top of page

Barselona Gezi Rehberi

Updated: May 14, 2019

Barselona öyle bir şehir ki her gidildiğinde farklı yerlerin keşfedildiği, farklı tatların alındığı ve keşfetme duygusunun sonuna kadar tatmin edilmesini sağlayan Avrupa’nın en güzellerinden biri. Tarihi, sokakların güzelliği, denizi, yemekleri, doğası ve insanların sıcaklığı direkt sizi kendine çekiyor.


Barselona’ya Mart ayında gittik. Bahar ayı burayı gezmek için ideal aylardan biri. Tek dezavantajı ise denize girememek.


Son zamanlarda Barselona ile ilgili haberleri okumuşsunuzdur. İspanyaya karşı bağımsızlıklarını ilan etmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Belki siz bu yazıyı okurken bunu başarmış bile olabilirler. Kendileri Katalan, aslında İspanyol değiller. Dilleri ise İspanyolcaya benzeyen Katalanca.


Barselona'ya nasıl gidilir?


Aylar öncesinden THY kampanyasından aldığımız uygun bilet (o zamanlar bitcoin bu kadar kazandırmıyorduJ) ile uçuş ücretini normale göre uyguna getirmeye çalışmıştık. Havaalanın 1. Terminaline iniyor THY. Peki, buradan şehire nasıl gidilir? Oldukça kolay. Hemen Aerobus diye adlandırdıkları otobüslere biniyorsunuz (kişi başı 5,90€, 20-25 dakika sürüyor), ve şehir merkezinde Plaça de Catalunya’ya kadar gidebiliyorsunuz. Bizim şehirden dönüşümüz biraz problem olmuştu. Tam döndüğümüz gün taksi şoförleri greve gidip, iş durdurma eylemi yapmışlardı. Otel resepsiyonu bizi uyardı ama “ne alakaa biz otobüsle gideceğiz” deyip, adamı geçiştirdik. Ana durağa gittik, inanılmaz sıra vardı ve kesin uçağı kaçırdık dedik. Sonra metro ile nasıl gideceğimizi araştırıp, aktarma yapıp zar zor havaalanına ulaştık ve uçağa yetiştik.


Tüm Avrupa’da olduğu gibi, burada da metro ağı oldukça gelişmiş. Biz gezinin ilerleyen saatlerinde “aaa artık yürüyemeceğim” deyip 10’lu biletten 1 tane alıp, gezerken kullandık (10 € civarı). Ayrıca bu bileti istediğiniz kişi sayısında kullanabiliyorsunuz.



Barselona Metro Ağı


Barselona’da Nerede kalalım?


Barselona’da Gotik mahallesinde kaldık. Konumu oldukça iyi, her tarafa inanılmaz yakındı. Kaldığımız yeri pek beğenmedik (Hostal Levante Barcelona), ama fiyatı oldukça iyiydi (5 gece için 222 €). En büyük sıkıntısı bulunduğu sokağın etrafındaki şirin barlardan çıkan insanların aşırı ses yapması, tam bu seslerin sabah 7’de sona ermesiyle işe giden insanların ve bavul çeken turistlerin güne hoş geldin demesi. Tüm bunlar bizi uyutmadı. Daha sonra bunu söyleyince otele, odaya kulak tıkacı bıraktılar. :)


Barselona’da Nereleri Gezelim?


Barselona’daki gezilecek yerlere başlamadan önce, ünlü Katalan mimardan Antoni Gaudí (Antoni Plàcid Guillem Gaudí i Cornet) ‘den bahsetmek istiyorum. Kendisi Nouveau akımının öncüsü (üniversitede bir mühendis öğrencisi olarak aldığımız sanat tarihi dersinin faydalarını her zaman hissettik, Eva Hocam seviyoruz sizi :)) ve eserlerinde doğadan, insandan ve hayvanlardan etkileniyor. Barselona’daki en ünlü eserlerinin birçoğu Gaudi tarafından yapılmış ve kendisi çok trajedik şekilde tramvay çarparak ölmüş. Sagra da Familia’yı inşatı sırasında giydiği işçi tulumuyla bir yerden bir yere giderken eziliyor ve ilk hastaneye yatırıldığında kimseye ünlü mimar olduğunu söylemiyor. Rivayete göre sonra Gaudi olduğu anlaşılıyor ve daha iyi bir hastaneye yatırılmak isteniyor, ama kendisi bunu reddediyor.


