top of page

Bologna Gezi Rehberi

Updated: May 14, 2019

İtalya’nın Emilia-Romagna Bölgesinde yer alan Bologna kiremit renkli binaları, sokakları ve tarihi ile ortaçağ esintilerini hissettiriyor.


Revak



Tüm sokaklarında neredeyse revaklar var, Ağustos ayında yaptığımız bu gezimizde güneşten korunmak için oldukça iyi geldi.


Bologna aslında seyahatimizin başlangıç ve bitiş yeriydi.

Turumuzun hem başlangıcında hem de bitişince 1’er gece burada konakladık. Biz bu gezimizde şöyle bir rota izledik:


Bu rotada gezerken çoğu zaman tren kullandık, sadece Rimini ve San Marino için araba kiraladık. Tren biletlerini çok önceden internet üzerinden TRENITALIA’den aldık. Mesela Floransa’dan Bologna’ya dönerken 2 kişi 1. sınıf yolculuğu için sadece 19,80€ ödedik.

Bologna’ya nasıl gidilir?

Pegasus biletlerimizi, erken rezervasyon kampanyasından aldık. Daha önce de belirttiğim gibi Ağustos ayında bu geziyi yaptık ve bizce bu dönem pek de uygun bir dönem değilmiş. Aşırı sıcaktı ve çoğu dükkânlar tatil nedeniyle kapalıydı.


Havaalanına geldikten sonra şehir merkezine gitmek oldukça kolay. Barselona’daki gibi aeotobus’a biniyorsunuz ve direkt şehir merkezine otobüsle gidiyorsunuz. Aeotobus biletinizi hemen durağın yanındaki otomatlardan da alabilirsiniz.


Bologna’da nerede kalalım?

Gelişimizde ve dönüşümüzde farklı yerlerde kaldık. Kaldığımız oteller: Nuovo Hotel Del Porto (60€) ve Suite Hotel Elite (66€). İçlerinden en çok şehir merkezine yakınlığından dolayı Nuovo Hotel Del Porto’yu beğendik. Akşam 11’den sonra şehir çok ıssızlaşıyor, Suite Hotel Elite’e yürürken korkmadık değil.

Bologna’da nereleri gezelim?

Bologna’daki tarih kokan hareketli meydanlarından biri burası. Bu meydan üzerinden birçok önemli yapıt var. Neptün Çeşmesi, Bolonya Katedrali, Palazzo del Podesta, Palazzo D’Accursio, San Petronio Kilisesi, Sala Borsa Kütüphanesi, Palazzo Re Enzo ve Palazzo dei Notai.


Piazza Maggiore


Neptün Çeşmesi

1566 yılında Tommaso Laureti tarafından tasarlanan ünlü bronz çeşmedir. Çeşmenin ilginç bir rivayeti var. Heykelin yapımı sırasında ileri gelenler “aaaa bu heykelin cinsel organını da küçük yap” demişler. Laureti’de heykelin önünden bakınca istedikleri gibi olan bir heykel tasarlamış. Heykelin sağından bakınca ise Neptün’ün elini tek parça olarak görünüyor ve aslında bu bir el değil de cinsel organıymış gibi gözüküyor. Böylece başkalarının istediğini yaparken de sanat oyunlarından vazgeçmemiş.


Son zamanlarda çeşmeyi restorasyona almışlar, umarım siz gittiğinizde bitmiş olur.


Neptün Çeşmesi


San Petronio Kilisesi

İtalya’da görebileceğiniz ortaçağdan kalma tuğla binaların en büyüklerinin arasında yer almaktadır. Aslında ilk yapılacağı sırada daha büyük olması istenmiş, fakat parasal kaynak yetersizliğinden dolayı ve çok para harcandığı için daha küçük bir hale getirilmiş. Buradaki bir diğer konu ise Giovanni de Modena çizdiği fresklerdir. Hz. Muhammed’in cehennemde zebaniler tarafından işkence edildiğini çizmiştir. Kilise bu freskten dolayı saldırılara uğramıştır. Kilise girişi ise ücretsizdir.

San Petronio Kilisesi

Torre degli Asinelli e Garisenda

Eskiden Bologna’da 200 kule mevcutmuş. Her soylu aile burada kendi güçlerini göstermek için kuleler inşa ediyormuş. Torre degli Asinelli e Garisenda ise bu 200 kuleden kalan 2 kule. 12 yy.’da yapılmaya başlanmış, 3 metre eğri olan kule, 97 metre yüksekliktedir. Kulenin tepesine çıkılıp, şehrin manzarası serdedilmeye değer.


Torre degli Asinelli e Garisenda


Sala Borsa Kütüphanesi

Piazza Maggiore’deki 3 katlı kütüphanedir. Önünde gençlerin oturduğu, içerde kafelerin ve oturma alanlarının olduğu, gençlerin kitap okuyup muhabbet ettikleri, ülkemizdeki özlediğimiz manzaraların bir diğeri barındırmaktadır.

