top of page
  • Writer's pictureBIRBIRLAR

Halkidiki Gezi Rehberi

Updated: Dec 25, 2018

Denizin, güneşin, kumun, doğal güzelliklerin ve Yunan yemeklerinin sonuna kadar tadını çıkardığımız Halkidiki’den bahsetmek istiyoruz size…



Yunanistan’da yer alan Halkidiki (Chalkidiki), Selanik bölgesinde yaşayanların yazı geçirdiği 1950-1955’lerden beri tercih edilen bir tatil bölgesidir. 3 adet yarım adadan oluşmaktadır: Kassandra, Sithonia ve Athos.

Halkidiki Haritası


Kassandra haritaya bakıldığında en soldaki olan yarımada. Bölgenin en hareketli, gece hayatının yoğun olduğu, tavernaların bol olduğu bir bölgesi. Diğer yarımadalarına göre yapılaşma burada daha fazla.

Sithonia ortadaki bacak ( Yunanlar bacak, biz Türkler parmak diyoruz=) siz ne demek isterseniz deyin bizce=)=)). Oldukça doğal bir ortam, ormanın içinden denize girebileceğiniz harika plajlar var. Ama yolları biraz tehlikeli ve maalesef doğudan batıya gidebilmek için sadece kıyı şeritlerindeki yolu kullanıyorsunuz, direkt paralel yollar mevcut değil. Bu da kuş uçuşu 10 km’lik yolu tüm kıyıdan dolaşarak gittiğiniz için 45-50 dakika da 30 km yol yaparak gidiyorsunuz.


Athos ise en sağdaki bacak. Üzerinde bir manastır var ve kadınları bu adaya maalesef almıyorlar. Bu sebeple gezimize bu adayı dâhil etmedik, sadece Sithonia’dan el salladık=)


Halkidiki’ye nasıl gidilir?


Halkidiki’ye biz kendi arabamız ile gittik. Plüton’dan Kassandra adası yaklaşık 600 km. Biz rotamızı yaparken önce Dedeağaç’ta 3 gece kaldık. Daha sonra Komotini ve Kavala’yı gezdik. Oradan da direkt Kassandra’ya geçtik.


Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, sınırı geçtikten sonra yol otoban (hız sınırı 130 km). Yol aralarında 3-4 tane gişe var, her gişeden 1.90-2.50 Euro arasında değişen ücretler alıyorlar. Bu sebeple yanınıza bozukluk almanızı tavsiye ederiz. Ayıca varış noktasına son bir saat kala gayet kötü bir yoldan gidiyorsanız, bundan dolayı çok geç saatlere kalmamanızı öneririz.


Halkidiki’ye bizim gibi araba ile gittiğimiz gibi veya ( arabaya ile yurtdışı yazımızı okumak için şuradaki linke), Selanik’e uçağa binip, Selanik’ten otobüs ile veya araba kiralayarak da geçebilirsiniz.


Halkidiki’de nerede kalalım?


Ağustos ayında Halkidiki en yoğun sezonunu yaşamakta. Eğer siz de bu aylarda gitmek istiyorsanız mutlaka önceden otel rezervasyonunuzu yaptırın.

Toplamda Halkidiki’de 5 gece konakladık ama aynı yerde kalmadık. 3 gece Kassandra’da, 2 gece ise Sithoni bacaklarında kaldık. Kassandra’da kaldığımız otelin adı Rappos Studios. Sahipleri çok tatlı bir çift. Konumunu çok beğendik otelin, Kallithea’da merkezde ve plajlara yürüyerek gidebileceğiniz bir mesafede. Toplamda 3 gece için ise 210 Euro ödedik.

Rappos Studios


Sithonia’da Sarti bölgesinde Vamvini Otel’de konakladık. 2 gece için ise 120 Euro ödedik. Ayrıca bu iki otel odasının içinde de kendine ait minik bir mutfak var.

Halkidiki’de hangi plajlara gidelim?


Bu iki bacağın da ayrı ayrı gezilecek güzel plajları var. Sizler için oradan oraya koşturmayı göz önüne alarak bölgedeki tüm plajları gezmeye çalıştık=)

Kassandra Plajları


Afytos


Alaçatı kokan sevgili Afytos. Hem kasabasındaki taş evler, minik sokaklar ve tavernalar, hem de denizin rengi bizi kendisine bağladı.

Plajında organize beachler olduğu gibi (hemen hemen bu bölgede her yerde olduğu gibi) havlunuzu atıp takılabileceğiniz yerler de mevcut.

Afytos


Kallithea


Kassandra bölgesindeki galiba en sevdiğimiz plajlardan biri burası. Halkidiki fotoğraflarında gördüğünüz turkuaz suyu burada bulabilirsiniz. Kum bembeyaz, su ise pırıl pırıl. Resmen balıklarla yüzüyorsunuz burada=)


Burada organize beach’ler olduğu gibi, şezlongunuzu açıp havlunuzu atacağınız yerler de mevcut.


Gece burada gidebileceğiniz bir sürü cafe ve barlar var. Buranın eğlence hayatını da eğer ki bir yere benzetecek olsaydık, kesinlikle Fethiye’ye benzetirdik.


Kallithea


Hanioti


Düz uzun bir sahili olan Hanioti’nin denizine pek sevemedik. Sıra sıra beachler var burada ama sahil kısmı çok da geniş değil.


Hanioti merkezinde ise bir sürü cafe, restoran ve butikler var.


