top of page
  • Writer's pictureBIRBIRLAR

Belgrad Yeme İçme ve Gezi Rehberi

Updated: Dec 25, 2018

Belgrad, vize almakla uğraşmadan, bir yerler gezip görelim ve kafamızı dağıtalım deyip gittiğimiz, gezmekten özellikle yeme içmeden zevk aldığımız güzel bir Sırbistan şehri.

Sırbistan Türkler için vize uygulamıyor, ülkeye girmeniz için sadece pasaportunuz olması yeterli.


Sırbistan’ın para birimi Sırp Dinarı (RSD). Burada para bozdurduğunuzda kendinizi çok zengin hissediyor olacaksınız. Mesela 1 Euro bozdurduğunuzda yaklaşık 120 RSD alacaksınız. 120 RSD ile yani 1 Euro ile ne mi alabilirsiniz? 1 kahve, 2-3 adet su, 1 bira, 2 kruvasan vb…


Belgrad gezimizi ekim ayının ilk haftasında gerçekleştirdik ve şunu söylemeliyiz ki, hava ciddi ciddi çok soğuktu. Durumun farkına varıp, kendimize şapka falan aldık =)

Belgrad’a nasıl gidilir?


Artık birçok havayolu şirketinin direkt Belgrad’a uçuşu var. Ama vizesiz olduğu için biletler çok uygun değil. Belgrad için vereceğiniz uçak bileti parası ile çok rahat başka Avrupa ülkelerine de gidebilirsiniz. Ama ülkede yeme içme oldukça uygun olduğu için size sadece uçak bileti pahalıya geliyor olacak.

Nikola Tesla Havaalanı


Havaalanından şehre gitmek için taksi veya otobüs kullanabilirsiniz. Bunun için yanınızda getirdiğiniz Euro veya Dolar’ın bir miktarını havaalanının girişinde bozdurabilirsiniz. Çok bozdurmanıza gerek yok, çünkü şehrin hemen hemen her yerinde döviz büroları mevcut.


Biz havaalanından direkt taksiye binip otele gittik. Belgrad’da da çok korsan taksi var ve bizce boşu boşuna korsana binmeyin, legal taksiler de hemen hemen aynı ücrete geliyor. Eğer ki otobüse binmek istiyorsanız da havaalanındaki danışmadan biletlerinizi alıp, A1 numaralı otobüse binebilirsiniz.


Belgrad’da nerede kalalım?


Konakladığımız yerin adı Hotel Srbija Garni idi. Toplamda bu otelde 4 gece kaldık ve iki kişilik oda için toplamda 271 Euro ödedik. Otelin konumu güzeldi, her yere yürüyerek gittik =)

Hotel Srbija Garni


Konaklama için daha fazla para harcamak isterseniz, Trazije Meydanın’daki Hotel Moskva’yı tercih etmelisiniz. Bu otel ayrıca şehrin simgesi haline gelmiş. Zamanında Brad Bit, Jack Nicholson hatta ve hatta Albert Einstein bile konaklamış=)


Belgrad’da nereleri gezelim?


Kalemegdan


Anıtın, Askeri Müze’nin, Saat Kulesinin ve kiliseni olduğu Belgrad gezilecek yerler arasında birinci sırada olan yerin adı Kalemegdan.

Kalemegdan


Bunların yanı sıra sanat merkezin, hayvanat bahçesinin, insanların spor yaptığı spor alanlarının olduğu bir yer.

Kalemegdan


Kale’ye girmek için hiçbir ücret ödemiyorsunuz. Sadece Askeri Müze’ye girerken ufak bir ücret ödeniyor.


Ayrıca kalede Sava ve Danube nehirlerini görebileceğiniz, güzel fotoğraflar çekebileceğiniz yerleri bulmaya çalışmalısınız=)

Kalemegdan


Nikola Tesla Müzesi


Alternatif akımın muciti, Nikola Tesla’nın ilginç icatlarını görebileceğiniz küçük bir müze burası. Giriş için 450 RSD ödemeniz gerekmektedir.


İki mühendis olarak burayı şehirde en ilgi çekici yer olarak kabul ettiğimiz doğrudur=)

Nikola Tesla Müzesi

Aziz Sava Katedrali


Balkanların en büyük Ortodoks katedralidir burası. İlk görüşte camiye benzemiyor değil. Şehrin simgesel diğer yerlerinden bir diğeri.

Aziz Sava Katedrali


Knez Mihajlova


Şehrin en İstiklal Caddesine benzeyen yeri: Knez Mihajlova. Burada bir sürü mağaza, café, restoran var ve hepsi çok turistlik. Caddenin sonuna kadar gittiğinizde ise Kalemegdan’a doğru yürümüş oluyorsunuz.


Bu cadde trafiğe kapalı ve buradaki heykeller, çeşmeler yasalar tarafından koruma altına alınmış.

