top of page
  • Writer's pictureBIRBIRLAR

Gitmeden Önce Ölünecek Bir Yer: Liechtenstein (Lihtenştayn)

Updated: Mar 2, 2019

Liechtenstein - Lihtenştayn ya da tam adı ile Lihtenştayn Prensliği, Orta Avrupa'da prenslik. 160 km²'lik yüzölçümüyle dünyanın en küçük ülkelerinden biridir, bir ucundan diğer ucuna 26 km uzaklıkta bir şehir. İsviçre ve Avusturya arasında yer alır, eğer ki bu iki ülkeden birindeyseniz gezi planlarınızın arasına bu ülkeyi de ekleyebilirsiniz. Aslında bu ülke o kadar küçük ki o yüzden gitmeden önce ölünecek yerler arasında=)


Ülkenin para birimi İsviçre Frank’ı (CHF). Lihtenştayn’da 250’den fazla çalışanı olan 15 işletme vardır. Ticari şirketlerin %70’inden fazlası 1 ila 9 kişi arasında kişi çalıştıran küçük işletmelerdir. Pek çok Lihtenştayn firması araştırma ağırlıklı alanlarda uzmanlaşmış olup, küresel pazar liderleridir. Kişi başına düşen milli gelir ise 108.830 CHF’dir.


Bu kadar teknik bilgiden sonra birazda gezme konularına geri dönelim=)



Ülkenin başkendi olan Vaduz’a direkt İsviçre’den arabayla geçtik. Peki burada nereleri mi gezdik?


Vaduz Kalesi


Lihtenştayn Prensinin yaşadığı ülkedeki en gösterişli yerdir Vaduz Kalesi. 12 yy.’da yapılan bu kale şehrin tam tepesinde kurulmuştur adeta şehri gözetler gibi…


Stadtle Caddesi


Vaduz’un en hareketli caddesi: müzenin, parlamento binası, kafelerin ve hediyelik eşyacıların olduğu bir yer kendisi. Ayrıca bu caddenin üzerinde Turist Information Ofisi mevcut. Buraya gidin ve pasaportunuza ülkenin anısı olan giriş mührü bastırın. Bunun için ödemeniz gereken ücret: 3 CHF.


Ulusal Müze ve Hazine Odası


Liechtenstein Ulusal Müzesi, özel eşyaların sergilendiği ve Prenslik yaşamının anlatıldığı bir müze.

Hazine Odası da hanedanlığın eşyalarının olduğu, dünyanın farklı noktalarından topladığı paskalya yumurtalarını sergilediği bir odadır.



Vaduz Katedrali


19 yy.’da yapılan bu Neo Gotik kilise Ulusal müzenin hemen yanında yer almaktadır.

  • Burada hala zamanınız varsa Sanat Müzesi’ne ve şehrin her yerine dağılmış olan üzüm bağlarını ziyaret edebilir, şarap tadımı yapabilirsiniz.

Şimdiden iyi gezmeler...


Liechtenstein (Lihtenştayn) Gezi Vlog'umuz:



Instagram'da da varız: Bırbırlar Geziyor

560 views0 comments
bottom of page