Venedik-Milano turumuzun ikinci durağıydı Venedik. Roma’da yürümekten o kadar çok yorulmuştuk ki Venedik’i hakkını vererek gezemeyeceğiz sandık ama Venedik’i görünce de büyülü sokaklarını tek tek gezmek istedik.
Youtube'dan ve Instagram'dan da bizi takip etmeyi unutmayın=)
İkinci gezimizde de Milano'dan Venedik'e tren ile geçtik, yaklaşık 2,5 saat hızlı tren yolculuğu ile Venedik'e ulaştık.
Trenden
Venedik, Adriyatik Denizi’ndeki 118 adanın üzerine kurulan İtalya’nın etkileyici şehirlerinden bir diğeri. Gel-git olayı burada oldukça fazla yaşanmaktadır. Bu sebeple belli dönemlerde şehirde müthiş su baskınları olmaktadır (Bu dönemlerde şehrin çok koktuğu söyleniyor).
Şehrin dokusu gerçekten harika. Minicik labirent gibi sokaklarında, kanalların içinde dolaşırken kendinizi geçmişte hissedeceksiniz. Burada bir sokağa gireceksiniz, yürüyeceksiniz ve sonuç “çıkmaz sokak” =) .
Çok fazla sokakların içinde kaybolmamak için sokakların üst köşesinde “San Marco” veya tren istasyonu levhalarını takip edebilirsiniz. Böylece çok da zorlanmadan gitmek istediğiniz yere ulaşacaksınız. Şunu da belirtmekte fayda var, sokaklar o kadar dar ki (mesela iki kişinin zor geçtiği sokaklar var) harita programları pek çalışmıyor, sizi bazen bir arka sokakta görüyor =)
Venedik Sokakları Haritası
En son gittiğimizde de şehre ayak bastı parası olarak 5€ aldılar. Bunu belli bir dönem almayı planlayacaklarını okumuştum.
Şehir içine araç girişi yasak. Burada ulaşım için Vaporetto’ları (küçük tekneler ile) kullanabilirsiniz. Tek bir yere gitmek için bilet alabileceğiniz gibi, özel turların olduğu, ya da etraftaki birazdan bahsedeceğimiz adalara da gidebileceğiniz daha ekonomik biletler (mesela Unica Card) alabilirsiniz. Tüm detaylara şuradan ulaşabilirsiniz: http://actv.avmspa.it/en/content/prices
Venedik Vaporetto Hatları
Ayrıca kanalları gezmek için, bir Venedik klasiği olan, gondollara da binebilirsiniz. Sıkı bir pazarlık ile gondola kişi başı 50 Euro civarında binebilirsiniz, gerçekten çok keyifliydi.
Bir sonraki gezimizde ise toplamda 4 kişi binip, 150€ ödemiştik. Kişi sayısı arttıkça daha avantajlı hale geliyor =)
Gondol
Hazır ekonomiden bahsetmişken, genel olarak Venedik turistlerin (yaklaşık her yıl 20 milyon turist ziyaret ediyor) akınına uğradığı için, oldukça pahalı bir şehir. Hatta bizce Roma’dan, Floransa’dan bile pahalı. Mesela San Marco Meydanın’da menüye bakmadan içeriye dalıp, bir kahveye 18 Euro verenler var =)
Venedik’e nasıl gidilir?
Roma’dan Venedik’e, önceden Trenitalia’dan aldığımız biletle, kişi başı 34 Euro vererek gittik. Tren yolculuğu yaklaşık 3:30 (394 km) saat sürdü. Ama daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, trenler inanılmaz konforlu, ayrıca hızlı. (Venedik dönüşünde Milano’ya yine tren ile geçtik ve kişi başı 9 Euro ödedik =) Yolculuk ise yaklaşık 2:20 saat sürdü.)
