top of page
  • Writer's pictureBIRBIRLAR

İspanya'nın Başkenti: Madrid Gezi Rehberi

Updated: May 2, 2019

İspanya’ya ilk seyahatimiz Barselona idi. İspanya'nın sıcakkanlılığını çok sevdik ve bu ülkenin bir diğer önemli olan şehri aynı zamanda da başkenti Madrid için de bilet aldık…


Şehir tek kelime ile harika… Bu şehri nasıl Ankara’ya benzetiyorlar anlamak mümkün değil . Belki de şehrin girişinde olan kapılardan dolayı =)=)=) Şehir de hem tarih, hem kültür, hem eğlence, hem de lezzet bir arada.


Madrid’i Ne Zaman Gezelim?


Madrid gezimizi Mart ayında gerçekleştirdik. Kış ayı çok sert geçen bu şehir için bahar ayları kesinlikle nokta atışı. Hem hava çok soğuk değil, hem de şehir yaz aylarına göre daha az turist barındırıyor. Buradan çekik gözlü turistlere selam olsun=)


Madrid Pahalı mı?


Daha önceki araştırmalarımızda Madrid’in çok pahalı olduğunu okumuştuk. Şunu belirtelim ki her bütçeye uygun yeme-içme alternatifleri var: 1,5 Euro’ya bira bulabileceğiniz gibi 10-15 Euro’ya da bira içebilirsiniz. Seçim sizin=) Madrid Şehir Fiyat Rehberimiz çok yakında sizlerle…


Madrid’de Ulaşım Nasıl?


Adolfo Suarez Madrid-Barajas Havalananına neredeyse 1 sene önce Pegasus kampanyasındaki aldığımız bilet ile uçtuk. Havaalanından şehir merkezine gitmek için 2 ekonomik alternatif var: Express otobüs (kişi başı 5 euro), ya da tren ( kişi başı 3-4 Euro). Tren ile şehir merkezine gitmek için 2-3 adet aktarma yapmanız gerekiyor, express otobüs ise direkt gidiyor.


Ayrıca havalananından birden fazla terminal var, THY ve Pegasus Terminal-1’de idi. Dönüş için bu bilgi önemli=)


Şehir içinde metro en hızlı ve güvenli alternatif: gelişmiş bir metro ağları var. Bunun için size önerimiz 10’lu bilet almanız (12,20 Euro). Bu 10’lu bileti birden fazla kişi kullanabiliyor. Tabi bu biletleri yüklemeniz için ise bizdeki İstanbul kart gibi Madrid karta da para vermeniz gerekiyor (2,5 Euro).



Madrid’de Nerede Konaklayalım?


Bırbırlar Geziyor olarak ilk tercimiz her zaman şehir merkezinde kalıp, tüm şehri yürüyerek gezmek. Bunun yanında kaldığımız yerin mutfağının olması, kendimize güzel kahvaltılar hazırlamamızı sağlıyor. Bu kriterlerde araştırma yaptığımızda hem ekonomik hem temiz hem de harika bir konuma sahip olan Apartamentos Caballero de Gracia bulduk. Çok önceden rezervasyon yaptırdık ve gecelik 80 Euro ödedik. Eğer ki telefondan direkt ulaşırsanız ayrıca bir indirim daha yapacaklarını belirttiler. Siz booking’ten rezervasyon yaptırmak isterseniz ise buyrunuz size %10 indirim kodu: GGULSA85


1+0 bir daireydi burası, çamaşır makinesi ve tüm mutfak eşyaları da içindeydi. Ev sahibimiz çok tatlı bir adamdı bize hediye olarak 1 şişe şarap verdi ve turist kazığı yemeyeceğimiz alternatif yeme-içme yerlerini anlattı =)


Mardid’de Nereleri Gezelim?


