top of page
  • Writer's pictureBIRBIRLAR

Masal Gibi Şehir: Luzern Gezi Rehberi

Updated: Dec 19, 2023

İsviçre’de gezilmesi en zevkli ve masal şehri gibi olan şehridir… Refah seviyesi oldukça yüksek, acaba İsviçre de mi bizi kıskanıyor? =)


Avrupa’da yaşayabiliyor olsak, hiç düşünmeden burayı seçerdik. Doğası, havası, sakinliği ve huzurlu olması bizi kendisine çekiyor. 2013, 2015, 2016, 2017, 2019, 2020 ve son olarak 2023 Mayıs ayında ziyaret ettik :D Bu yedi seyahatimizde de hiç bıkmadan gezdiğimiz yerleri sizinle paylaşmak istiyoruz… Hatta son seyahatimizde Adişko da bize eşlik etti=)


Tam bu yazıyı yazarken The New York Times'ın yayınladığı yazı ile karşılaştık. Dünya'da gezilecek 52 yer arasında Luzern 4. sırada =) ( İlk üç ise: New Orleans, Colombia ve Basilicata.)

Alp’lerin eteğinde, İsviçre’nin Almanca konuşulan Luzern Kantonu’nun ilçe merkezidir Luzern şehri.


Para birimi ise İsviçre Frank’ı (CH). Bunu daha önce de duymuşsunuzdur, İsviçre Avrupa’nın çoğu ülkesine göre oldukça pahalı.



Luzern’e nasıl gidilir?


İsviçre’ye gitmek için Türkiye’den direkt Basel’e veya Zürih’e uçabilinir, buradan da tren ile Luzern’e geçilebilinir. Basel Havalimanı’nda hem Fransız hem de İsviçre çıkışı var=) Bizim pasaportlara, girerken İsviçre damgası, çıkarken Fransa damgası vurmuşlardı. Basel’den Luzern’e aracınız ile yaklaşık 75 dakika yol gitmeniz gerekmektedir.

Basel


Eğer ki Zürih’i tercih ederseniz ortalama tren yolculuğu Luzern’e 50 dakika sürmektedir, araba ile gitmek isterseniz de yaklaşık 40 dakika.

Zürih’ten Luzern’e


Luzern’de nereleri gezelim?


Kapellbrücke (Şapel Köprüsü) & Spreuerbrücke (Değirmen Köprüsü)


Reuss Nehri’nin üzerinde inşa edilen köprü kentin simgesi haline gelmiştir. 1994 yılında yangından dolayı tekrar revize edilmiştir. Köprünün üzerinde yürürken kafanızı yukarıya kaldırdığınızda 17. yy’a ait kahramanların resimleri göreceksiniz. Hemen yanında ise Wassturm (Su Kulesi) yer almaktadır. Wassturm 1800’lü yılların sonuna kadar hapishane, hazine binası ve arşiv kütüphanesi olacak kullanılmıştır.



Spreuerbrücke ise 15. yy’dan kalmıştır. Köprüdeki resimler ise “ölüm dansı” betimlenmiştir.


Kapellbrücke


Museggnauer


Avrupa’nın en uzun surudur, toplamda 870 metredir. 600 senelik bu surları, ayrıca en iyi korunmuş surları arasındadır. Surların etrafında 3 tane kule bulunmaktadır. Zyt Kulesi’nde ise , 1535 yılından kalma, Luzern’e ait en eski saati bulabilirsiniz.


Kuleye çıktığınızda ise muhteşem Luzern manzarasıyla başbaşa kalacaksınız…


Museggnauer’dan Luzern’i seyretmek


Löwendenkmal


18 yy’da Kral Louis’i korumak için hayatını kaybeden 800 asker için bu aslanlı anıt yapılmıştır. Luzern’in bir diğer simgesidir. Aslan, bir mızrak yarası almış olarak betimlenmiştir. Ayrıca bu heykel “dünyanın en etkileyici ve en mahzun taş kütlesi” ünvanına sahiptir.

Löwendenkmal


Luzern Gölü


Muhteşem manzaranın, Alp dağlarının zirvesindeki karların, yeşilin binbir tonunu görmek için mutlaka Luzern Gölü’nde motor turuna çıkmalısınız.


Biz toplamda 150 CH (5 kişi, 3 saat için) ödeyerek kendinize ait bir tekne kiraladık. Daha önce de marketten biramızı ve atıştırmalıklarımızı alıp, teknenin tadını çıkardık=D


Normal ehliyetiniz varsa bu tekneyi kullanabiliyorsunuz.





Rigi Dağı


1800 metre zirve yüksekliğine sahip Rigi-Kuhn’a çıkmak için, direkt trene binebilirsiniz ya da önce teleferiğe (Weggis) binip, daha sonra da dişli trenle zirveye çıkabilirsiniz. Tüm bu yolculuk için toplamda kişi başı gidiş dönüş 45 CH (Tren 75 CH) ödüyorsunuz.





