top of page
  • Writer's pictureBIRBIRLAR

Prag Gezi Rehberi

Updated: Dec 25, 2018

Çek Cumhuriyeti ya da resmî kısa adıyla Çekya’nın başkenti olan Prag, Vltava Nehri’nin (Tuna değil=)) üzerinde yer almaktadır. Şehre ilk ayak bastığınızda karşınıza çıkan görüntüye hayran kalmamak elde değil. Biz bir sabah bembeyaz bir şehre uyandık, o zaman da kendimizi masal şehirlerinde hissettik ama biraz da üşüdük=)

Prag


Bir çok tarihi olaya tanıklık eden Prag, hanedanlık savaşlarından, imparatorluğa, bağımsız Çekoslovakya Cumhuriyeti’den, Nazi saldırısı ve işgaline, Kominist rejime, Kadife Devrimine, Slovakya’nın bağımsızlık kazanmasına ve Çek Cumhuriyeti’nin AB’ye aktılmasına kadar…

Ülke Avrupa Birliğinde olmasına rağmen para birimi Euro yerine Çek Korunası (CZK). Güncel kur bilgisini şuradaki linkten ulaşabilirsiniz. Para birimi bizim paramıza göre daha değersiz olmasına rağmen ki bu da sanki her şeyin daha ucuz olduğu izlenimini yaratılıyor, aslında ülke ucuz değil, orta pahalılıkta bir ülke. Tek ucuz olan şey kesinlikle bira=)


Para bozdururken dikkat etmelisiniz. Yanınızda götürebileceğiniz Euro’yu bozdururken farkında olmadan deli gibi komisyon ödediğinizi fark edebilirsiniz. Fark ettiğinizde artık çok geç, çünkü size zaten çoktan bir şey imzalattılar ve farkında olmadan siz de kabul ettiniz. Bunun için önceden pazarlık yapın, ilk verdikleri teklifi kabul etmeyin ve tam olarak size ne kadar para vereceklerini sorun. Biz bunları yaptıktan sonra otelde de aynı kur olduğunu gördük, otel hiç komisyon almıyordu, paramızı parça parça otelde bozdurduk. Ayrıca havaalanındaki komisyon inanılmaz fazla, bunun da çözümü Uber kullanarak şehre gitmek ve parayı orada bozdurmak=)


Şehri gezerken metro ve tramvayı kullanabilirsiniz. Bilet fiyatları ise değişiyor. 72 saat geçerli bilet 310 Czk, 24 saat geçerli bilet 110 Czk, 90 dakika geçerli bilet 32 Czk, 30 dakika ise 24 Czk. Tüm detaylara şuradaki linkten ulaşabilirsiniz.

Prag Metro ve Tramvay Hatları

Prag’a nasıl gidilir?


Mart ayında gerçekleştirdiğimiz gezimiz için biletlerimizi 9 ay öncesinden Pegasus’dan almıştık. İki kişi gidiş dönüş toplamda 500 TL ödedik=)

Mart ayında gitmeyi planlarken aslında havanın bu kadar soğuk olabileceğini tahmin etmedik, tatil yaklaşırken hava durumu kontrol ettik ve kendimizi direkt spor mağazalarında içlik alırken bulduk=) Kar yağmadığı zamanlarda hava gerçekten buz gibiydi, ama kar yağdığında da şehrin görüntüsü harikaydı=)


Pegasus ve THY direkt Václav Havel Havalimanı’nda Terminal-1’e iniyor. Uçuş ortalama 2:30 saat sürüyor. Gümrükten geçtikten sonra hemen Uber çağırdık ve 375 Czk ödeyerek 25 dakikada otelimize ulaştık (dönerken de Uber kullandık). Uber kullanmak istemezseniz de şehir merkezine direkt giden otobüsler var. Normal taksiye binerseniz de ortalama 635 Czk ödüyor olacaksınız.

