top of page
  • Writer's pictureBIRBIRLAR

Lizbon Gezi Rehberi: Ne güzel bir şehirsin sen öyle...

Pandemiden önce THY'nin Güney Avrupa kampanyasından aldığımız, sonra pandemide iptal ettiğimiz içimizde hep bir yerlerde olan sevgili Lizbon'a bir diğer THY kampanyasını yakalayıp biletlerimizi aldık ve bu şehre bayıldık :) Arnavut kaldırımları, daracık sokakları, sıcak insanları, katedralleri, geceleri capcanlı olan barları ve kendine özgü ruhuyla, Lizbon gece ve gündüz yaşayan bir şehir...


Lizbon’a Ne Zaman Gidilir?

Lizbon'a Mart'ın son haftası gittik. Hava şahaneydi, hep 20 derece civarındaydı ve her taraf turist kaynamıyordu. Rahat rahat gezdik :)


Lizbon Pahalı mı?

Aslında Lizbon pahalı bir şehir değil. Özellikle çok lüks ve turistlik yerleri tercih etmezseniz, Türkiye fiyatlarında da diyebiliriz. Bu konu ile ilgili daha detaylı bir yazı da yazacağız. Genel olarak fiyatlar:


Su: 1 Euro civarı

Ortalama bir mekanda kahve: 2-4 Euro

Ortalama bir restoranda ana yemek: 10-15 Euro

Bira: 2-4 Euro

Ortalama bir restoranda 1 şişe şarap: 10-20 Euro


Ayrıca buradaki gezinizi daha ekonomik hale getirmek için de Lisboa Card'da alabilirsiniz. Gitmeyi planladığınız müzelere ve ulaşımı bu kart ile yapabilirsiniz. Çok müze gezerim diyenler için baya iyi bir kart kendileri.




Lizbon’a nasıl gidilir?


Lizbon'a THY ile yaklaşık 4,5 saat uçuş ile ulaştık. Kış saati uygulamasında Lizbon’la Türkiye arasında 3 saat fark oluyor. Biz sabah uçuşu ile direkt gittik, ve yine sabah Lizbon'daydık :) Gün o kadar uzun geldi ki, şahane oldu =)


Havaalanından da direkt taksi veya uber (8-10 euro arasında tutuyor) ile kolayca şehir merkezine ulaşabilirsiniz.


Buradaki resmi taksiler tam bir dolandırıcı, bizden söylemesi. Taksimetrede 10 euro yazmasına rağmen kendileri 30-40 euro isteyebiliyorlar. O yüzden ne varsa online taksilerde var diyip yolumuza devam edelim.




Lizbon'da nerede kalınır?


Lizbon'da konaklama konusunda nokta atışı yerler: Alfama, Baxia, Bairro Alto gibi merkezi yerler.


Size konumu ve temizliği açısından nokta atışı bir önerimiz var: Rossio Plaza Hotel.



Lizbon’da nereler gezilir?


28 Numaralı Tramvay ve Martim Moniz


Lizbon'da en güzel gezilecek rotayı kısaca özetleyecek olursak, 28 Numaralı tramvayın rotasından tüm Lizbon'u adım adım gezmek. Neredeyse tüm turistlik yerlerin önünden geçiyor. Şunu belirtmek lazım yokuş tırmanıp, inmeye hazırlıklı olun, önden biraz Beşiktaş'ta gezin :)


Biz de diğer gezi bloglarındaki gibi rotamızı bu 28 Numaralı tramvayın ilk durağı olan Martim Moniz ile başladık. Ayrıca son günümüzde yine buraya gidip (sabah erken gitmekte fayda var) bu sefer de tüm gezdiğimiz yerleri nostalji tramvay ile gezdik. Artık şehrin turistlik yerlerinden uzaklaşınca indik ve geri yürüdük =) (Bilet'i tramvayın içinden alıyorsunuz ve kişi başı 3 Euro)


Praca do Comercio (Ticaret Meydanı)


Praca do Comercio yani Ticaret Meydanı Lizbon’un en önemli ve en büyük meydanı. Meydanın ortasında King Jose 1’in anıtı, çevresinde türlü türlü kapılarında sizi içeri sokmaya çalışan restoranlar var (bunları görünce özellikle girmiyoruz=), tam turist kazığı oluyor). Diğer tarafında da Arco da Rua Augusta (mağazalarla dolu kapalı alışveriş caddesi) bulunuyor. Meydan denize doğru inerseniz de 25 Nisan Köprüsü’nü ve İsa heykelini görebilirsiniz. Manzara şahane.


