top of page
  • Writer's pictureBIRBIRLAR

BALİ GEZİ NOTLARI: CENNETTEN BİR KÖŞE

Bali bir cennet…Biz şimdi size bu cennetin gezilecek yerlerini, yeme içme noktalarını ve tüyolarını paylaşacağız…


Tanrılar adası olarak da bilinen Bali, Endonezya’da bir ada. Dilleri Endonezyaca’dan farklı olarak Balice. Endonezya’daki yaygın din aslında Müslümanlık. Bali ise Hindu ve Budizm dinlerinin harmanlanmasına inanıyor. Hindu inanışında tanrıların ismi: Brahma(Yaratıcı), Vişnu(Koruyucu) ve Şiva(Yok Edici).


Dua ritüellerinde iki ellerini birleştirip hayatı dengeliyorlar. Sağ el pozitif enerji, sol el ise negatif enerjiyi simgeliyor. Dinlerinin temellerinde mutlu olmak ve kötü enerjiyi atmak var.


Bali’deki hemen hemen herkes dinlerine o kadar bağlı ki, bu inanca göre yaşıyorlar ve kendilerini, yaşadıkları çevreyi buna göre şekillendiriyorlar. Ada’da gezerken bunu sonuna kadar hissedeceksiniz. Çünkü hemen hemen her evin bir tapınağı var. Her köyde de en az 3 tapınak var.


Ayrıca sokaklarda gezerken, küçük bir hasır kâsenin içine yaprak, ekmek, çiçek, sigara, para, tütsü vb. şeyler koyduklarını göreceksiniz. Bu ritüellerinin ismi ise Canangsari. Bunlarla her gün tanrılarına minnetlerini sunuyorlar.


Bali’ye ne zaman gidilir?


Bali için en uygun mevsim Nisan ve Eylül arası. Eylül’den sonra ise bol bol yağış alıyor. Biz seyahatimizi Ağustos’ta gerçekleştirdik. En turistlik dönemi imiş.



Bali’ye nasıl gidilir?


Bali’ye biz biletimizi 9 ay önce almıştık. Aslında Bali bizim turumuzdaki ilk durağımızdı (sonrasında Bangkok ve Singapur’a gittik). Biletimizi de Singapur Havayollarından, Singapur aktarmalı almıştık. İstanbul’dan Singapur’a 11 saat, Singapur’dan da Bali’ye 3 saat uçtuk. THY direkt Bali’ye uçuyor.


Bu gezinin en maliyetli kısmı kuşkusuz bu biletlerdi =( Bu bilet parasıyla kendinize Şahin marka bir araba alabilirsiniz=)=)


Bilet haberinden sonra size iyi bir haberimiz var. Türk vatandaşlarından vize istemiyorlar. Uçakta bir form dolduruyorsunuz, bu formu gümrükte veriyorsunuz.

Havaalanının ismi Ngurah Rai, lokasyonu ise Denpasar. Havaalanından ilk seyahat noktamız olan Ubud’a gitmek için özel araç kiraladık. Bunun için ise 350.000 IDR ödedik.


Genel olarak bir yerden bir yere gitmek isterseniz de online taksileri kullanmanızı öneriniz. Yoksa 100.000 IDR’ye gideceğiniz yeri 800.000 IDR’ye giderken kendinizi bulabilirsiniz. Bali’ye gitmeden cep telefonunuza indirmenizi önerdiğimiz taksi uygulaması Grab. Grab’in hem araç hem de motosiklet taksi alternatifi var. Grab dışında Blue Bird’dü de kullanabilirsiniz.



Bali pahalı mı?


Bali’nin para birimi IDR ( Endonezya Rubisi). Bizim gittiğimiz dönemde 1 TL=2450 IDR ve 1 Dollar=15000 IDR’ye eşitti.


Para bozdurduğunuz yere çok dikkat edin, size eksik veya yırtık para verebiliyorlar. Havaalanında mümkün olduğunca az para bozdurun, kur baya yüksek orada.

Genel olarak ülke çok pahalı değil. Ama turist kazıklarıyla karşılaşmaya hazır olun.


Bali’de nerede kalınır?


Bali’ye 6 gecemizi ayırdık (zamanınız varsa daha da fazlasını ayırın). 4 gece Ubud’ta kaldık, 2 gece ise Seminyak’ta. Ubud yemyeşil, cennet gibi bir yer. Seminyak ise geceleri hareketli, daha çok gençlerin takıldığı tam tatil yeri. Daha fazla zamanınız varsa Bedugul, Canggu, Uluwatu ve Sanur bölgeleri de gezi listenize eklenebilir.


