top of page
  • Writer's pictureBIRBIRLAR

Toledo’da Gezilecek Yerler: Toledo Gezi Rehberi

Updated: Apr 18, 2019

Toledo İspanya'nın eski başkenti. Tam İspanya’nın ortasında yer alıyor ve Kastilya-La Mancha bölgesinin merkezi şehir. Şehrin etrafı Tajo Nehriyle çevrili.


Madrid seyahatimizde, Madrid’in etrafından başka nereleri gezebiliriz diye araştırdığımızda karşımıza Toledo çıktı. Hemen nasıl ucuz bu şehre gideriz diye araştırmaya başladık.


Hemen hemen her yarım saatte bir kalkan otobüs ile Madrid’ten Toledo’ya geçtik.

Madrid’de otobüsün kalkış noktası Plaza Eliptica. Alt katında ALSA isimli firmanın otobüs biletlerini satın alabileceğiniz otomatlar var (kişi başı tek yön 5,47 Euro), hemen otomatın yanından da otobüsler kalkıyor zaten. Toledo Madrid'in 80 km güneyinde yer alıyor, yani maximum 1 saatte şehre ulaşmış oluyorsunuz. (Dönüşte de aynı yerden otobüs biletinizi alıp Madrid’de geri dönebiliyorsunuz.)


Otobüsten indikten sonra 3-5 dakika yürüdükten sonra direkt yürüyen merdivenlerle ücretsiz şehre çıkabiliyorsunuz. Zaten tüm şehri de yürüyerek gezebiliyorsunuz. Şehre bir gün ayırmanız bizce yeterli.


Toledo bugün önemli bir turizm merkezi. Kendinizi Ortaçağ’da hissedeceğiniz bir mimariye sahip, bu sebeple de UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmiş.


Şehir tam bir mozaik, tarihinde Hıristiyan, Müslüman ve Yahudilerin kültürlerinin kaynaştığı bir hale gelmiş.


Daracık sokaklarından kaybolmak inanılmaz keyifli. Ama sokaklarda kaybolmadan önce gelin bu şehrin yıldız yerlerine birlikte göz atalım.


Toledo’daki gezi planımızı Google Trips kullanarak planladık, sırası ile rotamız ve bu yerler ile ilgili bilgiler aşağıdaki gibi:


Museum of Santa Cruz


Müze, Kardinal Mendoza kurulan bir hastanedir aslında. Binanın tüm mimarisinde Rönesans etkilerini görebilirsiniz. Müzenin bodrum katında arkeolojik kalıntılar, diğer yerlerinde ise resim sergisi yer almaktadır.


Alcazar de Toledo


Saray bir yangında hasar görüyor. 1936 yılında Milliyetçilerin 70 gün dayandığı Cumhuriyetçi kuşatmada neredeyse tamamı yıkılmış. Günümüzde de silah müzesi olarak kullanılmaktadır.


Monasterio de San Juan de los Reyes


Katolik hükümet tarafından 1476 yılında Portekiz’e kazanılan zaferin anısına yapılmış bir manastırdır. Yahudi semtinin içinde yer almaktadır.



Sinagoga de Santa Maria la Blanca


Kente 8 farklı sinagog yer almaktadır. İçlerinden en eskisi ise Sinagoga de Santa Maria la Blanca. Şehirde görülmeye değer bir diğer sinagog ise Synagogue of El Transito.


Museo del Greco


Yahudi semtinde yer alan bu müze El Greco’nun evinin çevrilmiş halidir. Bu müzede sanatçının eserleri sergilenmektedir.


El Greco kimdir?


1541 yılında Girit’te doğan sanatçı manastıra altar panosunu sergilemek için Toledo’ya gelmiştir. Daha sonra tüm hayatını burada geçirmiştir.


Santa Iglesia Catedral


Namı değer Toledo Katedrali Gotik mimari ile inşa edilmiştir. Uzunluğu yaklaşık 120 metredir. Bu katedral Toledo Başpiskoposluğunun oturduğu yerdir.


  • Şehirde görülmesi gereken köprüler ise: San Martin’s Bridge ve Alcantara Bridge.

  • Şehirde görülmesi gereken diğer yer ise şu şekilde: Puerta del Sol (şehir giriş kapısı) , Mequita del Cristo de La Luz ( şehirde günümüze ulaşan tek cami) , Puerta da Bisagra (şehir kapılarından bir diğeri) ve Puerta Del Cambron (şehir kapılarından bir diğeri).

Toledo videomuz izlemek için tıklayınız:



Madrid Gezi Notlarımızı okumak için linke tık tık…


Madrid Yeme İçme Notlarımızı okumak için linke tık tık…


Instagram: BIRBIRLAR GEZIYOR



1,716 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page