Şehirde kafanıza göre sokaklarda kaybolmak o kadar keyifli ki… Ama kaybolmadan önce gelin şehrin tüm yıldız yerlerine birlikte bakalım…

Her gezimizde olduğu gibi bu gezimizde de planlarımızı Google Trips ile gün gün planlayıp gerçekleştirdik=)


Gran Via


Tiyatrosu, sineması, otelleri, restoranları ve mağazaları ile Gran Via bugün Madrid’in en önemli noktalarından biri. Mardid’de 19. yy sonlarında gelişen orta sınıf, kentin sınırları dışına itilmeye başlandığında bu bölge yapımı için kollar sıvandı. Şimdilerde kentin en güzel modern yapılarını görebileceğiniz bu cadde dönemin mimarlarına 20. yy yeni tasarım teknikleriyle çalışma olanağı sağlanmış.



Puerta del Sol


Puerto del Sol yani Güneş Kapısı trafiği, kalabalıklığı ile Madrid’lilerin adeta buluşma noktası. Bir zamanlar kentin bir kale ile korunan eski girişinin olduğu yer burası. Kalenin yıkılmasıyla da ardı ardına kiliseler yapılan bir yer haline gelmiş. Şimdilerde ise çok sayıda kafelerin oluşturduğu bir meydan kendisi.


Meydanın şekli adeta yarım ay ve tüm yollar günün sonunda buraya çıkıyor=) Meydanda III. Carlos’un atlı heykeli , şehrin simgesi olan bir kocayemiş ağacının meyvesine uzanan bronz ayı heykeli ve Kilometer Zero yani Sıfır Kilometre simgesi yer almaktadır. Sıfır Kilometre İspanya'nın dev karayolu ağının başlangıç yeri olarak kabul edilir.



Plaza Mayor


Balkonları, sivri kuleleri ve pencereleri ile bir bütün içinde duran bu dikdörtgen meydan şehrin bir diğer en önemli ve kalabalık yerlerinden biri. Teatral havası olan bu meydanda boğa güreşleri, idamları, geçit törenleri ile ünlüymüş geçmişte. Meydanın tam ortasında III. Felipe’nin atlı heykeli yer almaktadır.


San Miguel Market


Mardid’in en popüler pazarlarından biri San Miguel Market. Tezgahlardan lezzetli peynirler, tapaslar, deniz ürünleri satın alabilirsiniz. Şunu belirtmeliyiz genelde fiyatlar dışarıdaki yerlere göre biraz pahalı.


Mercado de San Miguel dışında gezebileceğiniz ve yemek yiyeceğiniz bir sürü Pazar daha var Madrid’de: Mercado de San Anton, Mercado San Fernando, Mercado de San Ildefonso, Mercado de La Paz…


Catedral de la Almudena


Kent katedralinin inşasına 1879 yılında başlanılmış fakat 1993 yılında tamamlanmıştır. Katedralin gri-beyaz renkli Noe-Gotik ön cephesi hemen karşısında yer alan Royal Palace’ı andırmaktadır.

Royal Palace of Madrid


Muhteşem Kraliyet Sarayı 1085 yılında Madrid’in Hırıstiyanlar tarafından fethinin ardından kenti ziyaret eden kraliyet üyelerinin konut olarak kullandığı bölgeye inşa edilmiştir.

Toledo mermerinden yapılmış 72 basamaklı ana giriş yeri, yemek salonları, şapel odaları, taht salonu dikkatleri üzerine çekmektedir.


Sarayda bizim en çok dikkatimizi çeken yer porselen salondu. Odanın tüm duvarları ve tavanı Bluen Retiro fabrikasında üretilen porselenlerle kaplanmış. Yeşil ve beyaz ağırlıklı porselenler melek ya da çiçek figürleri ile süslenmişti .



Saraya girmek için ödemeniz gereken giriş ücreti ise 11 Euro.


Sabatini Gardens & Campo del Moro Gardens


Hemen Royal Palace’ın arkasında yer alan bahçeler güneşin tadını çıkaracağınız güzel bir dinlenme alanı.