Tren biletini alırken tren çalışanlarının grevde olup olmadığını da kontrol edin. 2024 grevi bize denk geldi, biletlerimizi iptal ettiler. Daha fazla para verip farklı bir firmadan bilet aldık, yaşadığımız stres ise paha biçilemez =)
Venedik’te nerede kalalım?
Venedik şehir merkezinde kalmak oldukça pahalı. Bu yüzden biz Venedik’ten bir durak önce olan Ve. Mestre durağının hemen yanındaki otelde konakladık. Buradan ana istasyona (Venezia S. Lucia) yine sadece 1.20 Euro vererek tren ile gittik. Mestre bölgesinde kaldığımız otelin adı: City of Art Venice Lloyd. İki kişilik odada iki gece toplamda 88 Euro ödedik ( tabi ki extra şehir vergisi). Otel için tek eleştireceğimiz konu check-in ve check-out saatleri: check-in için 15:00’e kadar resepsiyonda kimse yok, check-out için verilen saat ise 10:00. Sizlerde bu saatlere göre gezinizi düzenlerseniz, bizim gibi pek sorun yaşamazsın =)
Venedik’te nereleri gezelim?
Venedik’i gezmek için dolu dolu iki günümüzü ayırdık. Bakınız nereleri gezdik =)
San Marco Meydanı
San Marco Meydanı şehrin simge yerlerinin başında gelmekte. Bu meydan tarihi boyunca bir sürü etkinliğe, karnavala, politik yürüyüşlere ve törenlere şahit olmuştur. Burada görülecek tarihi yerler olduğu gibi, canlı klasik müzik dinleyip, bir şeyler yiyip içeceğiniz kafeler ve restoranlar da mevcut.
Ayrıca Napoleon bu meydan için “Avrupa’nın en zarif salonu” demiş =)
San Marco Meydanı ve Campanile (Çan Kulesi)
Campanile (Çan Kulesi)
20. yy’da yıkılan çan kulesinin yerine yapılan San Marco Meyda’nında yer alan bir diğer yapıttır.
Buradaki rivayet ise kuledeki saat tamamlandıktan sonra, eserin başka bir kopyası yapılmaması için, saati yapan iki ustanın kör edildiğidir.
Basilica di San Marco
San Marco meydanındaki 1400’lü yıllardan kalma, mozaik cepheli kilisedir. Avrupa’daki en dikkat çekici yapıtlarından biri olan bu kilisede: şık kemerler, Pentekostes Kubbesi, Göğe Yükseliş Kubbesi, Aziz Markos’un kalıntıları ve hazinesi, mozaik zeminler ve Romanesk oymalar yer almaktadır (biz gittiğimizde dış cephesi tadilattaydı).
Ayrıca San Marco’nun Atları ise zamanında İstanbul’dan getirilen bronz atların kopyasıdır.
Basilica di San Marco
Torre dell’Orologio
Bir benzerini Barselona’da gördüğümüz Rönesans döneminde yapılan San Marco’da yer alan saat kulesidir.
Torre dell’Orologio
Palazzo Ducale
Gotik mimariye ait bu saray bir dönem Venedik yöneticilerin sarayı imiş.
Burada bizim en çok beğendiğimiz eser ise galiba Nuh’un Sarhoşluğu. Bu eserde insan zayıflığı sergilenmekte…
Buradaki gezinizde Ahlar Köprüsünü ve Hapishane’yi de göreceksiniz.
Ahlar Köprüsü Palazzo Ducale ile Hapishane arasında yapılan köprüdür. Adı ise mahkemeye götürülen mahkûmların “ah” demelerinden geldiği söylenmektedir.
Ahlar Köprüsü
Rialto Köprüsü ve Pazarı
San Polo Meydanı’nda yer alan, Venedik’in bir diğer ünlü simgelerinden biri olan Büyük Kanal manzarası üzerinde yer alan Rialto Köprüsü, turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir.
Taze balık ve deniz mahsülleri satan Rialto Pazarı yüzyıllarca ayakta durmayı başarmıştır.
