Pandemi sürecinde o kadar suya güneşe hasret kaldık, artık temmuz ortaları için hem sağlığımızı riske atmayacak hem de güneşin ve denizin tadını çıkarabileceğimiz ve hem de araba ile çok da uzak olmayan bir rota seçtik kendimize: Assos.
Assos’a Nasıl Gidilir?
Assos’a otobüs ile gideceğiniz gibi kendi aracınızla da çok rahat yola çıkabilirsiniz. İstanbul’dan yaklaşık (trafiksiz) 5,5 saat sürüyor. Biz rotamızı Çanakkale üzerinden yaptık biraz feribot sefası yapalım diye. Ama isterseniz Bursa üzerinden de gidebilirsiniz.
Bizim rotamızın üzerindeki biraz önce bahsettiğimiz feribot sefası aslında bir cefaya da dönüşebilirdi. İlk olarak Gelibolu’dan karşıya geçelim dedik ve 2 km kuyruk gördük. Daha sonra yoldan geçen bir amca bizi durdurdu ve karşıya geçmek isterseniz Kilitbahir’den hiç sıra beklemeden geçebilirsiniz dedi. Bu lokasyon boğazın en ucu ve gerçekten sakindi ve sıra beklemeden karşıya geçtik. Ücreti ise araç başı 51 TL (2020 fiyatları) idi.
Assos’ta Nerede Kalınır ve Nerede Denize Girilir?
Assos’ta aslında ana hatlarıyla kalınacak ve denize girebilecek iki alternatif var: Kadırga Koyu ve Antik Liman.
Bu iki yerinde kendine göre özellikleri var. Kadırga Koyu komple sahil olan bir bölge ve geniş bir alana sahip olduğu için özellikle pandemi de biraz daha rahat hareket edebileceğiniz imkân sağlıyor. Antik Liman ise iskelelerle denize girebileceğiniz daha pırıl pırıl bir denizin olduğu yer. Buradaki soru işareti biraz kalabalık ve insanların güneşlenirken yanyana oturuyor olması oluyor. Bir de küçük çocuğunuz varsa da iskele kullanmak zorunda kaldığınız için size zorluk çıkarabilir.
Kadırga Koyunda bizim tercih ettiğimiz otel daha önce de konakladığımız ve hijyen konusunda çok hassas oldukları için Assos Hunters Hotel. Bir aile işletiyor burayı ve çoğu konuda yardımcı olmaya çalışıyorlar. Telefondan rezervasyon yaptırıyorsanız da birkaç kere mutlaka teyit alın size oda ayırıp ayırmadıklarına dair. Çünkü yoğun dönemlerde karışıklık yaşayabiliyorlar. Bir bölgedeki bir diğer alternatif ise koyun en ucundaki Assos Dove Hotel. Antik Liman’da da önerebileceğimiz tek bir yer var: Assos Kervansaray Hotel.
Assos’taki otellerin genel konsepti yarım pansiyon ve sahilde ücretsiz şezlong hizmeti.
Otel alternatifi dışında Assos’ta birden fazla kamp alanı alternatifi de var: Hafız’ın Yeri, Gargara Kamp vb.
Assos’a Ne Zaman Gidilir?
Assos’a seçeceğiniz sezon özellikle oldukça sıcak bir dönem olmalı: Temmuz, Ağustos. Çünkü genel olarak su buz gibi, insanın içini titretiyor. Denize de genel olarak 3-4 arası rahatlıkla girebiliyor.
Assos’ta Nereler Gezilir?
Assos’un tarihi de en az denizi kadar etkileyeceği. 3000 yıl önce, Midilli adasından karşıya geçen Yunanlar tarafından buraya bir şehir kurulmuş. Lidya Krallığının egemenliğinin altından sonra Persler, Galatlar, Pergamon Krallığı, Roma İmparatorluğu yönetmiş bu bölgeyi. 1330 yılında ise Karesioğulları Beyliği tarafından ele geçiriyor ve daha sonra da Osmanlı’nın topraklarına dahil oluyor.
Bölgenin görülmesi gereken en güzel eserleri ise: Amfi Tiyatro ve Athena Tapınağı.
Amfi Tiyatro restorasyon ile tekrar yenilenip ziyaret edebileceğiniz hale geliyor. Athena Tapınağı ise yine restorasyon ile Antik Çağ’dan kalma ilk ve tek dorik sütunlara sahip tapınağı unvanını alıyor.
Bu eserleri gezebilmek için Behramkale’ye gitmeniz gerekmektedir. Giriş için de müze kartınızı kullanabilirsiniz. Özellikle gün batımını tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Behramkale taş evleri ve sevimli sokakları ile görsel şölen sunuyor aslında. Yukarıya doğru tırmanırken sağlı sollu küçük hediyelikler satan kadınları göreceksiniz. Ayrıca buradaki köy kahvesinde soluklanıp hem manzaranın hem de fincanda pişirilen kahvenin tadını çıkarabilirsiniz.
Behramkale’den yaklaşık 5 dakikalık sürüş mesafesinde olan Antik Liman ise birçok balık restoranı alternatifi sunuyor.
Assos’ta Ne Yenir?
Açıkçası Assos’ta “wooow” çok harika bir yer diye gidip bir şeyler yemedik. Önerebileceğimiz şeker oranı azlığı ve serin serin dokusu ile Dondurması. Her gün en az iki top dondurma yedik galiba =)
Şimdiden keyifli geziler…
Instagram: BIRBIRLAR GEZIYOR
Youtube: BIRBIRLAR GEZIYOR
Comentarios