Plaza de Santa Ana


Puerto del Sol’un dört blok güneydoğusunda yer alan bu büyük meydan insanların bir araya geldiği kalabalık bir alan. Akşam yemeği veya Flamenko şovu izlemek için bu bölgeyi ziyaret edebilirsiniz.


Circulo de Bellas Artes


Burada büyük bir balo salonu, sergi salonları, bir tiyatro ve ressamlar, heykeltıraşların kullandığı atölyeler yer almaktadır. Burası sadece üyelerine hizmet verse de küçük bir giriş ücreti ile binanın büyük camları ile ünlü kafesi de dahil bazı kısımlarını görebilirsiniz.


Thyssen-Bornemisza Museum


Müzenin muhteşem eserleri Baron Heinrich Thyssen-Bornemisza ile oğlu Hans Heinrich tarafından bir araya getirilmiştir. Dünyanın en önemli özel koleksiyonu olarak kabul edilen koleksiyonda Van Gogh, Picasso’nun baş yapıtları yer alır. Müzenin en değerli eserleri: Elinde Aynası Olan Soytarı, Kuru Ağaçtaki Meryem Ana, Venüs’ün Hazırlanışı, Mata Muna, Otel Odası…


Müzeye giriş ücreti ise 13 Euro.


Museo Nacional del Prado


Şehrin hatta Dünyanın kuşkusuz en ünlü müzelerinden biri kendisi. Müzenin en önemli eserleri: Çobanların Tapınması, Üç Güzeller, Valazqez Koleksiyonu, Dünya Nimetleri Bahçesi, Goya Koleksiyonu, Meryem’e Müjde, Oğullarından Birini Yiyen Saturnus vb.

Giriş ücreti 15 Euro ayrıca akşam 18:00’den sonra müzeye giriş ücretsiz ama önceden gidip sıraya girmeniz lazım=)


CaixaForum Madrid


Yukarıda dikey bahçesiyle hem instagramda beğeniden beğeniye koşacağınız hem de geçici modern sanat ve fotoğraf sergileriyle müze gezilerinize bir diğerini ekleyeceğiniz yer burası. En üst katındaki kafe ve restoran görülmeye değer.



Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia


Şehrin en popüler bir diğer müzesi: Reina Sofia. Picasso, Rembrandt, Miro, Dali ve Monet gibi sanatçıların resimlerini inceleyebileceğiniz yerdir kendileri. Müzenin en dikkat çekici eserleri: Porte II, Mavili Kadın, Kaza, La Jorneta ve Picasso’nun Guernica’sı .


Guernica 20. yy en ünlü eserlerinden biri. İç savaşı betimleyen bu eser, 1937 yılında Cumhuriyetçi hükümet tarafından Paris Dünya Fuarı’ndaki İspanyol Pavyonu için ısmarlanmıştır. Picasso bu resmi yaparken aynı yıl Milliyetçilerle işbirliği yapan Nazilerin Bask kenti olan Gernika-Lumo’ya düzenledikleri toplu hava saldırısından esinlenmiştir.


Müzeye giriş ücreti ise 10 Euro.


El Retiro Park ve Palacio de Cristal


Madrid’in şık semtinde yer alan bu park şehirde en çok kıskandığımız yerleden biri. Tek kelime ile harika. O kadar büyük bir alana kurulmuş ki parkın ortasında sallarla gezebileceğiniz bir göl bile var.