Biz tüm bu gezimizi planlarken bir gezi rehberinden yararlandık ve gerçekten çok beğendik, “National Geographic- Barselona Gezi Rehberi”.


Barselona’yı gezmeye başlarken elinize aldığınız turistlik haritayı aslında bölgelere ayırabilirsiniz. Peki, bu bölgeler neler ve bu bölgelerde nereler gezilir? İşte cevapları…


Barri Gotic Bölgesi


Şehrin ortaçağ dönemine ait kendinizi yeri geldiğinde Venedik sokaklarında, yeri geldiğinde de Roma’da hissedebileceğiniz, şehrin göbeği. Sokakların içinde kaybolmanın tadını çıkarın. Ayrıca burası eski Roma yerleşimi. Şehrin tadını burada çıkarabilirsiniz, dar sokaklarında kaybolup, butiklerinde alışveriş yapabilirsiniz. İlginç kafelerine girip bir şeyler yiyip (mesela TapasJ), dinlenebilirsiniz. Aynı zamanda burada gece herhangi bir bara gidip, içebileceğiniz en güzel kokteylleri de deneyebilirsiniz.


Barselona Katedrali (La Seu)


Şehrin ana meydanlarından birinin hemen yanında yer alan katedral Roma dönemine ait kilisenin yerine 13. YY’ da tekrar inşa edilendir. Gotik mimari bu kilisede hâkimdir.

Bulunduğu meydan, sokak sanatçıları ile dolup taşan hareketli bir yer.


Şehrin ana meydanlarından birinin hemen yanında yer alan katedral Roma dönemine ait kilisenin yerine 13. YY’ da tekrar inşa edilendir. Gotik mimari bu kilisede hâkimdir.


Bulunduğu meydan, sokak sanatçıları ile dolup taşan hareketli bir yer.

Plaça Reial


Gaudi’nin tasarladığı iki lamba direğinin olduğu, fıskiyeli meydandır. Plaça Reial, neoklasik akımdan etkilenerek 19. YY’da bir manastırın yerine inşa edilmiştir. Diğer yerler gibi burası da oldukça hareketli, etrafı barlar, kafeler ve restoranlar ile çevrili.



Basilica de la Merce


Gotic mahallesinde olan bu basalica birçok sanat akımının kalıntısını taşıyor: Roma, barok mimari ve sade gotic mimari. Tüm Barselona için oldukça önemli bir basalica, hatta Barselona futbol takımı bile zaman zaman burayı ziyaret ediyormuş.


La Rambla & El Raval Bölgeleri

La Rambla Barselona’nın en işlek caddelerinden biri. Hep böyle bir yeri bir yere benzetme huyumuzu kullanarak şunu söyleyebilirim ki Taksim gibi bir yer. El Raval ise şehrin eski şehir merkezlerinden biri. Biz buralarda nereleri gezdik?

Font de les Canaletes


La Ramba caddesinin başında bulunan bu çeşmenin ilginç bir hikâyesi var. Eğer ki bu çeşmeden biriniz su içerseniz, tekrar Barselona geri döneceğiniz dair rivayeti anlatır. Biz her gün önünden 2 kere geçip içtik, bakalım olacak mı? :)


Antik Hospital de la Santa Creu


Barselona’yı Barselona yapan Gaudi’nin, tramvay çarptıktan sonra öldüğü (1926) 15. YY’da yapımına başlanan hastane kompleksi. Ayrıca hastanenin bahçesi harika, özellikle bizim gittiğimiz mevsimde rengârenk çiçeklerle doluydu.


Mercat de la Boqueria


La Ramba’nın üzerindeki kapalı halk pazarı. Mercat de la Boqueria, kahvaltı yapmaya gelip, muhteşem sandviçler alıp, yanında şarküterilerde gördüğümüz değişik peynirleri tadıp, taze sıkılmış envayi çeşit meyve sularını içtiğimiz yer. Kapanış ise kesinlikle deniz mahsulleri. Her şey çok taze ve renkler harika.