Václav Havel Havalimanı’nda Şehir Merkezine


Dönüş için ise Platinium Mastercard’ınız varsa, havalanındaki lounge’lardan birinde (Mastercard Lounge) ücretsiz yararlanabiliyorsunuz. Misafiriniz için de tam ücret ödemeniz gerekiyor (450 Czk). Ayrıca size güvenlik araması için fast track veriyorlar.

Prag’da nerede kalalım?


Prag’da Old Town ile Mustek (300 m) arasında yer alan otelin adı Hotel Leon D’Oro. 3 gece için 203 Euro ödedik ve bu fiyata kahvaltı dâhildi. Otel ücretini direkt check-in yaparken alıyorlar.

Hotel Leon D'oro Bulunduğu Sokak


Eğer siz kalacağınız yere karar veremediyseniz size tavsiyemiz, turistlik yerlerin çok da dışına çıkmayın, gezmek istediğiniz yerler genelde Prag-1 bölgesinde olacağı için bu bölge içinde kendinize otel arayın.


Prag’da nereleri gezelim?


Birçok tarihi olaya tanıklık eden bu şehri gezerken kendinizi bir masal şehrinde hissedeceksiniz. Biz gezimizi bölgelere bölerek planladık: Eski Şehir, Mala Strana, Prag Kalesi, Josefov, Yeni Şehir ve Prag Kenti Turu.


Ayrıca "Prag Yeme İçme, Eğlence ve Alışveriş Notları " için şuradaki link'e tıklayabilirsiniz.

Eski Şehir (Stare Mesto)


Kentin adeta kalbi denilecek eski şehirde kendinizi sokaklar içinde kaybolmuş şekilde bulabilirsiniz. Gezilecek yerler birbirlerine çok yakın ama her köşede ayrı bir tarihi doku var.

Stare Mesto


Eski Şehir Meydanı


Etrafındaki kafelerle, çeşitli ürün satan tezgahlarla şehrin güzel dokusuyla meydandaki yerleri gezmeye başlayabilirsiniz. Unutmayın ki bu meydan bir sürü tarihi olaylara, infazlara şahitlik etmiştir.


Eski Şehir Belediye Sarayı ikinci dünya savaşında hasar gören doğu bölgesi, günümüzde restore edilmiştir. Belediye Sarayı’nın dış cephesine 1490 yılında eklenen Astronomi Saat Kulesi, eski şehir meydanında görülecek ilk yerler arasında fakat biz gittiğimizde tadilattaydı maalesef. Bir söylentiye göre bu saatin bir benzeri daha yapılmasın diye saati yapan ustaların gözlerine mil çekilmiştir. Her saat gösteri zamanıdır. Ölüm, saatine bakar ve ipi çeker. İsa ve havarileri ortaya çıkar, horoz öter ve gösteri biter. Ayrıca, saat zamanı takip ederken, dünyayı evrenin merkezi olarak göstermektedir. Bu da dönemin evren anlayışını betimler. Kulenin üzerini asansör ile çıkıp, manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Dum u Minuty 1611 yılında kalma bu ev, sgraffito dekorasyonu ile süslenmiştir. Franz Kafka, küçükken bu evde kalmıştır.

Dum u Minuty


Aziz Nikolaos Kilisesi 1735 yılından kalma bu barok kilise, I. Dünya Savaşı’nda Prusya ordusu tarafından kışla olarak kullanılmıştır. Bugün ise güzel konserlerin verildiği bir hale gelmiştir.

Aziz Nikolaos Kilisesi


Kinsky Sarayı 1765 yılında tamamlanan bu saray, 1948 yılında balkonunda Gottwald’ın yaptığı konuşma ile komünist rejimi hükümeti ele geçirmesinde etkili olmuştur. Bugün burada şık bir restoran bulunmaktadır.


Tyn Önündeki Meryem Anamız Kilisesi gotik tarz ile yapılmış bu kilise sadece ayin saatlerinde açıktır. Ayrıca burada güney kule, kuzey kuleden biraz daha kısadır.

Tyn Önündeki Meryem Anamız Kilisesi


Jan Hus Anıtı ise kilisenin köklü değişimler geçirmesini gerektiğini öne süren Hus için yapılmıştır. Çünkü Hus 1415 yılında kazıkta yakılmıştır. Anıtın altında ise “gerçek er ya da geç ortaya çıkacaktır” yazmaktadır.

