top of page

Münih Gezi Rehberi

Eğer siz de bir iş seyahati için Münih’e gittiyseniz ve kısacık bir zamanınız var ise doğru yerde olduğunuzu söyleyebilirim.

Havaalanında ülkeye girerken, “neden geldin”, “hangi firma”, “ne kadar kalacaksın” gibi soruların ardından ülkeye rahatlıkla girdim.

İlk olarak şunu söyleyebilirim ki adamlar ülkesini demir ağlar ile örmüş. Direkt aklıma Jüpiter’e gelirken kullandım metrobüsün içindeki İstanbul ulaşım ağ tablosu geldi :) , adamlar kıskanır tabi!

Bakınız Münih metro ağı (metrobüs yok :) )


İki farklı ulaşım tipi var biri U-Bahn (metro), diğeri ise S-Bahn (banliyö treni). Tüm gideceğimiz yere tren ile ulaşabileceğimiz için hiç taksi, otobüs vb. ulaşım aracı kullanmadık.


Bilet fiyatları ise aşağıdaki gibi:


Tek yön bilet: €2.90 1 günlük sınırsız: €6.70 3 günlük sınırsız: €16.80


Havaalanına inince hemen 12 saat (birkaç gün geçerli de bilet alabilirsiniz, ayrıca gideceğiniz yerlere göre bilet fiyatları da değişiyor) geçerli biletimizi otomattan aldık ve trenimize atladık (S8). Daha sonra Ostbahnhof’ta aktarmamızı yapıp U5’e geçtik. Otel Therese-Giehse-Allee durağına 5 dakikalık yürüme mesafesinde, adı ise “Mercure Hotel München Neuperlach Süd”. Belirtmeden geçemeyeceğim otelin kahvaltısı gayet başarılı.


Bir sonraki gidişimizde kaldığımız otelin adı ise Leonardo Hotel Munich City East. Bir önceki kaldığımız yerle kaşılaştırırsak kuşkusuz Leonardo daha iyi.


Nerelere Gidelim?


Şehrin en kalabalık en gözde meydanlarından biri Marienplatz. Cafelerde oturup içeceklerinizi içebileceğiniz gibi şehri keşfetmeye son gaz devam edebilirsiniz. Meydanda ayrıca Altes Rathaus (Eski Belediye Binası), Neues Rathaus (Yeni Belediye Binası), Mariensaule (Meryem Sütunu) ve St. Peter Kilisesi bulunuyor. Bu arada, Yeni Belediye Binası, Eski Belediye binasından daha eski gözüküyor :) Ayrıca, St. Peter Kilisesinin kulesine çıkarak Münih manzarasını izleyebilirsiniz.


Altes Rathaus


Neues Rathaus

Münih’teki en havalı en marka dolu alışveriş caddesi ise Maximilianstrasse. Bu cadde üzerinde dünyaca ünlü marka yer alıyor. Burada alışveriş yapıp caddenin tadını çıkarabilirsiniz. Ufak bir not, Pazar günü her yer kapalı.

Güzel bir havaya denk geldiyseniz mutlaka Englischer Garten’a gidin. Burası biranızı alıp çimlerde takılabileceğiniz koskoca bir park ve zaman geçişmek çok keyifli.

Englischer Garten

Ne yiyelim?

“Kleines Brauhaus Dicker Mann” Alman yemeklerinin tadını çıkarabileceğiniz yanında Ayinger birasını içebileceğiniz lokallerin takıldığı, çok otantik bir restoran. Yemeğe başlamadan brezel (Alman Simidi) ve bira ile takılabilirsiniz. U5’e binip Michaelibad durağında indiğinizde hemen bu şirin yerin yanına gelmiş olacaksınız. (Buradan kendi web sayfalarına ulaşabilirsiniz https://kleines-brauhaus-dickermann.de/pages/einblicke.php)


Brezel

“Maredo”’ya gidip steak yanında ekşi soslu patatesi ile yiyip, şarap içebilirsiniz. Sonunda mutlaka tatlılarını deneyin. Elmalı tart’ı tavsiye edilir şiddetle (dondurma ile).


Maredo’daki steak ve fırında patates


Munich Rosenheimer Platz durağına 100 metre mesafede olan Thai Restaurantı Spicery tavsiyelerimiz arasında. Burada denediğimiz yemekler arasında kuşkusuz ki ördek ve yanında ferahlatıcı hindistan cevizli mojito unutulmazlar arasında. Eğer ki acıyı da seviyorsanız burayı kaçırmayın deriz. Kişi başı ortalama bir akşam yemeği ücreti ise yaklaşık 35-40 Euro arasında.