Ubud’da konakladığımız otelin ismi Pertiwi Bisma 2. Otelin sonsuzluk havuzu vardı, merkeze yürünerek gidiliyordu ve otel gayet temizdi. 4 gece için ise toplam ödediğimiz ücret 180€.



Seminyak’ta kaldığımız otelin ismi ise GrandMas Hotels. Otelin konumu çok iyiydi ve iki gece için toplamda 72€ ödedik.


Bali’de nereler gezilir?


Bali’de gezilecek o kadar güzel yerler var ki: şelaleler, tapınaklar, pirinç tarlaları, salıncaklar ve şehir olarak da Ubud’un merkezi…


Ubud merkezi otelimizden yürüyerek çıkıp gezdik. Geri kalan yerler için ise şoförlü özel araç ayarladık. Bize yardımcı olan kişi ise Dewa, kendisinin bir ekibi var ve size uygun programı yaptıktan sonra şoförünüzü ayarlıyor. Dewa’nın numarasını kendisinden izin alarak paylaşıyorum: +62 812 36768989. Sabah bizi otelimizden aldı, gezdirdi ve tekrar akşam otele bıraktı. Tüm gün için ise de ortalama 50 USD ödedik.


Ubud Merkezinde Gezilecek Yerler


Ubud Palace: Ubud’un merkezindeki 1800’lü yıllardan inşa edilen bu saraya giriş ücretsiz. Bazı gecelerde dans ve ışık gösterisi yapılıyor.


Ubud Art Market: Ubud’un merkezinde yer alan bu market küçük küçük satıcılarla dolu. Burada hem hediyelik eşya, hem ahşap kaplar hem de hasır çantalar ve şapkalar alabilirsiniz. Pazarlık etmeyi unutmayın =)


Monkey Forest: Şehir merkezine çok yakın olan bu ormanda bir sürü maymun yaşıyor. Burada harika zaman geçireceksiniz, resmen maymunların evlerine misafir oluyorsunuz. Burada maymunların gözlerinin içine bakmayın ve yiyecek vermeyin. Çünkü size saldırabilirler. Ayrıca çantanızı sıkı sıkı kapatın, farkında olmadan çantanızdan bir şeyler çalabiliyorlar=)


Giriş Ücreti: 80000 IDR.


Şelaleler


Gezimiz sırasında iki farklı şelale gittik. Bunlardan ilki Tukad Cepung Waterfall idi. Arabayı park ettikten sonra 10-15 dakikalık bir yürüyüş yapmak gerekiyor. Ama sonrasında karşılaştığımız manzara enfes…



Giriş ücreti: 15000 IDR

İkinci şelale gezimiz ise Banyumala Twin Waterfall idi. Muhteşem yeşilliğin içinde parıl parıl parlayan bir şelale…


Giriş ücreti: 30000 IDR


Adada bunların dışında da bir sürü şelale var: Tegenungan Waterfall, Nungnung Waterfall, Aling-Aling Waterfall, Sekunpul Waterfall, Gitgit Waterfall, Tibumana Waterfall…


Pirinç Tarlaları


Bali’nin sembollerinden biri pirinç tarlaları diyebiliriz. Gözünüz alabileceğinde yem yeşil teraslar düşünün ve her terasa ekilmeye devam eden pirinçler. Yemyeşil bir alan.

Ubud’a en yakın olan yer Tegallalang Rice Terrace. Buranın her köşesinde harika instagram fotoğrafları çıkıyor.


Giriş Ücreti: 10000 IDR (ayrıca ara ara bağış alıyorlar, bozuklukları yanınıza alın)


Eat-Pray-Love’da da bizi büyüleyen sevgili pirinç tarlası: Jatiluwih Rice Terrace. Burada farklı uzunluklarda yürüyüş rotaları var. Diğer gezdiğimiz yere göre çok daha düz bir alan olarak yorumlayabiliriz burayı.