Plazzo D’Accursio


Belediye binasının ta kendisidir. İçindeki kırmızı salon ise meclis toplantısının yapıldığı yerdir.


Plazzo D’Accursio

Venedik Penceresi

Via Piella, 18 nolu yere gittiğinizde minik bir pencere var. Bu pencere kapalı olabilir, pes etmeyin bakın :) Pencereyi açtığınızda kanal manzarası ile karşı karşıya kalıyorsunuz ve kendinizi bir anda Venedik’te hissediyorsunuz :)



Venedik Penceresi


San Domenico Kilisesi


13. yy’da kilisenin yapımına başlanmıştır. Aziz Domingo’da buradaki etrafı heykellerle dolu mezara gömülmüştür. Michelangelo’nun erken dönem çalışmaları (Aziz Proculus & Aziz Petronnius) da mezarın çevresinde yer almaktadır. Eserlerinde Michelangelo’nun meleği kanatlıdır, kanatlı yaptığı tek heykel olmasından dolayı da önem taşımaktadır.


Bu kilise Dominiken mezhebine aittir. Dominiken kiliseleri ise genelde ürkütücüdür fakat bu kilise heykelleri ve renkleri ile de diğer kiliselerinden farklıdır.



San Domenico Kilisesi

Bologna’da neler yiyelim?

Bologna deyince akıllara ilk gelen “bolonez” soslu makarnası (ragu diyorlar). Eğer ki Bologna’daysanız tortellini ve tagliatelle makarnalarını denemelisiniz.


İlk günümüzde tesadüfen gezerken bulduğumuz, ev yapımı makarnalar yapan restoranı çok sevdik, Ristorante Il Moro. Makarnasını, pizzasını ve ev yapımı şarabını denedik (tüm lezzetlerini tatmak istediğimizden ve porsiyonlarının büyük olmasından dolayı yarım yarım yedik). Yemek sonunda tabi ki tiramisumuzu yiyip ve kahvemizi içtik :)



Ristorante Il Moro



Tiramisu - Ristorante Il Moro

Yan masamızda İtalyan bir çift oturuyordu (kadrajda olanlar değil :) ), gecenin ilerleyen saatlerinde sohbet etmeye başladık. Türk olduğumuzu öğrendiklerinde kız ismini söyledi. Adı “Elif”’imiş. Annesi ve babası yıllar önce Türkiye’de yaşamış, annesinin çok yakın arkadaşı (Elif), bir gün senin de bir kızın olacak o zaman ismini lütfen Elif koy demiş ve adını Elif koymuşlar. Konunun dramatik tarafı ise Elif’in annesi ve babası bir hastalıktan ölmüş ve şu anda da Elif de o hastalıktan dolayı tedavi görüyormuş :(


Tortellini Ragu - Ristorante Il Moro

Bologna’da alışveriş nasıl?

Piazza Maggiore’ye doğru yürürken sağlı solu bir sürü alışveriş yapabileceğiniz mağazalar var. Buradan sevdiklerinize küçük küçük hediyeler götürebilir veya kendinize bir şeyler alabilirsiniz (Benim gibi KIKO’dan çıkamayanları çok iyi anlıyorum :) ).

Sizlere ayrıca bir outlet önerebilirim, Castle Guelfo The Syle Outlet. Araç kiraladığımızda gitmiştik bu outlete. Peki, neler aldık :)

Guess’ten 30€’ya çantalar, Adidas’tan 20€’ya spor ayakkabılar ayrıca Arena’dan 12€’ya deniz şortu :) Keşke yine gitsek.


Castle Guelfo The Syle Outlet


  • Palazzo del Podesta adeta bir dedikodu duvarı :) Duvara doğru dönüp konuştuğunuzda sesler o kadar iyi iletiliyorki diğer duvarlardan direkt kısık sesli konuşamlar bile duyuluyor :)

  • Bologna Üniversitesi ise 11 yy.’da kurulmuş ve dünyanın en eski üniversitesi olarak kabul edilmiş. Üniversite bölgesinin olduğu yer baya hareketli ve duvarları graffitilerle dolu.

  • Romanesk-Gotik mimariye sahip San Giacomo Maggiore Kilisesini gezmeyi unutmayın.

  • Museo delle Cere Anatomiche ise Bologna’nın küçük balmumu Anatomi Müzesidir. Burada balmumundan yapılmış iç organlar sergilenmektedir. İlgileniniz varsa gitmeniz tavsiye edilir. :)

  • Pinacoteca Nazionale ise Bologna’nın en büyük sanat galerinden birisidir. Üniversite bölgesinde yer almaktadır.


Bologna Üniversite yakınlarındaki graffiterlerden biri


439 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page