Sahil Bölgesi


Barselona’da nerdeyse 5 km sahil var, havanın güzelliği ile birlikte tüm yerel halkın ve turistlerin kendilerini buralara atıp, anı yaşadıkları yerJ Şehir bu kadar kalabalıkken böyle yerlerin nasıl da bu kadar sakin olduğuna anlam veremedik ve ne kadar da içten içe özlediğimizi anladık.


Mirador de Colom


La Ramba’nın bittiği ve sahilin başladığı bölgede yerde Kristof Kolomb heykelini görebilirsiniz. Kolomb’un hikâyesini ilk coğrafi yerler keşfi dersinde hepimiz öğrenmişizdir. Bu heykelde de yolculuğunu anlatılmıştır. Heykelin etrafında da aslanlar yer almaktadır (insanlar neden bu aslanların üzerine çıkıp fotoğraf çektiriyor pek anlayamadık :)).

Bu heykel ayrıca Katalonya’nın endüstiyel gelişimini de göstermek için tam 7 yılda yapılmış.

La Ribera Bölgesi


Bu bölge yine kafeleri, restoranları, lokal dükkanları, butikleri ve barları ile oldukça ünlü. Sahile yakınlığından dolayı, 13.yy’da denizcilerin ve ticaret yapanların yerleştiği mahalle imiş. Daha sonraki yüzyıllarda ise malikâneler yer almaya başlamış.

Santa Maria del Mar


Gotic mimariye sahip bu kilisenin ortasında geniş bir oturma alanı var. Ayrıca kilisenin giriş kapısında kilisenin yapımındaki kişileri anmak için yapılan iki adet hammal figürü var. Belli dönemlerde ise kilisenin içinde dinletiler olmakta. Biz denk gelemedik ama broşürlerini gördük.


Born Centre Cultural


Born Centre Cultural, dövülerek yapılan demirden yapılmış bir bina. Çağdaş bir yapı olduğu için Eyfel Kulesinden ilham alındığı söylenmektedir. Uzun süre Pazar olarak kullanılan bu bina şimdi ise kültür merkezi. Ayrıca binanın tabanında daha önce orayı yenilerken buldukları Ortaçağ’a ait yerleşim yerlerinin kalıntıları yer almakta. Gerçekten etkileyici.


Passeig de Gracia Bölgesi


Passeig de Gracia Bölgesi tam anlamıyla dönemin en ünlü mimarı Antoni Gaudi’nin bölgesi. Bölgenin başlangıcı şehrin kalbi diye adlandırılan Plaça de Catalunya. Tüm toplu taşımaların merkezi olan bu meydan büyük çeşme ve heykeller ile doludur. Etrafında bir sürü banka binaları, alışveriş için mağazalar, hatta bir tane Apple store var. İroni şu ki önceden Apple’ın olduğu bina iç savaşta sosyalist partisinin merkez ofisi imiş.


Casa Batllo


Gaudi’nin caddeden yukarıya doğru çıkarken göreceğiniz ilk eseri. Renkler ve capcanlı dokusuyla hayran kalmamak mümkün değil. Tüm bu binayı yaparken hayvanlardan ve doğadan esinleniyor. Çatısının ejderha deseninde olması, balkonlarının kemik şeklinde olması ayrıca pul şeklinde seramiklerle kaplı olması, Gaudi’nin eserindeki en belirgin özelliklerden.


Casa Mila


Yolun karşındaki banklardan bir tanesine oturduk ve bu binayı seyretmeye başladık. Kendisi yol üzerinde devam ederken Gaudi’nin yaptığı bir diğer yapıt. Dış cephesinde tek bir düz çizgi bulmak imkânsız. Binanın olduğu yerde sanki bir kaya varmış da yontmaya başlamış gibi. Ayrıca tam tepesinde ilginç bacaları mevcut.



Eixample Bölgesi


Eixample Bölgesi belki de şehrin en en ihtişamlı iki eserine sahip. Birincisi La Sagrada Familia, diğeri ise de Park Güell. Saatlerce sıra beklememek istiyorsanız mutlaka online bilet almalısınız. Her ikisinde de bilet alırken seçtiğiniz gezi saatine göre içeriye alıyor. Biz La Sagrada Familia’dan, Park Güell’e yürüdük. Bence siz yürümeyin, çok uzak ve yokuş :)


La Sagrada Familia


Halen bitmemiş olmasına rağmen (hedef 2026 imiş), Gaudi’nin muhteşem eserlerinden biri. Dışarıdan bakıldığında neo-gotic mimari hakım ve yakınlaştıkça dantel gibi işlenmiş figürler sizi kendisine çekiyor. İçerisi girerken ağır kapılardan geçiyorsunuz ve ışık süzülen uçsuz bucaksız iç mekâna giriyorsunuz. Tüm ayrıntıları keşfetmek için kendinize zaman verin. Kenara geçip, tüm sanat akışını keşfedin.