Giriş Ücreti: 40000 IDR


Adada bunların dışında da bir sürü pirinç tarlaları var: Soka, Munduk, Pupuan, Rendang Rice Terrace…


Tapınaklar


Bali’de her yer tapınak. Biz bu tapınaklarda harika fotoğraflar çektirip, dini törenlerini izledik. Tapınaklara girerken genelde şortla veya askılı kıyafetlerle giremiyorsunuz. Çoğunlukla girişlerde Sarong’ları (renkli örtüler) ücretli veriyorlar. Bunun için biz yanımızda hep şallarımızı aldık ve belimize bağladık.


Kutsal su olarak adlandırılan Tirta Empul Temple görülecek yerler arasında. Buradaki kutsal suya isteyen girebiliyor ve ibadet edebiliyor.


Giriş Ücreti: 50000 IDR


Cennet kapısı olarak adlandırılan bu tapınak oldukça popüler: Lempuyang Temple. Buradaki fotoğraflarda büyük hile var =) Buraya gidene kadar önünde bir göl olduğunu düşünüyorduk, meğer telefonun önüne bir ekran koyarak yansıma yapılıp çekiliyormuş. Kısacası göl falan yok =) Bu fotoğraf için ise yaklaşık 1 saat beklemeniz gerekiyor.


Buraya belirli bir giriş ücreti yok, bağış yaparak girebiliyorsunuz. Gelsin bozukluklar=)


Gölün kenarında olan oldukça fotojenik olan bir diğer tapınak: Ulun Danu Bratan Lake Temple.


Giriş Ücreti: 50000 IDR



En beğendiğimiz tapınaklardan biri olabilir burası: Tirta Gangga Place. Özelliği ise büyük büyük balıkların olması ve aralarında gezerek onlara yem verebilmemiz.


Giriş Ücreti: 40000 IDR




Adada bunların dışında da bir sürü tapınaklar var: Taman Ayun Temple, Uluwatu Temple, Pura Besakih Temple, Saraswati Temple, Pura Taman Ayun, Tanah Lot, Goa Gajah.


Köyler


Bali’nin geleneksel kültürünü tecrübe etmek isterseniz dünyanın en güzel köyü olarak seçilen bu köyü ziyaret etmenizi tavsiye ederiz: Pengelipuran Village. Biz rehberimizin tavsiyesi ile burada bir köy evinde yerel yemeklerini yedik, çok güzel bir tecrübeydi=)


Giriş Ücreti: 30000 IDR


Bu köye gelirken harika bir bambu ormanı ile karşılaştık...




Luwak Kahve Tadımı


Rehberimiz bizi Luwak kahvesi denemek için Paulina Coffee Plantations’a götürdü. Bize ilk olarak tanıtım yapıldı ve Luwak kahvesinin nasıl yapıldığını anladık. Luwak kahvesi için Misk kedisine kahve çekirdekleri yedirtiliyor. Dışkısından bu çekirdekler alınıyor ve kavuruluyor. Sonra iki kere soyuluyor ve tekrar kavruluyor. Son aşama ise öğütme. Bizce sterildi=)


Buradaki bu tanıtımdan sonra bizi 10 farklı kahve ve çay tadımını ücretsiz olarak yaptırdılar. Biz de daha sonra Luwak kahvesini (50000 IDR) denedik ve Hindistan cevizi içinde dondurma (50000 IDR) yedik…


Giriş ücretsiz.




Salıncaklar ve Kuş Yuvaları


Bali deyince akıllara kuşkusuz bu instagram noktaları geliyor. Her yerde salıncaklar ve kuş yuvaları var. Size bunların arasından 2 farklı nokta önereceğiz. İlki Tegallalang Rice Terrace’nin hemen üzerinde hem salıncakta hem de kuş yuvalarında fotoğraf çekilebileceğiniz cafe: Sai Mai Swing. Pazarlık ile kişi başı 100000 IDR vererek, tüm hepsinde istediğiniz kadar fotoğraf çektirebiliyorsunuz.



Bir diğeri ise Wanagiri Hidden Hill View. Burada da 100000 IDR vererek, çeşit çeşit fotoğraf çektirebiliyorsunuz. Wanagiri’den 1 km ileride yüksek bir yer var. Burada da ücretsiz fotoğrafınızı çektirebilirsiniz.



Adada bunların dışında da bir sürü salıncak ve kuş yuvaları var: Bali Swing, Bali Chocalate Factory…



Bali Kapıları


Bali’de her bölgenin giriş ve çıkışında kapılar var. Bali Handara Gate bizim en beğendiğimiz şehir kapısıydı. Burada da 30-40 dakika sıra bekleyip, güzel fotoğraflar çektirebilirsiniz.