Knez Mihajlova


Bu cadde keşif hareketlerine başladığımız yerdi ve ilk dikkatimizi çeken kısım cafeler vb yerler değil, “bu insanlar ne kadar uzun ya” dememizdi. Neredeyse insanların bellerine geliyorduk ya =) Sonra bir baktık ki Sırp’lar Avrupa’nın en uzun ırklarından biri. Tüm bunlar öyle bol bol et yemekten =)


Skardarlija


Arnavut kaldırımlı bu cadde, bir sürü cafelerin, başarılı restoranların olduğu, üst üste yemeğe geldiğimiz ve bizim baya beğendiğimiz bir yer. Burası bir dönem bohem mahallesiymiş ama günümüzde hem turistlerin hem de lokallerin katıldığı bir cadde.

Skardarlija

Cumhuriyet Meydanı


Cumhuriyet Meydanı (Trg Republike) şehrin tam olarak göbeği olarak nitelendirilmektedir. Bu meydanda sinema, tiyatro ve ordu evi bulunmaktadır.


St. Mark’s Kilisesi


Tas Mejdan’da yer alan bu Ortodoks kilisesini ziyaret etmeyi unutmayın.

St. Mark’s Kilisesi

Strahinjica Bana


Minik bir Cadde havasında, şehrin bir diğer popüler caddelerinden biri. Her tarafta kafe ve restoran var.

Siz Durumu Anladınız=)


Belgrad’da neler yiyelim?


Belgrad’da yemek konusunu açıklamadan önce şunu belirtmeliyiz ki, porsiyonları oldukça büyük, kendinize yarım porsiyon söylediğinizde bile tıka basa doyuyorsunuz =)


Znak Pitanja (?)


Inyourpocket’ın önerileri içinde olan restoranda (Türkçe ismi Soru İşareti) mutlaka Cevap Cici Kebabını (yanında kaymak ile) ve şaraplarını denemelisiniz. Üzerine de Rakija’yı denemelisiniz. Rakija, çeşitli meyve tadlarının olduğu, sert ve sanki hafif yağlı bir içki. Shot olarak içiliyor. Buraya gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız gerekiyor, yoksa yer bulmanız imkânsız. Ayrıca burada canlı müzik de mevcut. Biz burada tontik bir amca ile tanışmıştık. Kendisi aslında Sırp ama Amerika’da yaşıyordu. Bize hatta Rakija ısmarladı=)

Znak Pitanja (?)

Dve Jelena


Skardarlija’da yer alan bu restoran için yine rezervasyon yaptırmanızı öneririz.

Burada tüm yerel yemekleri deneyebilirsiniz. Hepsi çok lezzetli ayrıca mekânın atmosferi şahane. Çok güzel de bir web siteleri var. Şuradaki linkten inceleyebilirsiniz...


Mesela burada şaraplı, etli ara sıcaklı bir yemeğe 2.330 RSD ödemiştik=)

Dve Jelena

Toma


Belgrad’daki en güzel pastane, onlar buna pekara diyorlar. Buraya kahvaltı yapmaya gittik. Öyle rahat rahat oturacak masa sandalyeleri yok, ama inanılmaz lezzetli börekleri, tatlıları, dilim pizzaları var=) Bu ciddi bir uyarıdır, aşırı karbonhidrat ve şeker içeren bu dükkânda kilo almamanız imkânsız=) Kendimizi Ağır Yaşamlar’daki Dr Now gibi hissettik =)=)

Toma

Toma

Supermarket Concept Store


Sevgili OitheBlog’un tavsiyesi ile gittiğimiz ve güzel bir kahvaltı (omlet vb.) yaptığımız, market konseptli değişik bir yer. Burada ayrıca tasarım ürünler de satıyorlar.

Supermarket Concept Store


Cantina de Frida


Beton Hala’daki Meksika yemekleri yapan bu mekan ve konsept açısından sevgili blogger’ların bir sürü beğenisini almış. Ünlü ressam Frida Kahlo’dan alıyor ismini. Yiyecekler gayet lezzetli, ücretler ise diğer gittiğimiz yerlere göre bir tık pahalı.

Cantina de Frida

Belgrad’da alışveriş nasıl?


Alışveriş için otelimize çok yakın olan Ušće Shopping Center’a gittik. Burada birçok mağaza ve süpermarket var. Süpermarketten kesinlikle şarap almalısınız. Şaraplar inanılmaz uygun ve baya baya lezzetli.


Yürüyerek gittiğimiz bu alışveriş merkezine, dönüşte ise aldıklarımızı taşırken kollarımız uzar diyip, otobüse bindik. Neredeyse bir durak sonra indik. İtiraf etmeliyiz ki bilet almadık. Biz yaptık, siz yapmayın arkadaşlar….

  • Ulusal Müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Burada hem Yugoslavya dönem eserlerini görebileceğiniz hem de Picasso, Van Gogh gibi sanatçıların da eserlerini göreceksiniz.

  • Belgrad Üniversitesi Kütüphanesini gezilecek yerleriniz arasına eklemelisiniz.

  • Eğer ki buraya hava güzelken gittiyseniz Aja Ciganlija’ya mutlaka gitmelisiniz. Burada plaj keyfi yapabileceğiniz gibi, bisiklete binip piknik de yapabiliriniz.

  • Gece hayatı Belgrad’da ha-ri-ka… Mekânlar 12’den sonra açılıyor. Bazı mekânlar için de giriş ücreti ödeniyor.

Belgrad Sokaklarından


753 views0 comments
bottom of page