Hospital de la Santa Creu i Sant Pau


Park Güell’e doğru yürürken, bir dönem aktif olarak kullanılan şimdi kültür merkezi olan bu hastane dikkatimizi çekti.


Park Güell


Gauid’inin harika eserlerinden muhteşem bir park. Şehrin en üst yamaçlarından birinde konumlandırılmış ve mükemmel manzarasıyla birlikte Gaudi’nin muhteşem mimari eserinin birleştiği yer. Masal şehri gibi… Burası öncesinde manzaralı evlerin yapılacağı bir site olarak inşa edilmeye başlanmış. Ticari olarak bir getirisi olmayınca daha sonra park haline getirilmiş. Gaudi bu parkta yer yer Hansel Gretel’den esinlenmiş. Kırık camlardan ve porselenlerden yaptığı muhteşem banklar, ejderha (Barselona simgelerinden biri) ve çeşme âdete canlı gibi. Ayrıca bu parkın içinde de “Casa Museu Gaudi” adında müze mevcut. Burada Gaudi’nin tasarladığı mobilyalar sergilenmektedir.

Daha önce de belirttiğim gibi online bilet alın ve sıra beklemeyin :)




Camp Nou Bölgesi


Camp Nou Bölgesi Diagonal Bulvarı’nın güneyinde yer alıyor. Camp Nou futbol stadyumu da burada taraftarlarını ve ziyaretçilerini ağırlamakta. Ziyaret sırasında, FC Barselona’nın efsanelerle dolu müzesini gezmeye başlıyorsunuz ilk olarak, sonra soyunma odalarını, basın açıklaması yapılan yerleri görüyorsunuz. Daha sonra sahaya iniyorsunuz. Buradan tekrar yukarı çıkıp basının olduğu yere çıkıyorsunuz. Turun sonunda kendinizi forma vb. şeyleri alabileceğiniz mağazanın içinde buluyorsunuz. Tabi ki tüm bunları için bir ücret ödüyorsunuz (23,75€). :) Ayrıca tüm gezi sırasında fotoğraflar çekiyorlar. Tam kapıdan çıkarken hooop 40 € diyorlar, istemiyoruz dediğinizde de tripli bir şekilde yandaki çöpe atıyorlar. Bizce burayı böyle gezmek yerine, maç varsa maça bilet alıp gitmek daha eğlenceli :)


Montjuic Bölgesi


Şehrin en güneyinde yer alan, limanın olduğu ve etrafının yeşil tepe ile çevrili oldu, şehirden başka bir tat alabileceğiniz bölge.


Plaça d’Espanya ve Arena Alışveriş Merkezi


Plaça d’Espanya şehrin trafikli meydanlarından bir diğeri. Tam meydan da Venedik kulelerinden esinlenerek yapılmış 2 adet kule mevcut. Tüm bu manzarayı hemen meydandaki daha önce boğa güreşi arenası olan şimdilerde de alışveriş merkezine çevrilen Arena Alışveriş Merkezinin üst katından izleyebilirsiniz. Dışarıda para ile çıkabileceğiniz asansör var (1€), direkt ücretsiz alışveriş merkezinin içinden de çıkabilirsiniz (Pazar günleri kapalı). :)



Kulelerden devam ederek Museu Nacional’a doğru ilerlemelisiniz. Yukarıya doğru çıktıkça arkanıza dönüp müthiş manzaraya bakmayı unutmayın.