Rialto Köprüsü
Grand Canal (Büyük Kanal)
Şehrin tam ortasında yer alan kıvrımlı kanalı görmenin en iyi yolu, yazımızın başında belirttiğimiz içinde kanal turu dahil olan vaporetto biletini satın almak.
Büyük Kanal Turundan
Bu kanal turunda Venedik’teki bir sürü eserin önünden geçerken, ayrıca bu eserlerle ilgili bilgi de alabileceksiniz. Bizce bunu yapmadan dönmeyin =)
Büyük Kanal Turundan
San Simeone Piccolo
Roma’daki Pantheon örnek alınarak yapılan kilisedir. Büyük Kanal turuna dahil yerlerden biridir.
San Simeone Piccolo
Accademia
Bu akademide ise dünyanın en büyük Venedik resimleri koleksiyonu sergilenmektedir. Eğer ki zamanınız var ise buraya da mutlaka uğramalısınız.
Santa Maria della Salute
Kanal turunda dikkatimizi en çok çeken kiliselerden biri. Barok tarzı ile inşa edilen bu kilise, bir milyondan fazla ağaç kazık ile desteklenmekteymiş.
Santa Maria della Salute
Santa Maria della Salute
Venedik Karnavalı (Carnival of Venice)
Genelde şubat ayında yapılan Venedik Karnavalı şehrin simgesel etkinliğinden. Tam tarihini öğrenmek için (yıldan yıla değişiyor), şuraya bakabilirsiniz: http://www.carnevale.venezia.it/en/events-list/
Venedik’in neredeyse nüfusunun yarısının öldüren veba salgınında kurtulan halk kendi durumunu gizlemek için maskeler takmıştır ve zamanla bu şehrin ve halkın simgesi haline gelmiştir.
Venedik Karnavalı
Venedik’te gezilecek adalar nerelerdir?
Venedik’te vaporetto ile yaklaşık 45 dakika ile gidebileceğiniz, bizim gezerken çok zevk aldığımız iki tane ada yer almaktadır: Murano ve Burano.
Murano
Murano adeta bir cam merkezidir. Buraya taşınmaların sebebi ise fırınların ve zanaatkârların yangın riskidir. Minik minik dükkânlarını ve cam müzesini de (Museo Vetrario) gezmeyi çok sevdik =)
Murano
Burano
Venedik’teki en renkli adalardan biri olan Burano’daki tüm evler rengârenk boyanmış, ayrıca burası dantel ticaretinin de merkezi =) Bir dönem işçi sınıfının yaşadığı bu adada muhteşem fotoğraflar çekeceksiniz…
Burada asla unutamayacağız anımız, marketten limonçello alıp, ağır geldiği için artık şunu içelim, taşımayalım diyip, parkta oturup içmeye çalışmamız, sonra güneş ve limonçellonun çarpması=) Dönüşte sallana sallana giden vaparetto’da deliler gibi uyumamız=)
Burano
Museo Correr’i ve yaşanılan kanlı olaylar yüzünden altı kez kutsallığı kaldırılan Santo Stefano kiliseyi de gezilecek yerler arasına ekleyebilirsiniz.
Venedik alışveriş için oldukça pahalı yerlerden biri. Para benim için önemli değil ben buralarda neler bulurum diyenlerdenseniz, buradan alacaklarınız şu şekilde: cam ürünleri, maske ve kostüm, mücevher, hediyelik eşyalar…
Ayrıca canlı müzikli bir yerde yemek yerseniz, extra müzik parası da ödersiniz =)
Venedik'te Nerede Yemek Yenir?
Venedik'e lezzetli yemek yeme alternatifi bulmak çok zor. Sizlere nokta atışı yediğimiz herşeyin lezzetli olduğu ve fiyatlarının da Venedik ortalamasının altında olduğu bi restorant önerimiz var: La Piazza.
Comments