Giriş Ücreti: 30000 IDR



Bali’de Beach Barlar nasıl?


Denizine çok girilemeyen Bali’nin en güzel zaman geçirilecek yerleri kuşkusuz beach barları:


• Potato Head

• Omnia Bali

• Old Man’s

• The Lawn

• Single Fin

• Omnia Bali

• Sunday

• Ulu Clifthouse

• Roosteefish

• Mrssippy

• Finns

• Ku De Ta

• Rock Bar

• La Plancha

• La Laguna


Çoğunda giriş ücretsiz ve genel de kalabalık yerler buralar, bu sebeple erkenden gitmenizi tavsiye ederiz.


Bali’de nerede yemek yenir?


Bali’de nerede ne yenire geçmeden önce Bali’de geleneksel yiyeceklerden bahsetmek istiyoruz sizlere.


İlk denediğimiz Sate, bildiğiniz şişe takılıp özel Bali sosuyla pişirilen şiş etler. Bebek Betutu ise baharatlı ördek yemeği. Zaten bebek ördek demekmiş. Gado Gado ise yer fıstıklı sebzeler. Yer fıstığını çok güzel sosluyorlar yemeklerinin yanında, hafif acılı. Bali’de tüm yemeklerinin yanında suda haşlanmış pirinç getiriyorlar, zaten ana besin kaynakları pirinç. Pirinçten sonra en çok bulacağınız yiyecek tavuk, sonra da balık.

Bali’de yemek yemek için iki farklı alternatif var. İlki instagram cafeleri diğeri ise restoranları.


Instagram cafeleri dediğimizde akıllara ilk gelen iki farklı yer var: Caffee Cartel ve Kynd Community. Burada kahvelerinizin ya da Bali Bowl denilen yiyeceklerinizin üzerine isimlerinizi yazdırabiliyorsunuz. Kahvaltı fiyatı ortalama 6,5 Euro civarında. Eğer ki kahvenizin üzerine isminizi yazdırmak istiyorsanız extra 1 Euro daha vermeniz gerekiyor (latte fiyatı ise 2,5 Euro civarında) . İkisinin de lokasyonu Seminyak.



Eğer ki hamburger denemek isterseniz önerimiz Seminyak’taki WACKO Burger. Deliler gibi kat kat hamburger yapmak istiyorsanız 4-7 Euro arasında bir para ödemeniz gerekiyor. Bizce lezzetliydi=)



Ubud’da size önereceğimiz yemek yerlerinden ilki Tropical Seafood&Grill. Biz burada Deniz Mahsülü çorbası (3,5 Euro), Çin Böreği (2,5 Euro) ve Sate Campur denedik (4,8 Euro). Bu yiyeceklerimizin yanında da pirinç getirdiler, ekmek yerine.


Ubud’daki bir diğer beğendiğimiz mekan ise Copper idi. Burada yiyecek fiyatları diğer yerlere göre bir tık daha pahalı: Ördek 245000 IDR yani 16 Euro civarında.


Pistachio Ubud Restaurant ise hem otelimize yakınlığı hem de ilk ayı olduğu için 50% indirimi bize kendine bağladı. Burada hemen hemen her şeyi denedik. Beğendiklerimiz ise 4-5 Euro denk gelen (indirimsiz fiyatlarını yazıyorum) kahvaltı tabakları, Healthy Juice diye adlandırdıkları doğal meyve (Coco Blend’in dibine vurun=)) ve sebze suları. Akşam yemeği için de meze tabağına 6 Euro, bonfileye de 8 Euro ödedik.



Ubud’da biraz da pizza denemek isterseniz hem ekonomik hem de lezzetli bir yer denemek isterseniz adres Umah Pizza. Ortalama 32 cm’lik pizza için 3-4 Euro vermeniz yeterli. Ayrıca üzerine de muzlu krep (1-2 Euro) yemeği unutmayın. Gelsin karbonhidratlar=)


Bir öğlen yemeğini Penglipuran köyünde bir yerel yemek satan restoranda yedik: Desa Wisata Penglipuran. Burada balık, sebzeli yer fıstığını denedik. Toplamda bu yemek tabağına 4 Euro ödedik.


Bali’de gece hayatı nasıl?