Poble Espanyol


İspanya’daki ünlü yerlerin orijinallerine benzetilerek yapılan bir köy. İspanyol evlerinin içinde de alışveriş yapabileceğiniz dükkânlar mevcut. Biz çok güzel fotoğraflar çektik ve keyifli zaman geçirdik. Giriş ücretli ama burada size bir ipucu verebiliriz. Eğer ki, içerideki restoranlarda rezervasyon yaparsanız ve bu bilgi ile kapıya gelirseniz giriş ücreti ödemiyorsunuz :) Ayrıca yiyecek ve içecek fiyatları köyün dışarısıyla hemen hemen aynı ama mekân turistlik olduğu için lezzeti doruklarda değildi. Buraya gitmek için Espanya durağında inip, yürümeniz gerekmektedir.


Anella Olimpica


1992 Yaz Olimpiyatlarında ilgi gören bu olimpiyat parkı, 1936 olimpiyatları için ilk olarak inşa edilmiştir. İş savaştan dolayı 1936’da olimpiyat gerçekleştirilememiş.



Castell de Montjuic


Teleferiğe binip (9,50€) çıktığımız kale, Montjuic tepesindedir (183 metre). Bu kale Madrid’in yıllar önce yapmış olduğu baskıyı simgelemektedir. Kale 2007 yılında Katalonya’ya geri verilmiştir. İçeri de tüm bu tarih olaylarını canlandırmaya çalışan sergi mevcuttur.




Barselona’da Neler Yiyelim?


Barselona’da atıştırmalıkların başında tapas geliyor. Tapas nedir? Genelde ekmek üzerine konulmuş minik kanepeler. Barlarının kenarlarına çeşit çeşit tapasları koyuyorlar. Sizler istediklerinizi direkt alıyorsunuz ve yanında içeceğinizi istiyorsunuz. Hepsinin üzerinde kürdan var, hesabınızı istediğinizi kürdanları sayıyorlar ve ona göre ödemenizi yapıyorsunuz. Genelde ücretleri (2.5 – 3.5 € arasındaydı). Biz “IRATI”’nin tapaslarını çok sevdik, deniz mahsullerinin hepsini denemiş olabiliriz :)




Irati’de Tapas


Ayrıca meşhur içkileri “Sangria”’yı da deneyebilirsiniz. Şekerli bir içki. Sürahi ile alabiliyorsunuz. Ama dikkat edin içerken çarptığını fark etmiyorsunuz. Arada bir ayağa kalkın :) (Köpüklü olanı ise Cava Sangria)


Paella’ı da denemelisiniz. Çeşit çeşit paella var ve biz deniz mahsullüsünü denedik. Aslında bu bir çeşit pilav ve kendine has tenceresinde sıcak sıcak yenmekte. İyi yerde yemek gerekiyormuş, yoksa hiç de o hayal edilen görüntüyle karşılaşılmayabilirmiş. Oitheblog’un tavsiyesine uyarak, paella’yı “7 Portes”’te yedik. Baya popüler bir yer, mutlaka rezervasyon yaptırmak gerekir. Porsiyonları baya büyük :)


Tüm gezi bloglarının ortak tavsiyesi de kahvaltı için “Milk”. Otelemize çok yakın bir yerdeydi (Gotik Mahallesi). Sabah kalkıp gittik ve yer yoktu. Hemen ismimizi listeye yazdılar ve 15-20 dakika bekledikten sonra içeriye girip, lezzetli bir kahvaltı yaptık. Akşama kadar acıkmadık. Çünkü burada da porsiyonlar büyük :)



Milk


Barselona’da hamburger diyince akla gelen “Bacoa Kiosko Burger”. Gerçekten hamburgerleri çok lezzetli. Toplamda iki şubesi var. Oraya gidince, bir listede neleri istediğinizi yazıyorsunuz ve o içeriye göre hamburgerinizi pişiriyorlar. Sizler de afiyet ile gömüyorsunuz :)



Catalunya meydanında “Hard Rock Cafe” mevcut. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, lezzet her yerde çok iyi (gerçekten lezzetliJ), tabiki burada biz bir öğlen hamburgerimiz ile takolarımızı yedik

Tripadvisor’da tesadüfen bulduğumuz, deniz mahsüllerinin neredeyse hepsini yemek istediğimiz “Can Mano” .

