İzmir kokulu Selanik’i (Thessaloniki) Bırbırlar Geziyor ile gezmeye hazır mısınız?
Selanik, Yunanistan'ın ikinci büyük şehri. Şehir boydan boya kordona sahip, bu sebeple de İzmir’e benzetmiş olabiliriz=)
Instagram: Bırbırlar Geziyor
İlk 1387 yılında Osmanlı topraklarına dâhil olan Selanik, 1912 Balkan Savaşında tekrar Yunan yönetimine geçti. 1917 yılındaki yangın şehirde Türklerin yaşadığı bölgeyi tamamen yok etti. Nüfus mübadelesinde ise şehirde kalan Türkler Türkiye’ye göçtü, Türkiye’deki Rumlar ise de bu bölgeye göçtü. Böylece şehrin nüfus yapısı tamamen değişti. Daha sonra da kentin geçmişiyle bağlantısı kesilerek bir Avrupa şehri haline getirildi hatta 1997’ye Avrupa kültür başkenti seçildi.
Selanik’e Halkidiki’den direkt arabamızla 40-45 dakikada geçtik. Ağustos ayında hava gayet sıcak ve nemliydi. Siz buraya arabanızla geçebileceğiniz (arabanız ile geçiş için gerekli belgeleri okumak istiyorsanız buradaki yazımıza tık tık ) gibi direkt uçak ile İstanbul’dan da gelebilirsiniz. Havaalanı (Thessaloniki Airport Makedonia) şehre yaklaşık 20 km uzaklıkta.
Şehir ile iletmek istediğimiz önemli nokta ise “park”. Arabanızı bıraktığınız yerlere çok dikkat ediniz. Eğer ki park edilmez bir yere arabanızı bırakıyorsanız, direkt plakanızı polis söküyor=) Yanlış anlamadınız, plakanızı yerinden çıkarıyor. Biz park edilebilir bir yere park ettik, park ettiğimiz yerdeki numarayı park ofislerine söyleyip para ödememiz gerekiyormuş. Biz de bunu bilmeyince, sileceğimizde park cezası bulduk. Kendileri 10 Euro idi.
Selanik’te nereleri gezelim?
Selanik’te gezilecek yerlerin başındaki isim Atatürk’ün Evi. Atatürk 1881 yılında bu evde dünyaya gelmiş.
Buraya giriş ücretsiz. İçeri de Atatürk’ün gençliğini ve orta yaşlı halini betimleyen, Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ı betimleyen bal mumu heykeller yer almaktadır. Ayrıca Dolmabahçe Sarayından getirilen Atatürk’ün eşyaları da mevcuttur. Bu evin hemen yanında ise Türk konsolosluğu yer almaktadır.
Şehrin bir diğer gezilecek yeri ise White Tower. 15. yy’da yapılan bu kule Selanik’in kordon boyunda yer almaktadır. Ayrıca bu kule bir dönem hapishane olarak da kullanılmıştır.
Şehrin tam kalbinde yer alan Aristoteles Meydanı, Fransız Mimar Ernest Hebrard tarafından 1917’dan sonar yapılmıştır. Bu dönemde şehirde çıkan yangın sonrasında burayı tekrar yapılandırmak isteyen mimar, kordona dik bir şekilde bu meydanı tasarlamıştır. Hatta söylenene göre tüm kordonu böyle planlamak istemiş ama şehre bakıldığında da pek başarılı olamamıştır.
Saint Dimitrios Kilisesi ise yıllara meydan okur gibi ayakta kalan şehrin en önemli kiliselerinden biri. Bir diğer şehirde yer alan kilise ise İstanbul’daki Aya Sofya’dan ilham alınarak yapılan UNESCO listesinde olan: Agia Sofia Kilisesi.
Rotonda, Roma İmparatorluğundan kalma şehrin dini simgelerinden biri.
Osmanlı döneminde cami olarak kullanılan bu yapı, daha sonar tekrar kiliseye çevrilmiş.
Şehrin muhteşem manzarasının tadını çıkarabileceğiniz bir diğer yer ise Zincirli Kule. Osmanlı himayesinde 16.yüzyılda Bizans surları içine yerleştirilmiş olan bu kule şehre tepeden bakmaya olanak sağlamaktadır.
Selanik Arkeoloji Müzesi, Sinema Müzesi, Modern Sanat Müzesi ve Çağdaş Sanat Müzesi de şehrin gezilecek müzeleri arasında.
Şehrin tavernaları ile meşhur olan bölgesi ise: Ladadika.
Şehrin en kalabalık, alışveriş, cafe ve restoranlarla dolu caddeleri ise Tsimiski, Egnatia, Ermou ve Mitropoleos. Tüm bu caddeleri yürüyerek gezebilirsiniz, çünkü hepsi birbirine yakın.
Tüm Yunanistan’da olduğu gibi burada da geniş bir yeme/içme alternatifi var. Mutlaka burada da deniz mahsullerini denemelisiniz. Oturun bir tavernaya, yiyeceklerin tadını çıkarın ve yanında da tabi ki uzo. Bunun yanı sıra burada pastanecilik de aşırı gelişmiş. Özellikle portakallı tatlılarına bayılıyoruz=)
Selanik yazısı yetmez, videoları görelim biz diyorsanız videomuz işte tam burada...
Şimdiden bol lezzetli ve keyifli bir gezi diliyoruz…
Комментарии