top of page
Writer's pictureBIRBIRLAR

Dedeağaç / Alexandroupolis Gezi Rehberi

Updated: Jul 22

Özellikle Jüpiter’de (İstanbul – Beylikdüzü :) ) oturanlar için trafikli bir gün de Anadolu yakasında herhangi bir yere gitmek yerine hemen hemen birkaç saat daha fazla harcayarak Dedeağaç’a gidip, keyifli zaman geçirebilirsiniz.


Dedeağaç'ın tercihlerimizin arasında yer almasının sebepleri kısa şunlar: ücretsiz plajları, temiz denizi, lezzetli yemekleri, farklı bir ülkede olma zevki:)





Beylikdüzü’nden Dedeağaç arabayla ortalama 3 saat 20 dakika sürüyor. Sınırı geçince işler daha da kolay. Yaklaşık 20-30 dakika (40 km) bomboş otobanda gittikten sonra Dedeağaç’a ulaşabiliyorsunuz. Eğer bayram periyotuna veya yurt dışında yaşayan Türklerin Türkiye ziyaret dönemine denk gelirseniz bu süre yaklaşık 3-4 saat daha fazla oluyor çünkü gümrük çok yoğun oluyor.


Kendi arabamız ile yurt dışına gitmek istediğimiz için, yeni çipli ehliyetten çıkarıp, aracımıza yeşil kart (uluslararası sigorta) yaptırdık. Eğer araç bizim üzerimize olmasaydı, araç sahibinden vekalet almamız gerekmekteydi. Ayrıca yurt dışında aracımıza yurt dışında geçerli kasko da yaptırdık. Kasko zorunlular arasında yer almıyor ama işimizi de şansa bırakmak istemiyoruz=) Araba ile yurt dışına çıkmadan önce linkteki yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.


Nerede konaklamalı?


Burada konaklama alternatiflerinizi aslında ikiye ayırabilirsiniz. Şehir içine yakın bir otelde kalıp, akşamları yürüyerek veya 1-2 dakikalık araç sürüş mesafesiyle yemek yiyebileceğiniz yerlere gidebilirsiniz. Gün içinde ise daha temiz ve berrak denize girmek isterseniz aracınızla yaklaşık 10-15 dakikalık mesafedeki plajlara gidebilirsiniz. İlk iki gelişimizde bu alternatifi düşünüp konaklamamızı ayarlamaya çalıştık. Kaldığımız otel ise Ramada Plaza Thraki idi. (Kahvaltısı hiç de fena değil :) ) Şehir içinden biraz uzaktaydı. Bayramda gittiğimiz için daha yakın yerlerde doluluktan dolayı boş oda bulamadık. Tahmin edeceğiniz gibi bayram zamanı inanılmaz Türk akınına uğruyor Dedeağaç, kalınacak oteli çok daha önceden ayarlamak gerekir.


Dedeağaç Liman



Ramada Plaza Thraki Plajı


Daha sonraki gelişlerimiz de ise alternatifimizi sevdiğimiz plajların yanında yer alan otelde kalmak için kullandık. Burada kaldığımız otelin ise Makri’deki Klio Hotel. Hangisini daha çok sevdiğiniz diye sorarsanız, kesinlikle ikincisini. Otel diğerine göre daha eski ama yeri çok daha yeşil ve sessiz ve plajların hemen üzerinde.

Peki Plajları?

Dedeağaç’taki denize girilecek bizce en güzel yer “Makri” ve en güzel plaj ise “Ammo Ammo Beach” (yeni adı: Nama Beach) . Genelde tüm Yunanistan’da olduğu gibi burada da şezlong ve şemsiye ücreti ödemiyorsunuz, sadece bir şeyler içmeniz veya atıştırmanız (tavernasında veya sahilde) yeterli. Eğer sizde bayramda veya resmi tatilde burayı tercih ettiyseniz, yer bulabilmek için biraz erken gelmeniz gerekmektedir.


Ammo Ammo Beach

Eğer orada yer bulamadıysanız üzülmeyin, hemen yanındaki başka beach’lere de oturabilirsiniz.

Bölgedeki bir diğer plaj alternatifi ise Andama Beach. Burası hemen Klio Otel'in önünde yer alıyor. Eğer siz de Klio Otel'de konaklayıp, burada denize girmek isterseniz tüm yiyecek ve içeceklerde %10 indirimi kaparsınız=)


Makri köyünün içindeki bir diğer popüler plaj ise Ocean 6. Burası da ücretsiz ama şezlong başı 5 Euro harcamanızı bekliyorlar (giriş kapısında yazıyor). Biz öğleden sonra buraya geldik ve güneşi burada batırdık. Bizden şezlong parası ödememiz bir şey söylemediler=)


Ne yiyelim?

Dedeağaç’a gelince mutlaka deniz mahsullerinin dibine vurulurken ouzo ile bu durum taçlandırılır. Siz bunları yaparken kur farkına (kur can yakıyor maalesef) rağmen Türkiye’deki çoğu yere göre daha az fiyat ödediğinizi fark edeceksiniz.