Alfama


Burayı bir yere benzetecek olursak, kesinlikle daha düzenli bir Tarlabaşı veya Balat. Sokaklar çok keyifli, burada kaybolduğunuzda şehrin en güzel bölgelerinden birinin de burası olduğunu hissedebilirsiniz. Alfama bölgesinde gezilecek yerler ise:



  • São Jorge Kalesi

  • Miradouro Manzara Terası

  • Lizbon Katedrali (Sé Katedrali)

Bairro Alto


Lizbon'daki bir diğer favori yerimiz Bairro Alto bölgesiydi. Eğer ki burayı da bir yere benzetecek olursak kesinlikle Asmalı =) Buradaki mekanlar geceleri açılıyor.


Biz buraya Fado dinlemeye geldik. En meşhur Fado yeri Tasco da Chico. Ama o kadar sıra vardı ki biz de tam karşısındaki yerde takıldık. Orası da güzeldi=)



Pink Street


Sokağı komple pembeye boyamışlar, eskiden burada gemiciler takılırmış ama bizce pek de bir olayı yok.



LX Factory


23,000 m2 büyüklüğündeki eski bir kumaş fabrikasından bir sanat ve eğlence merkezine dönüştürmüşler. Mutlaka uğrayıp, birşeyler yiyip içmenizi önereceğimiz bir yer burası.


LZ Factory'de 2 önemli yer var: Ler Devagar (muhtemelen Lizbon’a gelmeden önce çoğu yerde fotoğrafını gördüğünüz kitapçı) ve Rio Maralvinha (terasından gün batımını izleyebileceğiniz mekan) .


Belem


Buraya biz bir sabahımızı ayırdık, hemen online taksiye binip buraya geldik ve ilk olarak Belem Kulesi'nin manzarasının tadını çıkardık. Burası, 1500’lerde şehri savunmak amacıyla kurulmuş, daha sonra ise deniz feneri ve gümrük kontrol amacıyla kullanılmış. 1900’lerde de UNESCO Dünya korunması altına alınmış.



İkinci durak ise Jeronimos Manastırı. Buraya biz girmedik ve bahçesinde biraz güneşin tadını çıkardık.


Yeme içme bölümünde de anlatacağımız gibi mutlaka burada Belem Pastanesine gidip nataların tadını çıkarın.


Elevador da Bica


Lizbon bol yokuşlu bir şehir ve bu Fünikülerin geçtiği sokakta çekeceğiniz fotoğraflar şahane. Biz yürüyerek tırmandık =) ama çok güzel fotoğraflar çektik...



Elevador de Santa Justa


Bu asansör sizi merkezde alt sokaktan üst sokaka çıkartıyor ve aynı zamanda çıktığınız yerden şehir manzarasını izleyebiliyorsunuz. Çok sıra beklemeye hazırlıklı olun.


Lizbon'da nerelerde yemek yenir?


Kahvaltı için: Her köşe başında satılan natalar dışında, Heim Cafe'yi önerebiliriz. Servis biraz yavaş, popüler bir yer. Tüm bunlar sebebiyle bizim gibi 9 gibi orada olursanız rahatça yer bulabilirsiniz.


Heim Cafe


Öğlen ve Akşam Yemeği için: Tasco da Chico, Cervejaria Ramiro, Sea Me, Time out market, Casa da India...



Time Out Market


Casa da India

Sea Me


Biz neredeyse tüm okyanusu yedik =) Deniz mahsülleri çok güzel ve taze. Özellikle Sea Me çok lezzetliydi.


Nata'ların içinden de en sevdiğimiz Pastais de Belem yediğimiz idi. Nata ne diye soracak olursanız: milföy üzeri muhallebi tadındaki minik pastalar diyebiliriz =)



Ayrıca Museum da Farmacia'nın cafesinin manzarası da şahane.


Lizbon'dan ne alınır?


Eğer ki siz de bir cumartesi orada iseniz mutlaka bu ikinci el pazarına uğrayın: Feira Da Ladra. Burası porselenleri ile ünlü bir şehir ve bu pazarda güzel antika porselenler bulabilirsiniz.



Ayrıca dönerken yanınıza belki Nata'da getirebilirsiniz =).


Bir diğer çok alınan şey ise balık konserveleri... Kutuları çok sevimli duruyor, ama o kadar deniz mahsülü restorantları varken gidip de bir konserve açıp yemedim =)



Şimdiden keyif dolu bol gezmeli tatiller…


Instagram: BIRBIRLAR GEZIYOR

320 views0 comments
bottom of page