Jan Hus Anıtı


Ungelt Tyn kilisesinin arkasındaki bu avlu, kafeleri ve şık dükkanları ile görülmesi gereken sevimli yerler arasındadır.

Ungelt


Belediye Binası


Bu muhteşem art nouveau eseri gerçekten şehrin en dikkat çekicileri arasındadır. 1918 yılında ise Çekoslavakya’nın bağımsız bir devlet ilan edildiği yerdir. Bugün ise kafelerle, restoranlarla, mağazalar, sergi salonlarıyla ve Prag Senfoni Orkestrası ile ziyaretçilerini beklemektedir.

Belediye Binası


Barut Kapısı


1700’lü yıllarda barut depolamak için kullanılan bu kule, Prusya’nın saldırısıyla yıkılmıştır. 19. yy’da tekrar neo-gotik ön cephe inşa edilmiştir.

Barut Kapısı


Aziz Yakub Kilisesi


Kilisede hem gotik hem de barok tarz birlikte kullanmıştır. Burada org konserleri düzenlemektedir. Denk gelirseniz kaçırmayın deriz.


Klementinum


Ulusal kütüphaneyi barındıran bu eser, çeşitli organizasyonlarında ev sahipliğini yapmaktadır.


  • Eski Şehir (Stare Mesto) bölgesindeki en önemli sokaklar ise Celetna ve Karlova’dır. Celetna Kutna Hora’dan gelen Ortaçağ yoludur. Karlova ise Karel köprüsüne giderken geçeceğiniz ve kaybolmayı isteyeceğiniz sevimli bir sokaktır.

  • Bethlehem Meydanı ve Kilisesi, eski şehir bölgesinde görülmesi gereken yerler arasındadır.


Mala Strana (Küçük Mahalle)


Sel baskınlarından, savaşlardan ve yangınlardan ayakta kalmaya çalışan binaların çok büyük kısmı günümüze kadar gelememiş ve yerlerine yenileri yapılmıştır.

Karel Köprüsü


Kuşkusuz bu köprü şehrin en önemli simgesidir. Vltava Nehri üzerine kurulan bu köprü, Eski Şehir ile Mala Strana bölgesini birbirine bağlamıştır. Bu Gotik köprünün üzerinde bir sürü ilgi çekici heykeller yer almaktadır.

Karel Köprüsü


Köprünün başında Eski Şehir Köprü Kulesi yer almaktadır. Mükemmel manzarayı izlemek için bu kuleye çıkabilirsiniz.

Karel Köprüsü

Petrin Tepesi


Tüm prag manzarasını tek hamlede görebileceğiniz bu tepeye teleferik ile çıkabileceğiniz gibi, otobüsle de gidebilirsiniz. Ayrıca tepede bir sürü meyve bahçeleri ve ağaçlar yer almaktadır. Eiffel Kulesine benzeyen Gözlem Kulesi, Aziz Michael Kilisesi, Açlık Duvarı, Strahov Stadyumu, Strahov Manastırı, Stefanik Gözlemevi ve Aziz Laurentius Kilisesi gezilecek yerler arasındadır.

John Lennon Duvarı


Hippilerin ve polislerin uzun süre boya savaşı verdiği bu yeri hippiler boyadıkça polisler silmiştir. The Beatles’ın üyesi John Lennon öldürüldükten sonra Meksikalı bir öğrenci orijinal duvar resmi yapmıştır. Sevgiyi ve barışı simgeleyen bu duvar, dönem dönem itici bulunup yöneticiler tarafından üzeri kapatılmaya çalışılmıştır. Bugün ise turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir.

John Lennon Duvarı


Malostranske Namesti


Mala Strana’nın Barok saraylar dolu bu meydanı kentin kalabalığının içine karışmaktadır. Buradaki en önemli yapıt ise Snemovna Sarayıdır. Çok uzun bir süre parlemento binası olarak kullanılmıştır.