Dedeağaç’taki en favori restoranımız ilk açıldığı gün tesadüfen önünden geçip “ya açlıktan bayılacağım ne olur şuraya girip bir şeyler yiyelim” ile başlayıp sonra defalarca geldiğimiz şirin bir restoran. Ayrıca sahipleri ise Türk bir aile. Restoranın ismi ise “Almira Fish & Meat Tavern”. Burada yemelere doyamadığımız yiyecekler: ahtapot (ızgarası tercihimiz), karides, kalamar,kabak kızartması, bamya kızartması, iste uskumru, cacık, saganaki, Yunan salatası, Almira salatası ve ızgara balık. Tüm bunların yanında tabi ki ouzo :) Biz Varvayani’ciyiz. Mavi ve yeşilini içtik genelde (yeşili daha hafif).


Saganaki


İste Uskumru


Cacık & Karides Sos (Ortaya karışık :) )


Kabak ve Bamya Kızartması



Almira Salatası

Makri plajında daha önce bahsettiğimiz Ammo Ammo Beach’in tavernası da var. Burada da tüm Yunan mezelerini denenebilir, ayrıca makarna vb. yiyeceklerde bulabilirsiniz.

Midye Yahni

Ayrıca Dedeağaç Demokrasi Caddesinde yer alan Nisiotiko’yu tavsiye edebiliriz. Buraya mutlaka rezervasyon yapıp gitmelisiniz, çünkü adete Türk akınına uğruyor. Yukarıda saydığım yemeğe doyamadığımız yiyeceklerin çoğunu burada da yiyebilirsiniz. Lezzeti gayet yerinde fiyatı ise bizce diğer yerlere göre bir tık pahalı.

Öğlen eğer şehir merkezinde turistlik aktivite yapmak isterken bir şey atıştırmayı düşünürseniz “Agora” restoranı tavsiye edebiliriz. Burada tavuk ve et şiş, köfte, sosis ve patates kızartması yiyip, biranızı içebilirsiniz. Salaş bir yer ama yiyecekler lezzetli, ayrıca fiyatı da baya uygun.


Agora


Bölgenin en popülleri arasında ise Aya Yorgi Taverna yer almakta. Burası Makri köyünün içinde, Ocean 6 plajının hemen üzerinde yer almaktadır. Tüm Yunan yemeklerini burada da deneyebilirsiniz. Bu restorana gelirken rezervasyon yaptırmayı unutmayın.


Dedeağaç'a biraz uzak bir yemek önerimiz daha var: Salih Usta'nın Yeri. Burada çevirme veya tandır deneyebilirsiniz.


Gece Hayatı Nasıl?


Dedeağaç'ta gece hayatını sakin sakin yemek yemek olarak değerlendirmek isterseniz yapmanız gereken yukarıda belirttiğimiz tavernalara gidip yemeklerin tadını çıkarmak.


Daha hareketli bir şeyler yapmak isterseniz size iki farklı konsept önerebiliriz. Birincisi Makri bölgesindeki beachlerin de genelde hafta sonu akşamlarında yapılan partileri. Gideceğiniz dönemde Ammo Ammo veya Yolo Beach Beach'lerin instagram hesaplarından programlarını inceleyin.


Bir diğer önerimiz ise Pico By Night. Gece yarısından sonra program burada başlıyor. Canlı müzik eşliğinde tüm kurtlarınızı bir güzel döküyorsunuz. Oturma şekli sinema düzeni. Size karanfil satıyorlar ve beğendiğiniz sanatçıya bu çiçekleri atıyorsunuz=) Buraya gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.


Notlar:

  • Ouzolar hep 20’lik şişelerde servis ediliyor restoranlarda.

  • Plajdaki yiyecek servis hızları oldukça yavaş, acıkmaya başladığınızda söylerseniz mideniz kazınana kadar ancak yemeğinizle buluşabiliyorsunuz.

  • Dedeağaç'ta tek bir Casino var. Giriş ücretli. Ayrıca içeride oyun oynarken sadece ücretsiz su ve soda veriyorlar. Kıbrıs'taki gibi düşünmeyin :)

  • Dönüşte mutlaka Lidl markete uğrayın. Peynir, şarap, ouzo vb. alışverişinizi buradan alabilirsiniz. Bizim zeytinyağı bile almışlığımız var :) Pazar günü çalışmıyorlar.

  • Mutlaka frappe için, genelde sahilde içmeyi tercih ettik. Soğuk soğuk iyi gidiyor=) Kahveniz sert ise su ile seyrekleştirin...

  • Böreklerini mutlaka deneyin, pastanelerin önünden geçerken mis gibi kokuya karşı koyamayabilirsiniz. Genelde pastanelerde kahve yok, börek alıp kahve satan yerlerde oturup yiyebilirsiniz.

  • Dedeağaç Vlog'umuzu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz:

  • Dedeağaç Günlük Harcama Vlog'umuz ise sizlerle:


Şimdiden keyif dolu bol gezmeli tatiller…



40,638 views0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


  • Instagram
bottom of page