Hemen parkın yanı başında yer alan Palacio de Cristal Joseph Paxton’un 1851 yılındaki büyük sergi için Londra’da yaptığı Cyristal Palace’dan örnek alınarak inşa edilmiştir. Burası güzel bir instagram fotoğraf noktası=)

Santiago Bernabeu Stadyumu


Tüm Real Madrid taraftarları buraya…



Şanslızlığımız tam milli arada Mardid’e gitmemiz, bu nedenle maç izleyemedik ama gidip Santiago Bernabeu Stadyumu’na tur gezisi yaptık. Bunun içinde 25 Euro ödedik. Bu tura dahil olanlar, stadın belli noktalarında gezinmek ve müzesini görmek. Daha önce Barselona’daki Camp Nou’ya da gitmiştik. Birebir benzer bir tura sahip. Biz çok eğlendik=)


Chueca / Malasana /La Latina Bölgesi


Biraz daha lokallerle takılmak isterseniz kuşkusuz bu bölgeleri de gezmelisiniz ve şehrin gerçek akışını burada hissedebilirsiniz: Chueca, Malasana ve La Latina Bölgesi.




La Latina Madrid’in merkezi olarak kabul edilmektedir. Çok fazla mekan yer almaktadır ve turistlik bölgelere yürüyerek gidebileceğiniz bir bölgedir.



Chueca ise bir diğer merkezden direkt yürüyerek gidilebilecek, güzel restoranların bulunduğu ( ve ekonomik) bir bölge kendisi.


Malasana ise Madrid’in sonradan popülerleşen ikinci el dükkanları ve takılacak yerlerin olduğu bir gölge.



Salamanca Bölgesi


Salamanca bölgenin en lüks yeri kuşkusuz. Calle de Serrano, Calle Velazquez, Calle de Claudio Coello, Calle de Lagasca gibi lüks sokaklarında çılgınlarca lüks alışverişlerinizi yapabilirsiniz=)=)=)


Plaza de Cibeles


Havaalanından Madrid’e geldiğinizde indiğiniz meydan Cibeles. Yukarıda bahsettiğimiz çoğu müzeyi içerisinde barındıran büyük meydan kendisi…


  • Madrid civarında gezilecek bir diğer yer ise kuşkusuz ülkenin eski başkenti Toledo. Toledo gezi rehberimiz çok yakında sizlerle.

  • Bir diğer merak edilen konu ise yeme-içme… Madrid yeme içme notlarımız için linke tık tık... Madrid Şehir Fiyat Rehberiniz sizlerle...

  • Madrid’de dikkat etmeniz gereken bir diğer şey kişisel eşyalarınız, siz farketmeden kaş ve göz arasında cebinizden cüzdanınızı, telefonunuzu alabilirler. Dikkatli olun, sırt çantanızı önünüze takın.

  • Müzelere girmek için Madrid Card da alabilirsiniz, biz gireceğimiz müzeleri araştırdığımızda bu kart bizim için avantajlı olmadı. Ama çok yoğun bir sezonda gitseydik, muhtemelen müze önlerindeki sıraları atlamak için bu kartı alırdık.

  • Şehirde İngilizce bilen sayısı çok az gerçekten, ama çok tatlılar İspanyolca olarak da problemlerimizi çözmeye çalıştılar=) Mesela metroda tanıştığımız bir abla gitmek istediğimiz yeri anladı ve bizi o istasyona bırakıp geri döndü=)

  • Edificio Metropolis Fransız esintisi taşıyan Madrid’in bir diğer simgesidir. Gran Via’nın köşesinde yer almaktadır. En iyi fotoğraf karşıdaki hotelin terasından çekliyor, bizden söylemesi=)

  • Madrid’de alışveriş için gidebileceğiniz bölgeler lüks bir bölge olan Salamanca, ABC Alışveriş merkezi, bol Zara’lı (fiyatlar Türkiye ile aynı) Gran Via (Primark ucuz bir alışveriş yeri tavsiye edilir) ve Puerta del Sol ve son olarak Chueca.


Madrid Videomuzu izlemeyi unutmayın...



Real Madrid Stadyum Videomuzu izlemeyi unutmayın...



Şimdiden keyif dolu bol gezmeli tatiller…


Instagram: BIRBIRLAR GEZIYOR



491 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page