Hem eğlencesi hem de güzel Meksika yemekleriyle gönlümüzü fetheden yer Seminyak’taki Motel Mexicola. Saat 10’dan sonra ortam ve müzikler hareketleniyor. Birden arkanızdan bir şişe patlıyor ve garsonlar ellerindeki şişeleri ağzınızdan boşaltıyor=) İçki fiyatları 130000 IDR (8-9 Euro arası) arasındaydı. Burada yemek de yemek isterseniz mutlaka rezervasyon yaptırın.



Seminyak’taki bir diğer gece olmasa da gün batımı aktivitesi La Plancha’da gün batımını birer içki ile izlemek. Mekân çok popüler, yer bulmak çok kolay değil, üzülmeyin yanındaki yerde de aynı manzara var=)


Seminyak’ta aslında kahvesiyle bizi kendine bağlayan sonrasında bar konseptine dönen mekânın ismi Revolver Espresso.



Üzülerek belirtmeliyiz ki Ubud’da gece hayatı yok. Tek aktivitemiz Pistachio Ubud Restaurant gidip Pina Colada’nın dibine vurmaktı.


Bali’de masaj fiyatları ne kadar?


Bali deyince akıllara kuşkusuz Bali masajı geliyor. Biz seyahatimiz boyunca 3 farklı yerde masaj yaptırdık: Pertiwi Bisma 2 (Yoga Sala Spa) ve Grandmas otellerde=)


Grandmas’takini daha çok beğendimizi eklemek isteriz=) Ortalama masaj fiyatları 1 saat için 10 Euro.


Bir de Ubud’da yolda gördüğümüz bir yerde ayak masajı yaptırdık. Bunun için de ortalama yarım saate 3 Euro ödedik.


Bali’de neler yapılmalı?


Bali’ye gelip de kesinlikle yapmadan dönmemeniz gereken şeyler şunlar:


  • Sonsuzluk havuzlarında palmiye ağaçlarının keyfini çıkarmak

  • Bali masajı yaptırmak

  • Luwak kahvesini denemek

  • Bol bol tropikal meyve yemek

  • Ubud Market’ten hasır şapka ve çanta almak (çılgınca pazarlık yapmayı unutmayın, 600bin dediğini 150bine alabiliyorsunuz)

  • Salıncaklarda veya kuş yuvalarında fotoğraf çektirmek

  • Yoga ve meditasyon yapmak

  • Okyanusun karşında gün batımını izlemek

  • Sörf yapmak

Bali ile ilgili diğer notlar:


  • Bali’de yapılacak en uzun bina Hindistan Cevizi Ağacı boyunu geçemiyormuş=)

  • Bali’de yılda 1 gün Sessizlik Günü (Silent Day – Nyepi) ilan ediliyor. Bu günde hiç kimse çalışmıyor. Hiçbir alet kullanılmıyor: araba, bisiklet, elektrikli ev aleti. Bugüne dikkat ederek tatil planınızı yapın=)

  • Bali’de hemen hemen herkes öyle ya da böyle İngilizce konuşabiliyor.

  • Bali ile Türkiye arasındaki saat farkı 5 saat. Gelsin jetlag=)

  • Bali’de trafik bize göre tersten akıyor. Araç kiralayacaklar için kocaman bir dikkat.

  • Bali’de yollar oldukça dar. Ada’da trafik baya baya yoğun. 1-2 km’lik mesafeyi 30 dakikada gitmeye hazır olun.

  • Bali’ye gelirken bir aşı yaptırmanıza gerek yok. Ama bizden tavsiye bol bol sinek ilacı alın. Hatta ısırdıktan sonra sürmek için krem de koyun çantanıza.

  • Bali’deki bir diğer aktivite ise yüzen kahvaltı yapmak. Bizce çok bir özelliği yok ama yine de denemek isterseniz, oteller bu hizmeti veriyorlar.

  • Bali’ye tatile gelenlerin büyük bir çoğunluğu yakınlığından dolayı Avusturalya.

  • Bali adasında denize girilebilecek çok çok çok az yer var. Çünkü deniz çok dalgalı ve sörf için uygun.

  • Nusa Dua adasına geçip, günlük gezi turu burada da ayarlayabilirsiniz.

  • Her yerde Warung kelimesini göreceksiniz. Anlamı dükkan gibi bir şey.


Youtube’daki Bali Vlog’umuzu da izlemeyi unutmayın:



Şimdiden keyif dolu bol gezmeli tatiller…


Instagram: BIRBIRLAR GEZIYOR

688 views0 comments
bottom of page