Burada Alp’lerin muhteşem zirve manzarasıyla başbaşasınız.

Rigi


Zirvede güzel bir restoran var. Biz burada sucuk yiyip ve şarap içmiştik=D


Rigi Dağı sadece gezilecek bir yer değil, kayak için de harika bir lokasyon. Minicik çocuklar aileleriyle zirveden aşağıya doğru kayıyorlardı=)


Ayrıca burada konaklamak için harika oteller de mevcut.



Hergiswill


1216 metre yükseğe restoranın teleferiği ile çıkabilirsiniz. Yukarıya çıkmak için gidiş dönüş 12 CH vermeniz gerekmektedir.

Hergiswill


Zirve’de yürüyüş yapıp, kayak yapacağınız gibi, restoranda (Alpgschwand Restoran) geyik eti yiyip, sıcak postların içinde de oturabilirsiniz. Burada da manzara tek kelimeyle harika.


Hergiswill


Hergiswill


Sörenberg - Brienzer Rothorn


Luzern kantonunda bulunan Brienzer Rothorn 2.350 metre yükseklikte harika bir manzara sunuyor. Burası lokallerin uğrak yeri bu sebeple diğer yerlere göre dee fiyatları oldukça uygun. Teleferik ile dağın zirvesine çıkıp tekrar aşağıya inmek sadece 10 CH.


Tam zirvede güzel bir restaurant var ve fiyatları şehir merkezindeki ekonomik yerler ayarında.

Sörenberg - Brienzer Rothorn


Bernina Express


Sadece Luzern’i değil, Alp’lerin eteklerinde muhteşem bir tur yapmak için “Bernina Express’e” binebilirsiniz. Chur’dan kalkan panoramik tren, Lugano’ya kadar devam etmektedir. Turun tek kişilik tek yön fiyatı ise 64CH’dir.

Bernina Express


Bu turu yaptıktan sonra gezinize İtalya ile devam edebilirsiniz, çünkü Lugano ve Milano arası yaklaşık araç ile 75 dakika sürmektedir.

Bernina Express


Luzern Pilatus Dağı


Luzern'de ziyaret edilebilecek bir diğer dağ ise Pilatus. Luzern'in simgesi olan bu dağa ilk kez 1700'lü yıllarda tırmanılmıştır. Dağın ismi İsa'nın yargılanmasında büyük rol oynayan Pilatus'tan gelir. Zirve yüksekliği 2.132 metredir.


Pilatus dağına çıkmak için iki alternatif var. Kriens'ten teleferik ile yolculuğunuza başlayabilirsiniz. 4 kişilik teleferik ile 1.416 metre yükseklikte olan Frakmüntegg'e çıkabilirsiniz. Daha sonra da yaklaşık 5 dakika süren ve toplamda 52 kişilik olan büyük teleferik ile dağın tepesine yani Pilatus Kulm'a ulaşmış oluyorsunuz. İkinci alternatif ise yaklaşık 30 dakika süren dişli tren ile Alpnachstad'den zirveye ulaşmak. Ulaşım fiyatlarını şuradaki linkten ulaşabilirsiniz.


Pilatus'a çıktığınızda muhteşem manzaranın keyfini şezlongların üzerinde birşeyler içerek çıkarabilirsiniz. Ayrıca tam tepede harika bir otel var. Burada da konaklayabilirsiniz.



Ayrıca burada adrenalin tutkunları içinde bir sürü alternatif var: Pilatus Rope Park, Parasalin baya baya eğlenceli olan Toboggan Run.


Luzerner Fasnacht yani Luzern Karnavalı nasıl?


Luzern Karnavalı yılda bir gerçekleştirilen orta İsviçre'nin en büyük karnavalıdır. "Guggenmusik" diye adlandırılan müzik ile ilginç kostümlerle yürüyüş grupları uzun kortejler oluştururlar ve ortaya eğlenceli bir görüntü çıkıyor. Herkes sabaha kadar yiyip içip eğleniyor. Aslında bu tuttukları Büyük Oruç öncesi yaptıkları bir eğlence ritüelidir.




Luzern’de neler yiyelim?


Luzern'e gittiğiniz de aşağıda belirttiğimiz İsviçre yemekleri dışında Kebabman'a gidip şahane soslu dürümlerini yiyebilirsiniz ve bizden oradaki herkese çok selam söyleyin lütfen :)



Raclette, Luzern’de yiyebileceğiniz lezzetli yiyecekler arasında. Elektrikli ızgara masanın üzerine geliyor. Izgaranın üzerinde sosis vb. yiyecekler pişiriliyor, altında ise raclette peynirleri küçük küreklerde eritiliyor. Daha sonra da bu eriyen peynirler ise daha önce haşlanmış baby patateslerin veya sosislerin üzerine dökülüyor. Sonra da afiyetle yiyorsunuz=) Raclette’in yanına genel de beyaz şarap öneriyorlar.