Spicery

Spicery


Bir diğer akşam yemeği önerimiz ise şehir merkezine yaklaşık 1 km mesafedeki klasik Baveria yemekleri yiyebileceğiniz küçük ama sevimli bir yer: Burg Pappenheim. Burada kocaman bir tabak et ve patates yiyip yanında da muhteşem Alman Dark birasını içebilirsiniz. Haftalık hazırladıkları yemek menüsüne göz atmayı unutmayın. Yemeğin sonunu mutlaka tatlı ile tamamlamalısınız : Kaiserschmarrn. Bu tatlı ortası pancake dolu bir tabakta yanında dondurma ve elma püresi ile geliyor. Ayrıca bu tatlıyı haftasonlarını, özellikle cuma günleri, Almanlar ana yemek olarak yiyorlarmış. Bu yiyecekler kişi başı ödeyeceğiniz ortalama ücret 25-30 Euro arası.

Burg Pappenheim


Burg Pappenheim - Kaiserschmarrn


Sizlere bir diğer steakhouse önerimiz ise "Block House". Etler gerçekten harika. Yanında sarımsaklı ekmek ve favorimiz ekşi soslu patates ikram ediyorlar. Tüm bunlar için 25-30€'yü gözden çıkarmanız gerekiyor.

Block House


Şehirde İtalyan restoranı da bulmak mümkün. Favorimiz ise "Riva Tal". Pizzaları çok lezzetli fiyat aralığı ise 8.50-17.5€ aralığında değişiyor.


Tüm bunlardan sonra meşhur Alman Biralarının tadına bakmak için ise “Ned Kelly's Australian Bar”’a gidebilirsiniz. Biz buradaki shotları da denedik, B52 bize normale göre biraz hafif geldi, söylemedi demeyin :) Hemen yanında da “Irish Pub” var, bazı akşamlar Kareoke yapılabiliyor :) İkisinin de fiyatları ekonomik, Irish Pub sanki bir tık daha uygun.


"Hans im Glück-Burgergrill" Münih'e en son gittiğimizde keşfettiğimiz güzel konseptli hamburgerci kendileri. Öğlen yemeği için gittiğimiz bu restoranda Heumilch (7.80€) hamburgerini seçtik. Yanında ise salata ve içeceği (Bira veya kokteyl) 5.9€ vererek midemizi indirdik.



  • Oktober Festivaline mutlaka gitmek gerekiyormuş, inanılmaz yoğun bir dönem olduğu için, çok çok önceden oteli ayarlamak lazım. Yoksa Jüpiter’de kalabilirsiniz fakat üzülmeyin her yer bir metro kadar uzağınızda.

  • Çeşme suyu içiliyor, su parasına son=)

  • S-Bahn ve U-Bahn’da hiçbir bilet turnikesi yok. Biletinizi aldıktan sonra istasyona girerken okutmanız gerekmekte, o tarihten itibaren geçerli oluyor biletiniz. Eğer ki biletsiz binerseniz de arada arama yapıyorlarmış ve ceza kesiyorlarmış (metro duvarlarında öyle yazıyor :) )

  • Münih’teki Hard Rock Cafe’de de hamburger yiyip bir şeyler içilebilir. Bunu dünyadaki çoğu Hard Rock’ta yapacağınız için bence öncelik sıranızın sonlarına doğru atabilirsiniz. Tabi ki hamburgerine söylenecek söz yok :)

  • Mutlaka “DM” markete gidip, ucuz kozmetik, vitamin vb. alacaklarınızı buradan tamamlayın. Şemsiye, diş macunu vb. şeyler almışlığım var. Hemen hemen yer yerde DM’e rastlayabilirsiniz. Biz “Einkaufs-Center Neuperlach” alışveriş merkezindeki DM’e gittik.

  • Hofbraumaus’da mutlaka bira için. Çok ünlü bir birahane, yer bulmak yoğun sezonda oldukça zor. Buranın arkasında bira kaplarının kiralanıp koyulduğu yerler var. Ama yer bulunması imkansız gibi...


  • En son gittiğimizde güzel bir tur yaptık: "Night-watchman tour". Geleneksel kıyafetleriyle tur rehberi yürüyerek Münih'i anlatıyor. Tavsiye edilir...

  • Bu gezinizi bir masal şatosuyla taçlandırmak istiyorsanız, 89 km uzaklıkta Neuschwanstein Kalesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Buraya şehirden tren ile geçebilirsiniz.


390 views0 comments
bottom of page