Malostranske Namesti ve Aziz Niklaus Kilisesi


Aziz Niklaus Kilisesi


Barok mimariye hakim bu kiliseye girmek için kişi başı 70 Czk ödemeniz gerekmektedir. Hemen yanındaki saat kulesi de 1950’lerden sonra komünist rejimin istihbarat noktası olarak kullanılmıştır.

Kampa Adası


Eskiden kentin çamaşır kurutma alanı olan bu ada güzel havaların tadını çıkartacak yerlerin başında gelir.


Kafka Müzesi


K harfi sizi karşılıyor müzede. Müzeye giriş 200 Czk. Burada Kafka’nın mektupları, kitapları, kişisel eşyaları yer almaktadır.

Peki Kafka kimdir?

Franz Kafka, modern dünya edebiyatının özgün yazarlarından biridir. Hep Almaca konuştuğu, ülke Avusturya-Macaristan koruması altına girdiğinde ve Alman azınlıklar sürüldüğünde hiç sesini çıkarmadığı için döneminde Çekliler tarafından pek sevilmediği söylenmektedir.

Prag Kalesi ve Hradcany Bölgesi


Bu bölgeyi ilk şehre girdiğinizde gördüğünüzde şaşıracaksınız. Devasal büyüklükte yapılan bu kale, sadece bir kale değil adeta bir yaşam alanıdır. İçinde bir sürü bina ve kilise yer almaktadır.


Prag Kalesi


Prag’ın turist çeken yerlerinin arasında gelen kale, Ortaçağ’dan kalma havasıyla büyüleyicidir. Kaleye birden vazla giriş vardır, en tepedeki ana girişten girip, geze geze aşağıya inmek mantıklı kale gezisi için.


Bugün cumhurbaşkanlarına da ev sahipliği yapmaktadır. Kalede görülecek yerler ise şunlardır: Eski Kraliyet Sarayı, Güney Bahçeleri, Lobkowicz Sarayı, Aziz George Bazilikası, Kutsal Haç Şapeli, Aziz George Manastırı, Aziz George Manastırı, Beyaz Kule, Rosenberg Sarayı, Altın Yol ve Daliborka Kulesidir.

Nehrin Diğer Kıyısında Kale


Kalenin içinde muhtemelen en dikkat çekici yeri Aziz Vitus Katedrali’dir. Muhteşem Gotik kuleleriyle tüm kentte görülen bu kilise, şehir gezilerinin vazgeçilmezi arasındadır.


Aziz Vitus Katedrali


17. yy’dan kalma beyaz renkli soğan kubbeleri olan masalımsı Loreta, Kraliyet Bahçesi, Yeni ve Eski Kale Merdivenleri, Stenberg Sarayı, Hradcanske namesti ve Radnicke Schody diğer gezilecek yerlerin arasındadır.

Kalenin Aşağısındaki Muhteşem Manzara

Novy Svet ise Loreta’nın altında yer alan Geyik Hendeği’nin başını oluşturur. Geyik Hendikleri savunma amacıyla zamanında su ile doldurulmuştur.


Josefov


500 yıl boyunca etrafına çevrili duvarların içinde yaşayan Yahudiler, yaşadığı, ibadet ettiği ve öldüğü bölgenin adı Josefov olarak adlandırılmaktadır. Onlara ayrılan alan o kadar kısıtlıymış ki, mezarlarını bile üstüste koymak zorunda kalmışlar. Bu bölgede gezilecek yerler ise mezartaşları birbirlerine yaslanmış Eski Yahudi Mezarlığı, Eski – Yeni Sinagog, Bohemyalı Azize Agnes Manastırı, Rokoko tersine dönen saat ile dikkat çeken Yahudi Belediye Sarayı, Yüksek Sinagog, Maisel Sinagogu, Tören Salonu, Klausen Sinagogu, 15.yy’da inşa edilmiş Gotik Pinkas Sinagogu ve İspanyol Sinagogu’dur.