Pefkochori


Hanioti’yeyi geçtikten sonra karşımıza Pefkochori plajı çıktı. Arkasında ormanı olan sevimli bir sahil. Denizi berrak ve ışıltılı. Diğer yerler kadar çok olmasa da burada da balıklarla yüzüyorsunuz.


Pefkochori


Loutra


Bacağın güneyinde yer alan bu plaj küçük ama sevimli. Arkasında tavernası olan birkaç tane plaj da mevcut.

Loutra


Nea Sikioni


Yarımadanın güneyindeki bir başka sahil de Nea Sikioni. Uzun bir sahil boyu. Çıldırtası turkuaz bir suyu yok ama yine de denizi ve sahili güzel.

Nea Sikioni

Possidi Beach


Yine yarımadanın güneyinde yer alan sahil Possidi Beach. Üzülerek burası için de aynı şeyleri söyleyeceğiz, denizine ölmeyeceksiniz ama yabana da atmayacaksınız=)


Possidi Beach


Sithonia Plajları


Sarti – Africafe Beach


Sarti bölgesindeki kamp alanlarının birinin sonundaki Africafe’yi çok sevdik. Arkası komple çam ormanı ve deniz doğal bir resmen dans ediyor. Buradaki plaja girmek için herhangi bir ücret ödemedik, sadece yediğimiz ve içtiklerimizin parasını ödedik =) Fiyatları ise tüm bölgede aynı (Frappe 3.5 - 4 Euro).



Africafe Beach


Portakali Beach


Minik minik 5 koydan oluşan gönlümüzün efendisi Portakali Beach. Sabah erkenden hiç durmadan gitmeniz gereken bir plaj, hemen havlunuzu bir taşa atın ve turkuaz suyun, dipteki balıkların tadını çıkarın.

Portakali Beach


Vourvourou


Bölgenin bir diğer güzel sahili burası. Burada yapabileceğiniz bir başka aktivite daha var. O da bot kiralayıp (bot başı gün boyu 120 Euro ve 5-6 kişi binebiliyorsunuz) hemen karşısındaki adaları ve plajları botunuzla gezebiliyorsunuz. Eğer ki bu aktiviteyi yapmak isterseniz mutlaka daha önceden botu kiralamanız gerekmektedir.


Vourvourou

Nikiti


Bu bacaktaki en çok sevdiğimiz yerlerden bir diğeri Nikiti’deki Mango Beach. Buraya giriş ücretli, şezlong başı 3 Euro. Burada mutlaka yapmanız gereken bir aktivite ise hemen karşısındaki minik adacığa yunus kiralayıp gitmek. Tam o minik adacığa yaklaşırken milyonlarca siyah balıkların arasında kalıyorsanız=) Harika bir su ve harika bir deneyim=)


Nikiti


Ayrıca Nikiti’nin Old Town bölgesini de gezmenizi tavsiye ederiz.

  • Neos Marmaras ile ilgili yorumları okuyunca buraya gitmemeye karar verdik. Bölgenin denizi can alıcı değilmiş ama tavernaları baya iyiymiş. Neos Marmaras ile ilgili eklemek istediğimiz bir diğer bilgi ise buranın isminin direkt Marmara Adası’ndan gelmesi. Marmara Adası’ndan göç eden Rum’lar bu bölgeye yerleşiyorlar ve ismini Neos Marmaras yani Yeni Marmara olarak değiştiriyorlar.


Halkidiki’de neler yiyelim?


Bizim gibi kaldığınız otellerde ufak bir mutfağınız var ise kahvaltılık bir şeyler alıp sabah kahvaltınızı odanızda hızlıca yapabilirsiniz ya da plajlarda omlet, tost vb. şeyler de atıştırabilirsiniz.


Öğlen için de yine plajlarda hamburger, şiş ( et, tavuk vb.) atıştırmalıklarla takılabilirsiniz.

Akşam yemeği için Kassandra bölgesinde tripadvisor’da en üst sıralarda yer alan ama aslında çok da bir özelliği olmayan (manzarası hariç) bir restorana gittik: Azur Sea Food Restaurant. Yemeklerin lezzeti ortalama bir değerde, fiyatları ise bölgedeki diğer restoranların üzerinde.

Azur Sea Food Restaurant

Azur Sea Food Restaurant


Denizi kadar gece sokakları ve mekânları bakımından da güzel olan Afytos’da meydandaki H Koxn’de yemeğimizi yedik. Çalışanların ilgilenmesinden ve yemeklerinden memnun kaldık. Burada deniz mahsulleri ve Rum mezelerini tercih ettik ( Sardalya – 6.5 Euro, Kalamar – 8.50 Euro, patlıcan salatası – 4.50 Euro, Roket Salata – 6.00 Euro). Yanında da Uzo. Kişi başı 25-30 Euro harcayarak kendinizi burada şımartabilirsiniz.

H Koxn


Deniz mahsulleri kadar ızgaralarını da sevdiğimiz Kallithea yer alan To Paramithi Restaurant. Burada iki kişilik ızgara tabağı 22 Euro civarında. Mekân çok otantik, yemekleri ise lezzetli.

To Paramithi Restaurant


Son önerimiz ise orta bacakta Nikiti bölgesinde yer alan Almira Taverna. Burada da lezzetlere bayıldık. Midye haşlama, karışık meze tabağı ve sardalya yedik (uzo’yu söylemiyorum bile=)). Burada da kişi başı ücret ortalama 20-25 Euro civarında.


Almira Taverna


Halkidiki için iki ayrı videomuz aşağıdaki linkte ve Youtube kanalımızda:




Sizlere şimdiden bol güneşli ve deniz kokulu bir tatil diliyoruz=)


1,702 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page