Gotik Mahallesinde, harika baby ahtapotlarını, jilet istridyelerini deneyebileceğiniz salaş bir yer. Burayı kaçırmayın bizce :)

Can Mano



Barselona’da et yemeden dönmem diyorsanız mutlaka “Sagardi”’ye uğramalısınız. Olgun etlerini denedik biz, başlangıç olarak da sucuklarından yedik tabi yanında da kırmız şarap. Eti baya tuzluydu, sabaha kadar su içme isteği uyandırdı bizde. Ama gerçekten lezzetliydi.

Fiyatı ise diğer mekânlara göre oldukça pahalı. Ayrıca gitmek isterseniz rezervasyon yaptırmayı unutmayın.

Sagardi


Akşamları sürekli biryerlere gidip değişik değişik kokteyler içtik. Önerebiliceklerimiz arasındakiler El Born yakınlarında daracık bir sokağın içindeki “Rubi Bar”. İnanılmaz sert ama bir o kadar da güzel kokteyler yapıyorlar. İtiraf ediyorum, sarhoş olmuştum.


Rubi Bar


Ayrıca, El Born merkezinden bir sürü bar var, bir çoğunu denedik ve, kokteyler burada da müthiş. Galiba en çok ginger parçacıklı kokteyleri sevmiştik J

Peki, bu kadar yemek yedikten sonra hiç mi kahve içip, tatlı bir şeyler yemeyelim? J Bunun için doğru adres “Nabucco Tiramisu”. Tatlıları ve kahveleri harika, ayrıca biz atıştırmak için pizzasını da denedik. Herşey lezzetli ve uygun fiyatlıydı. Kahvaltı için de buraya gelinebilir


Barselona’da Alışveriş Nasıl?


Her sokakta göreceğiniz Massimo Dutti ,Zara, Bershka, Stradivarius, Mango, H&M, Desigual vb. mağazalar için sevindirici haber, mart ayında komple indirimdelerdi. Massimo’yu sevdiğimiz için buradan alışveriş yaptık, tüm kıyafetlerinin üzerinde neredeyse “Made in Turkey” yazıyordu.


Değişik hobi malzemeleri almak isterseniz mutlaka TIGER’a girmelisiniz. Burada biz kendimizi kaybetmiş olabiliriz ( en son eve peçete alıp götürüyordum :)), ürünler baya orijinal. Buna benzer bi diğer mağaza ise ALE HOP (önünde inek var:)). Buradan da değişik hediyeler (şal, telefon kapağı, ilginç lens kabı vb.) alabilirsiniz. Eğer ki bizim gibi kırtasiye ürünlerini de seviyorsanız bu iki mağaza çok eğlenceli gelebilir size.


Ayrıca magnetleri bizce gidip La Ramba üzerindeki yerlerden almayın. Plaça d’Espanya’da ilerlerken yerlerde işportada satılan magnetler, anahtarlıklar (11 tanesi 10€), şallar (tanesi 5€) mevcut. Biz buradan aldık ve tüm sevdiklerimize dağıttık.


  • Yolda yürürken, bir yerlerde bir şeyler yerken çantanıza ve özel eşyalarınıza dikkat! Hırsızlık oranının çok yüksek olunduğu söylenmekte. Tüm seyahatimizi önümüze taktığımız sırt çantası ile geçirdiğimiz için ve metrobüs hayatından da tecrübeli olduğumuz için :), bir problem yaşamadık.

  • La Sagrada Familia’da bilet alırken kuleye çıkabileceğiniz biletler alın mutlaka, biz bu ayrıntıyı kaçırdık ama siz kaçırmayınJ

  • Limanda Maremagnum adında bir alışveriş merkezi var ve içinde büyük bir akvaryum var.

  • Sizlerde bit pazarlarını gezmeyi seviyorsanız gezebileceğiniz yerler şöyle: Mercat Gotic (Perşembe günü), Sarria (Perşembe günü) ve Mercat dels Encants (hafta sonu, Pazartesi ve Çarşamba).

  • Çocuklu bir aile iseniz veya gezmek için zamanınız varsa Barselona Hayvanat Bahçesini gezmelisiniz.

  • Gauidi’nin 19. YY’da tasarladığı malikâneye, Palau Güell, göz atmayı unutmayın.

  • Teleferik’e mutlaka binin ve şehire bir de yukarıdan bakın.

  • Picasso’nun Barselona’da yaşarken resmettiği çalışmalarını görmek için Museu Picasso’ya uğramalısınız.

291 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page