Eski Yahudi Mezarlığı


İspanyol Sinagogu ise etkileyici dekorasyona sahiptir. Burası Prag’ın ilk Yahudi mabedi olarak bilinen bir yapının üzerine inşa edilmiştir. Bir diğer önemli durum ise Çek ulusal marşının bestecisi Frantisek Skroup burada org çalmıştır.

İspanyol Sinagogu


Josefov mahallesi ile bir alakası olmayan bu mahallenin eteklerinde yer alan Rudolfinum etkileyici Neo- Rönesans dış cephesi ile dikkatleri üzerine çeker. Bugün Çek Filarmoni Orkestrası burada sahne almaktadır. Burası ile ilgili bir ilginç hikaye de Hitlerle ilgilidir. Hitler Prag’a geldiğinde Rudolfinum'un çatısında yer alan Yahudi sanatçıyı simgeleyen heykelin buradan kaldırılmasını ister, işçiler ise sanatçıları tanımadığı için (binanın üzerindeki heykeller sanatçıların temsil eder) burnu en uzun olan heykeli seçerler ve kaldırırlar. Aslında rastgele seçtikleri heykel ise Hitlerin çok sevdiği Alman sanatçı Wagner’dir. Hitlerden sonra heykel geri dikilmiştir.

Rudolfinum


Yeni Şehir (Nove Mesto)


Aslında ismi yeni olmasına rağmen pek de yeni olmayan bölgedir. Şehrin diğer hareketli mekanlarını ve caddelerini bünyesinde barındırır.


Başılaca gezilecek yerlerinin arasında Vaclav Meydanı yer almaktadır. Eskiden at pazarı olan bu meydan Art Nouveau binalarıyla şehrin enleri arasındadır. Namesti Republiky, Na Prikope, Fransisken Bahçesi, Narodni trida, Karlova Namesti, Yeni Belediye Binası ve Palackeho Namesti’dir.


Ulusal Tiyatro ise hemen nehir kenarında yer almaktadır. Bu bina iki yangın geçirip yıkılmasına rağmen, 1883 yılında tekrar restore edilmiştir. Buranın ihtişamını görmek için önceden aldığınız biletlerle opera izlemelisiniz.

Ulusal Tiyatro


Dans Eden Ev nehir kenarında yürümeye devam ettiğimizde karşımıza çıkan modern sanat eseridir. Vlado Milunic ve Frank Gehry tarafından inşa edilen bu yapı dans eden iki kişiyi tasvir etmektedir. Aslında bunun sebebi Ginger adını taşıyan cam ve tuğla binanın, Fred denilen kule tarafından tutuluyormuş gibi durmasındandır. İçinde ise galeri, otel ve restoran yer almaktadır.

Dans Eden Ev


Ayrıca bu bölgedeki Komunizm Müzesi ve Ulusal Müze görülmesi gereken yerler arasındadır.

Prag Kenti


Prag eski şehir bölgelerinde yıllarca hükümdar tarafından yapılan, şatolar, kaleler, kiliseler görkemli saraylar yerine, kent dışına komünistler de kendilerine has izler bıraktılar. Yaptıkları da yapıda en önemli şey işlevsellik...


Letna Parkı, Josefov’un karşısında Vltava nehir kıyısından büyük bir merdivenle devasa metronoma kadar çıkabilirsiniz. Bu bahçede dönem dönem sirkler gelmektedir, ama asıl önemli kısmı popüler bira bahçesidir.


Vysehrad, Smichov, Vinohrady ve Holesovice, Stromovka, Troja, Vystaviste ve Ulusal Bağımsızlık Anıtı görülmesi gereken bölgelerdendir.


Zizkov TV kulesi ise yeni şehre doğru bakıldığında hemen hemen her yerden görülen modern kuledir. Genel bir manzara görebilmek için kuledeki platforma çıkabilirsiniz.

Zizkov TV Kulesi


David Cerny


David Cerny’nin Prag’da görebileceğiniz bir sürü modern eserleri yer almaktadır.








David Cerny’nin Prag’daki Bazı Eserleri


767 views2 comments
bottom of page