top of page
  • Writer's pictureBIRBIRLAR

Bratislava Gezi ve Yeme İçme Notları

Updated: Mar 10, 2019

Yıllarca Macaristan’a başkentlik yapan, Çekoslovakya’nın kurulması ile Slovakya’nın başkenti, Çekoslovakya’nın ikiye ayrılması ile güncel duruma erişen Tuna Nehri’nin kenarında kurulan Orta Avrupa’nın küçük, şirin ve tarihi başkenti: Bratislava.

Bratislava


Bratislava yakınlarındaysanız veya burayı merak ediyorsanız, tam olarak doğru yerdesiniz.


Bratislava’ya nasıl gidilir?


Viyana’ya gitmeden önce etrafındaki gezilecek yerleri araştırdığımızda karşımıza Bratislava çıktı… Biz de 1 günümüzü Bratislava için ayırdık.


Viyana’dan Bratislava’ya en ekonomik gidiş otobüs. Bunun dışında da en rahat gidiş yöntemi de tabi ki araba kiralamak=) Biz ikinci seçeneği seçtik ve Viyana’daki AVIS’ten araba kiraladık. Tam sınırı geçerken gümrükte durup, Slovakya’daki otobanları kullanmak için 10€ verip araç plakamızı tanımlattırdık. Bratislava’daki otopark ücreti dahil toplamda araba için 100 Euro ödedik.


Viyana’dan Bratislava’ya gitmek tam 1 saat (80 km) sürmekte, zaten sınırı geçtikten sonra neredeyse 10 dakika sonra şehir merkezindesiniz. Sınıra yaklaştığınızı da bir sürü rüzgârgülünü gördüğünüzde anlayacaksınız. Bir sürü derken mi: sayamayacak kadar çok…

Viyana'ya bakış=)


Bratislava’da nereleri gezelim?


Şehrin en güzel gezilecek yeri Stare Mestro (Eski Şehir) bölgesi kesinlikle. Daracık sokaklarında gezmek, daha sonra yemyeşil Tuna Nehri’nin kıyılarında dolaşmak oldukça keyifli. Şehir rahat rahat 1 günde gezebilecek kadar küçük bir şehir kendileri…


Şehri daha hızlı gezmek isterseniz de küçük trenlere ortalama 10 Euro vererek "Old town tour (35-50 dakika)", "Great city tour (35-60 dakika)" veya sadece "Castle tour (60 dakika)" yapabilirsiniz.


Biz Bratislava gezimizi daha önce şuradaki Seyahat Uygulamaları yazımızda da belirttiğimiz Google Trip ile planladık.

Old Town Dışından


Stare Mestro (Eski Şehir)


Şehrin birçok gezilecek yerini içinde barındıran ve trafiğe kapalı olan keyifli bir bölge. Zaten bu bölge dışına çıkınca sokakların rengi ve şekli değişmeye başlıyor, bizi dinleyin bu bölgede kalın=)

Stare Mestro (Eski Şehir)


Bratislava Castle


Eski Şehrin tam karşısında konumlandırılan kalenin bu hali 2. Dünya Savaşı’ndan sonra 9. yy’daki haline benzetilerek tekrar inşa edilmiş. Dinlendirici bir manzaraya sahip olan kale Tuna Nehri’ne kuşbaşı bakmaktadır. Kalenin ön tarafındaki manzarayı kaçırmayın. İçinde de ayrıca Tarih ve Arkeoloji Müzesi yer almaktadır.


Kalenin arkasında ise Old Town ve Tuna manzaralı güzel bir park var.

Tuna Nehri Manzarası


Roland’s Fountain


Şehrin en güzel meydanlarından biri olan Hlavne Meydanı’nda yer almaktadır Roland Çeşmesi. Çeşmenin üstündeki heykel ise Kralı simgelemektedir.


Roland’s Fountain


Primatial Palace


Kent toplantılarında ve konserlerinde kullanılan bu saray 1778-1781 yılları arasında Jozsef Batthyany tarafından yaptırılmıştır. Bir çok tarihi olaya şahitlik eden Hall of Mirrors, bugün ziyaretçilerine açık hale getirilmiştir.


Mirbach Palace


Rococo tarzı ile 1768-1770 tarihleri arasında inşa edilen bu saray, en son sahibi olan Emil Mirbach adını almıştır. Emil Mirbach 1945 yılında Ruslar tarafından öldürülmüştür ve bir dönem Mirbach’ın eşyalarının sergilendiği yerdir. 1975 yılında saray tekrar restore edilmiştir ve Bratislava City Gallery olarak adlandırılmıştır. Günümüzde de Orta Avrupa Barok tarzı resimlerinin sergilendiği bir saraydır.