Raclette


Fondue, ise bir diğer İsviçre yiyeceklerinden ama bizim gibi çikolata eritmiyorlar=) Özel fondue peynirini bira ile eritiliyor ( beyaz şarap ile de yapılıyor, ama bira daha hafif oluyor). Siz de küp küp ekmeklerinizi bu eritilmiş peynire batırıp yiyorsunuz. Genelde Fondue’nün de yanında da beyaz şarap önerilmektedir. Kırmızı şarap isterseniz kimse sizi yadırgamaz=)


Luzern’de en iyi Fondue’yü ve Raclette’i Stadtkeller’de yiyebilirsiniz.

Stadtkeller


Alpgschwand Restoran ise Hergiswil’deki 1216 metre yükseklikte yer alan, teleferikle çıkabildiğiniz harika Alp manzarası olan yer. Genelde lokallerin takıldığı bir restoran. Burada peynir tabağı ve şarap ile başlangıç yapıp, sonrasında da geyik eti deneyebilirsiniz. Bira içmek isterseniz de lokal bira olan Eichhof’u tercih edebilirsiniz.


Luzern yakınlarında (Oberarth), Horseshoe'da, takılmanızı da öneririz. (Buyrun web adres: www.horseshoe.ch)


Restaurant Pouletburg Luzern'in yarım saat dışında Attinghausen bölgesinde yer alan bu restorant özel soslu tavuğu ile ünlü. Tavuğu fiyatı ise 20 CH (küçüğü 16 CH).


Güzel bir steak yemek isterseniz de Luzern Emmen'de Casa Listrig'e gidebilirizsiniz.



Luzern'de manzaranın tadını çıkarıp güzel birşey içmek isterseniz önerimiz: Suite - smallplates & cocktails.


Şehirde güzel bir restoranda pizza yemek isterseniz önerimiz: Cafe Restaurant Volta.


Bira içmek için ayrıca Luzern’de ki en iyi alternatif kendi mevsimsel biralarını yapan: Rathaus Brauerei.


Heini ise Luzern’de kahve içip (özellikle latte) tatlı yiyebileceğiniz (çikolatalı içi yumuşacık olan pasta) en iyi pastanelerden biri. Ayrıca her köşe başında olan Bachmann’dan, Vanille Berliner yemeyi de unutmamalısınız =)


Luzern’de alışveriş nasıl?


İsviçre’de alışveriş deyince akıllara ilk gelenler çikolata, çakı, saat ve peynir...

İsviçre’de olduğu gibi Luzern’de de yürürken, butik çikolata dükkânları göreceksiniz. Adeta altın satıyormuş gibi davranıyorlar, gram gram çikolata satarak :D


Saat için ise Luzern’de ki adeta bir müzeyi andıran, bir saat parası ile çok rahatlıkla ev alabileceğiniz, yer geliyor akıllara: Bucherer. 4-5 katlı bir mağaza ve hemen hemen tüm markalara ait saat var içeride. Bu kadar para verilip de saat alınır mı dediğimiz tüm saatleri minik çekik arkadaşlar alıyor :D


Parfüm ve makyaj malzemesi almak isterseniz de belli dönemlerde belli markaların indirime girdiği “Import Parfumerie”’yi önerebiliriz.


Eğer ki biraz da pazar marketten bahsedecek olursak, marketler arasında en ekonomik olanı Denner ama burada çeşit az (şarap ve çikolata çeşidi yeterli ve uygun). Peynir almak isterseniz de Migros’lara gidebilirsiniz, çeşit çeşit İsviçre ve Fransız peynirleri var:) Üstelik vakumluyorlar da… Pazar günleri ise kapalı.


Luzern’de sadece Cumartesi sabahları 1-2 saatliğine pazar kuruluyor. Buradan sebze, meyve, et, ekmek, makarna çeşitlerini taze taze alabilirsiniz. Pazar köylüler tarafından kurulmakta. Tabi ki buradan alışveriş yaparsanız, süpermarketlere göre daha fazla ödüyor olursunuz.


  • Çocukluk arkadaşımız burada yaşadığı için, onun evinde kalıyoruz buraya geldiğimizde. Bu sebeple, konaklama ile ilgili pek bir bilgi veremeyeceğiz =)

  • Jesuitenkirche Kilisesi İsviçre’nin en iyi Barok yapılarından biridir. Görülesi yerler arasında.

  • Fansizkanerkirche’de ise Gotik mimari hakimdir. Buraya uğramayı unutmayın.

  • Luzern meydanlarında da gezinmeyi çok seveceksiniz: Weinmarkt (Şarap Pazar Meydanı), Hirschenplatz (Geyik Meydanı).


  • Çocuklarla aktivide için de civarda bulunan Toni's Zoo'ya gidebilirsiniz. Biraz daha zamanınız varsa Basel'deki Zoo Basel'de keyifli olacaktır.


Luzern ile ilgili videomuzu izlemek için:



Şimdiden keyifli geziler...


İsviçre ile ilgili diğer yazılarımız ve fiyat rehberlerimiz işte şuradaki linkte...

7,110 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page