Trinity Church


Bu Katolik kilise, arabamızı park ettiğimizde ilk karşımıza çıkan kilise idi. Pazar günüydü ve içerisi ağzına kadar doluydu, herkes ayindeydi.

Trinity Church


Bu kilisedeki ilginç olan kısım ise Osmanlı saldırılarında kilisenin hasar görmesi ve sonra tekrardan restore edilmesidir.

Trinity Church


Most SNP


Tuna’nın üzerine kurulan bu köprünün tepesinde bir gözlem kulesi de bulunmaktadır. Bu kuleden tüm şehir rahatlıkta seyredilebilmektedir. Ayrıca bu gözlem kulesinde muhteşem manzaraya eşlik edecek lezzetli yemekler yiyebileceğiniz restoranlar da bulunmaktadır.

Most SNP


Hviezdoslavovo Square


Eski şehir ile yeni köprü ve Slovak Ulusal Tiyatrosu arasına konumlandırılan bu meydan şehrin göz bebekleri arasındadır.

Slovak Ulusal Tiyatrosu


Bu meydan da yemek yenilecek güzel restoranlar (bir tanesinden bahsedeceğiz=)), alışveriş yapabileceğiniz marketler yer almaktadır. Pazar günü sadece turistler değil, yerliler de bu caddenin tadını çıkartıyorlar.

Hviezdoslavovo Square


St. Martin’s Cathedral


15. yy’da ibadete açılan bu kilise şehrin en büyük ve en eski kilisesi arasındadır. Kilisenin 16 metre yükseklikteki bir kulesi de vardır. Bu kulenin en üzerinde ise Aziz Stephen’ın tacının replikası yer almaktadır.

St. Martin’s Cathedral


Micheal’s Gate


Şehrin giriş kapısı olarak adlandırılan 51 metre yüksekliğindeki Micheal’s Gate, şehrin en eski yapıtlarından biridir. 1300’lü yıllarda inşa edilmiştir.

Micheal’s Gate


Bu kapının tam altında Bratislava fotoğraflarında karşınıza çıkacak şehirlerin bu kapıya uzaklığının yazıldığı pusula yer almaktadır.

Micheal’s Gate


Man at work


Heykellerle dolu bu şehirde karşımıza çıkan bir diğer heykel, bu sefer ki yerde, “man at work”. Bu heykelin birden fazla hikayesi mevcuttur. İşçi kesimini sembolize eden bu heykelin halk tarafından kabul edilen açıklaması ise lağım temizledikten sonra dinlenen işçinin betimlenmesidir.

Man at work


Hrad Devin / Devin Castle


Tuna ve Morova nehirlerinin kesiştiği yerde kurulan Devin Kalesi 864’te ilk olarak yapılmıştır. İlerleyen dönemlerde askeri amaçlı kullanılmıştır, son olarak 1800’lü yıllarda Napolyon ordusunun tahribinden sonra yenilenmiştir. Şehir merkezinin dışındaki yer almaktadır ve günümüzde ulusal anıt müzesidir.


Bratislava’da neler yiyelim?


Bratislava’da yemek yiyeceğiniz nokta atışı bir yer önermek istiyoruz ki biz de öneri üzerine gittik: Hviezdoslavovo Meydanında yer alan Carnevalle. Daha çok yerellerin yemek yediği bir etçi=) Fiyatları diğer mekânlara göre bir tık pahalı ama kesinlikle bunun hakkını veriyorlar. Şunu belirtmeden geçmeyelim, servis biraz yavaş…


Biz neler mi yedik: karışık meze tabağı, 4 çeşit ızgara et, salata ve kendi kırmızı şarapları…



  • Bratislava Viyana’dan daha ucuz bir şehir. Bundan dolayı sevdiğimiz şarapları buradaki marketten satın aldık=)

  • Mutlaka burada da dondurma (Zmrzlina) alın, Viyana’ya göre oldukça ucuz ve lezzeti de süper=)

  • Museum of Pharmacy’ye de uğramayı unutmayın, özellikle sağlık sektöründe olanlara sesleniyoruz=)


Museum of Pharmacy


Şimdiden iyi gezmeler=)


1,790 views0 comments
bottom of page